• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DWAYSTAR WARS seriály - Spoilery povoleny!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: je to #offtopic ale musím tě trochu opravit: evangelíci vždycky stáli na překladu Bible do národních jazyků a jejím přímém zpřístupnění laikům, čehož se katolíci i tradiční "předkatolická" církev docela děsila, prorože v Bibli je spousta šíleností, který je problém vytrhnout z kontextu. Doslovný výklad je ještě další level, který ale právě hrozí až když to přeložíš a čteš ve svým jazyce. Katolíci naproti tomu nejsou tolik o Bibli, jako o kontinuitě různých mechanismů církve a autoritě církve jako takové. Evangelíci jsou proti nim trochu fundamentalistická sekta, ale samozřejmě, jako násilně rekatolizovaný národ nemáme tendenci to vidět z nadhledu (jsem bezvěrec, BTW).

    Jinak pochopitelně, u těch SW je problém, že infantilní nerdi jsou pořád jen malá část cílovky a většina publika prostě potřebuje akční fantasy pohádku a detaily jim unikají. Co se týče Witches, tak mi zaujaly, Acolyte sleduju se zatajeným dechem. Je jasné, že protože midichloriany toho uměj tolik, tak nastartování zrození dvojčat ze dvou neoplodněných vajíček je pro ně nejspíš brnkačka (oproti třeba levitaci) a je to zajímavá sci-fi zápletka obecně (skoro víc, než klonování...). Skoro se dá říct, že je to víc hard sci-fi, než zbytek Star Wars (protože skutečně ta chybějící genetická informace se musí někde vzít, takže mít z toho dvouvaječně-jednovaječná dvojčata je geniální nápad.. není to klon, ale genetický hack.. "I give you you and you give me me" - ty holky jsou sice douvaječná, ale geneticky identická dvojčata!)

    Vztah Witches a Nightsisters je zajímavý: Darth Maul byl z rasy ze které byly Nightsisters (teď nevím tu planetu), ale Witches nebyly omezené na jedinou etnicitu. Jsem zvědav, jakým směrem se to vyvine a rozporů s kánonem (zejména Clone Wars, kde je toho nejvíc) jsem si zas tolik nevšiml... perfektní je i to, jak je to prequel událostí v Ahsoce a vysvětlí to nejspíš zaujetí Witches vůči Jediům a jejich loajalitu Impériu...

    že alt-right SW obecně moc nemusí, je poměrně jasné: už OT byla o vítězství multietnické koalice Rebelů nad viditelně etnicky homogenní totalitní diktaturou :-) v 70.letech 20.století ještě šlo o převyprávění 30 let staré historie, kterou tehdy nebylo v módě realizovat, pouze rozjíždět různé coby-kdyby alternativní historie, apod.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANTICLOVEK: Já viděl naposled Andor, z téhle novinky jen ten cringe rituál na youtube :)
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    CELLINDRA: Jde o miru, bych rekl. U Star Wars ty lehky retcony a nekonzistence apod. jsem schopnej tolerovat nebo si nejak dovysvetlit. Zasadne mi ale vadilo napr. u filmu Doom, ze absolutne zadny lore puvodni hry nerespektoval a bylo to o necem uplne jinym, zadny peklo, kyberdemoni atd. Kdyz adaptace, tak pracujici s kanonem/lore uctive a doplnujici ho a la Fallout nebo Arcane. Ackoliv to je asi trochu jiny tema vlastne. Adaptace vs. jiny dily.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Tohle je ted asi moje nejoblibenejsi rasa. Tarlafar. V posledni epizode Akolytky se postava jen mihla v pozadi, taky se objevili v Bad Batch a prej prvni vyskyt v Solovi, coz ale nepamatuju. Doufam v nejakou vetsi roli v budoucnu

    ANTICLOVEK
    ANTICLOVEK --- ---
    CELLINDRA: funkční vnitřní logika/kánon/integrita je alfa i omega jakýhokoliv příběhu (natož taková sága, která je postavená na epičnosti a přesahu do více médií a dílů) a je jedno, jestli to je mýtická legenda, dnd sezení, knížka, film, počítačová hra a nebo jen náhodný vyprávění strašidelný historky u táboráku. i vymyšlený fantasy svět musí mít svoje funkční zákonitosti, jinak se to zvrhne k tomu, že je všechno možný a zároveň nic nedává smysl a všechno dává smysl.

