TILIO:
LOJZA: to je dobrá otázka, a jak je dobrá, nemám na ní jasnou odpověď. když jsem zakládal tohle auditko, měl jsem potřebu tu vytvořit místo, kde se budou shromažďovat komiksy s nějakým společenským přesahem, kde nejde jenom o dějový příběh nějakého nasvaleného superhrdiny, což vnímám jako komiksový mainstream. Když jsem tohle auditko chtěl nějak označit, vymezit, nebyl jsem se slovem angažovaný spokojený, ale ani dokumentární by přesně nevytihl to, co od auditka očekávám. Lepší slovo jsem nevymyslel a zároveň jsem si říkal, že doufám, že se tu hned nezačnou objevovat komiksy, jejichž cílem je propagovat hodnoty a myšlenky velmi vzdálené od těch mých.
nedávám sem komiks o Che Guevarovi, který považuji ho za velmi nekritický, a tím ne příliš dobrý.
Chápete kam mířím?
třeba komiksy jako Essex Sounty, nebo Habibi se dotýkají určitých sociálních, filozofických témat, jejich hrdinové nejsou obvyklé steroidové kreatury, přesto mi u nich přijde označení angažovaný jako ne uplně přesné, a i tak je tady mít chci, a to mnohem víc radši, než jiné komiksy, které jednoznačně angažované jsou :).
pokud mi s tím přiléhavějším pojmenováním víc pomůžete, budu jenom rád .)