    jinak jsem si teď uvědomil, že tohle je první SW dílo, který jsem si nepustil při první příležitosti a vlastně ani nevím, jestli ho uvidím v dohledný době. fakt nechápu, jak Disney mohl přijít o takovýho zaslepenýho SW fanouška, jako jsem já, lol. no nic, konec stesku:)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    IKARI: kazdych 10 let procisteni kanonu je celkem v pohode ;) At zustava jenom zlaty fond.
    IKARI
    IKARI --- ---
    BTW, pamatujete jak Lucasfilm hajil rozhodnuti zresetovat kanon tim, ze v nem bylo az moc veci, ktere si navzajem odporuji, a kdyz zacnou znovu, tak jim to dovoli udrzet v nem poradek .... a ja jim tehda veril xD
    IKARI
    IKARI --- ---
    CELLINDRA: problem head-canonu u svetu, ve kterych se jeste tvori pribehy, je v tom, ze se jim tvurci nebudou ridit, takze driv nebo pozdeji prijde neco co se s nim primo odporuje...

    ja chci vedet z jakych dilku tvurci stavi ten svuj pribeh, napriklad chci vedet co za moznosti maji dane postavy v danou chvili, protoze co udelaji ma podobnou vahu na to kym jsou jako to co neudelaji ... a kdyz postava udela neco co by nemelo jit podle pred tim ustaveneho kanonu, tak se citim podveden

    mozna jsem namlsanej pribehy, ktere tohle presne dokazou, ale bez toho si je uz nedokazu uzit
    JOSE_MAT
    JOSE_MAT --- ---
    CLUMP: Já ten comics mám a iritovalo mě to. Oni všeobecně knížky a comicsy berou jako "druhořadý" kanon.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CELLINDRA: lidi jsou posledli ukazovanim na to, jak se "ti druzi" myli.
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    Mně tahle fascinace kánonem přijde vlastně legrační. Vždyť jde o vymyšlenej svět, tak proč je tak strašně důležitý vědět, co přesně považuje současnej majitel IP za "správný"? Já mám třeba svůj vlastní kánon v hlavě, kterej je zejména postavenej na tom, co se mi líbí a co mi přijde cool, což jak už tady zaznělo, je často přístup i tvůrců SW. :) A to, že svět SW je tak bohatej, že umožňuje každýmu mít v hlavě svojí vlastní oblíbenou podobu, mi na něm přijde tak fantastický a skvělý.
    IKARI
    IKARI --- ---
    ARAON: o puvodnim EU / Legends nemuvim, jen o Disney kanonu
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    SEJDA: Vzhledem k tomu, ze nektery ze serialu maji jeden z cilu dovysvetlit “Somehow, Palpatine returned”, tak bych se nedivil, kdybychom se na Exegol jeste podivali. Zrovna Exegol a nakonec i samotny sceny s Palpatinem byly jedny ze svetlejsich momentu Epizody IX pro me.

    Odbocka do kasina nebyla vyloze hrozna, spis mi prisla prehnane cheesy co do zpracovani/tonu. Ale pointa, ze nakonec byla k nicemu nebo se vymstila, se mi libila a byla v souladu s tematikou Posledniho z Jediu. Jo a jeste tam byl alespon letmy zavan in-universe politiky (jinak v sequelech trestuhodne chybejici), sdeleni, ze bohaty procento si v zije v klidu valka nevalka a zbrojari dodavaj obema stranam a profitujou.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: ja chci rozhodne vice Exogolu. Doufam, ze se tam brzy at uz s AI, fan anebo nejakou D+ produkci podivame.
    Vidlaci v kasinu jsou dost mozna nejaky product placement.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    SEJDA: Jo promin, ja reagoval obecne, chtel jsem poukazat pro pripadny ctenare pouze titulku, ze ten clanek je o dost nuancovanejsi, nez by se mohlo z titulku zdat.

    Jinak otazka, co se stane, az umre Lucas a treba jeste uplyne nejaka doba, je zajimava... Me by treba zajimalo, jestli a pripadne kdy se dockame remaku, totalniho rebootu a tak. Ja teda spis doufam, ze se toho nedoziju, mam prequely i pres jejich nedostatky hodne rad. Spis by se mi libily nejaky specialni edice, v ramci nichz by se to lehce zremixovalo a la to, co delaji fanedity... To by teda nejvic pomohlo sequelum. A mozna zanedlouho tyhle edity bude delat AI. Clovek rekne: chci se podivat na Epizodu I, ale pral bych si, aby tam bylo min Jar Jara a infantilnich radobyhumoru - a tada, AI to hned udela... Nebo chci The Last Jedi, ale zkratit Canto Bight... Vzestup Skywalkera, ale trochu zvolnit tempo, do prdele s light skippingem... Ale nevim, mozna to je spis dystopie.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Treba serial Tales of the Jedi je pry v rozporu s knizkou Ahsoka, pricemz ta vznikla v ramci novyho kanonu a ne jako Legends. Nevim presne, jak moc, protoze po tom, co jsem se tuhle informaci dozvedel, jsem ztratil chut si ji precist, ackoliv uz ji mam koupenou. To je trochu iritujici. Nebo zmenili okolnosti smrti Kananovi mistryne na zacatku Bad Batch oproti... asi nejakymu komiksu? To by me asi trochu iritovalo, kdybych ten komiks cetl.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: ja reaguji na obsah clanku, a vyklad toho co "kanon" je, resp. co znamena.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    IKARI: Po nakupu od Lucase smetli ze stolu vsechno krom filmu a Klonovych valek (tech CGI, kresleny byly taky postaveny mimo hlavni kanon, byt castecne rekanonizovany v 7. serii tech novejsich). Tak bych rekl, ze se k tomu postavili celem celkem razantne.

    Jina vec je, ze vesele si protirecil v ramci svych vlastnich filmu a retconoval v prvni rade sam Lucas. A Filoni to taky v urcity mire dela v ramci novyho kanonu. Ale nejspis ho to primo naucil sam Lucas. Pripomnelo mi to Davovu historku, ze kdyz delali na Klonovych valkach, xkrat prisel George a rekl: Tohle zmente a udelejte takhle. Nacez mu Dave a team rekli: Ne, to urcite absolutne nejde, tady je deset veci, se kteryma je to v rozporu. A Lucas: To jedno, stejne to udelejte, bude to cool.

    Oproti tomu je zneplatneni informace (ktera uz byla pred roky zneplatnena v ramci plosny legendarizace) o naprosto vedlejsi postave z manualu k nejaky karetni hre (nebo odkud to skrtly info o veku Mundiho bylo) uplna banalita... Kdyby to protirecilo treba nejakym dilum jinych serialu, trochu bych se mozna zlobil. Ale takhle mi kauza Ki-Adi-Mundi prijde jako soucast trendu hledat uplne cokoliv, aby se dal krmila masinerie hejtu... Podivejte, jak nam nici Star Wars! Minulej tejden znicily lore carodejky, dneska tohle, pristi tyden se najde zas neco dalsiho. Ve finale mam pak tendenci Akolytce nadrzovat, coz je ale vlastne pro me dobre, protoze se mi diky tomuhle mindsetu libi mozna vic, nez kdyby hysterie nebyla a dalo se lip diskutovat o opravdovch neduzich.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    On je ten titulek clanku trochu zavadejici...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: Lol. Bible je kanon pro krestany, katoliky.
    Evangelici se na bibli divaji skepticteji a chteji k ni historicky vyklad a vice o versich premysleji jako o jinotajich. Pro judaisty jde o Extended universe, a pro muslimy je to Legends.
    Pro vsechny ostatni nabozenstvi je Bible "my mame warp a vy FTL, LOL". Kolik je hejtu ze strany ateistu, za kazdou jednou nelogicnost, ktera se objevila v Bibli. Pretrhnuty dej a skokovy posun deju uplne jimym smerem je nic proti tomu, kolik se da v Bibli majit kontradikci.
    Proc je vlastne Phantom Menace kanon? Vzdyt jde dejove o neskutecny fail. Ceka se na smrt Lucase, aby se z toho stal prvni "Legends" film? I kdyz i Akolyti taky odkazovali na vzorkovani krve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam