• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DWAYSTAR WARS seriály - Spoilery povoleny!
    Otevřená diskuse o nove vychazejicích STAR WARS seriálech.
    SPOILERY POVOLENY!
    rozbalit záhlaví
    ARAON
    ARAON --- ---
    IKARI: Pravda. To by ale v Cloud City z Falcona nejspíš vyběhl i malej Ben. :-)
    IKARI
    IKARI --- ---
    ARAON: kam by Han podsvetelnou rychlosti letel aspon par let :D
    ARAON
    ARAON --- ---
    CLUMP: Castecne rozpadat? Lukuv cely Jedi trenink trval jen nez Han doletel do Cloud City. :)
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Ten prilis radikalni strih je asi moje hlavni vytka, ne ze by mi to vylozene kazil, ale trochu me to obcas vytrhava. Co se scenare nebo pribehu, prijde mi taky spis super, ackoliv jako u jinych SW produktu by asi neuskodilo, kdyby ho jeste nekdo lehce dovypiplal. Ale pro me nic zasadniho, co by mi to nejak zvlast kazilo, i kdyz asi chapu, co nekomu vadi. Triky mi prijdou v pohode, mozna i proto, ze od prequelu jsem zvyklej, ze Star Wars nevypadaj nutne buhvijak realisticky, ale trochu cartoonove, napul jako animak. A tady pouzivali i klasicky postupy jako matt paintings (dokreslovacky) a prakticky efekty… Nad casovyma souslednostma radsi hloubej neuvazuju, jinak se zacne rozpadat i Imperium vraci uder nebo Pomsta Sithu… Jak rikal Pablo Hidalgo: Spaceships travel at the speed of plot.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: no jsou to jiné důvody, než jsem čekal, uznávám. ale i rating na čsfd se po tomhle dílu mírně zvednul. já připouštím málo výpravné speciální efekty, místy vysloveně low-cost, trochu odlišnou režii, než jsme u Star Wars zvyklí a možná trochu příliš radikální střih - vypadá to, jako by spoustu scén, co by tam logicky měly být, prostě vystřihli. Scénář je naopak super - konečně osvobozený od potřeby neustálé konzistence s milionem v té době žijících postav a s desítkami již kanonizovaných filmů a seriálů. Proto to připomíná fan filmy - povědomý vesmír a rekvizity, ale úplná svoboda tvorby, bez nutnosti křečovitě zapadat do čím dál důkladněji známé historie...

    a už taky mlčím :-)
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: ted to nebudu rozebirat do podrobna ... ale zdalo se, ze jsi projevil zajem o to proc by se to mohlo nekomu nelibit, takze tady mas jeden uhel pohledu a potravu pro premysleni ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: bod 1) je intuitivně jasný - čarodějnice vytvářely dvojice spojené "vláknem" síly, z nichž jedno dvojče inklinovaly k temné a druhé ke světlé straně síly, ale díky svému propojení se tahle tendence nikdy plně nenaplnila (Osha se nestala Jedi, Mae zase nemá tendenci být Sith apprentice bez výhrad, nad rámec pomsty konkrétním 4 Jediům...). Popravdě, ty náznaky, že to tak je, úplně mlátí dveřma a i dvojice "matek" z řad čarodějek jeví tuhle orientaci, snad ještě zdůrazněná tím, že biologická matka je plně vyvinutá Nighsister s rohama, takže si ji asociujeme s Maulem

    k bodu 2) já jsem to pochopil tak, že Osha byla po svém dobrovolně přijatém únosu z domovské planety nejdřív padawan, ale pak z nějakého důvodu (že by se u ní nerozvinuly jedi schopnosti? viděli jste ji někdo za celou dobu použít sílu, na rozdíl od Mae?) řád opustila a živila se jako mechanik na kosmických lodích. Mohli se tedy znát ze společně stráveného dětství - dávalo by to smysl, těch žáků tam nikdy není tolik najednou...

    bod 3) je něco, co je více než naznačeno a co se právě dozvíš, mistr Sol jasně přiznal Oshe, že jí bude "něco vysvětlit". Odkazů na ambivaletnost Witches je v Clone wars více než dost, např. Baris Offee snad byla původně z řádu Nightsisters (? jestli jsem si to správně nastudoval) a taky nějak od Jedi odešla, každopádně z Clone Wars moc dobře víš, že Nightsisters/Witches jsou speciální kategorie force wielderů, kteří se odlišují od Jediů i Sithů a ledacos je naznačeno i v Ahsoce: tam Wiches spolupracují s Thrawnem coby spojencem Sithů, ale jejich chování tam je hodně nepodobné chaotické egoistické aroganci a destruktivitě Sithů, ale má v sobě určitou vznešenost a je tam spíš vidět oddanost nějakému důležitému cíli. Jediové podle všeho s Witches moc dobře nevycházejí a dostávají se do situací, kdy jdou proti sobě. Což se právě dozvíme a proto je tenhle seriál dobrý - ty si vlastně stěžuješ, že už hned na začátku nevíš to, kvůli čemu je natočený a co se (velmi předvídatelně) na konci dozvíš :-) (ale ze zbytku kánonu to je celkem jasné)

    bod 4) jsem asi nestíhal sledovat, ale tvrdím, že Osha a Jecki se poměrně logicky znají z dětství (Sol přivezl Oshu do jedi školy, Jecki se pak stala Solovým padawanem - jsou vrstevnice a znají se ze školy, je to jediné logické vysvětlení, protože víme, že Osha ve škole nějaký čas byla, díky svým genetickým vlohám a ta škola nemá víc různých poboček.. nothing to see here)

    bod 5) Sithům nebo obecně nepřátelům během soubojů možná Jediové myšlenky číst smějí, možná to vysvětluje samotný princip souboje světelnými meči, který by bez schopnosti předvídat pohyby nepřítele čteném mysli měl nejspíš většinou velmi krátký průběh. Možná to poprvé vysvětluje, proč si Sithové libují v těch přilbách a proč to z nich dělá nebezpečné oponenty v duelech. Možná jsou ty přilby z beskaru, který se Sílou nějakým způsobem interaguje, jak už víme. Každopádně, mystérium omezení přileb na uživatele temné strany síly v SW (neřeším teď neuživatele síly a zvláštní kauza musel být ten mandalorianský Jedi, v tomhle směru...) je dost výrazně viditelné a tady se poprvé rýsuje náznak, že se oficiálně dozvíme proč! Jinak tenhle konkrétní Sith měl velmi zajímavou schopnost blokovat schopnost Jediů užívat sílu - zhasínaly jim náhodně světelné meče a nakonec proto raději sahali k pěstnímu souboji. Rozhodně okolnosti tady byly zvláštní a úplně jiné, než známe.

    k bodu 6) - to co víme my jako diváci, to Jediové nevěděli, nebyli svědky předání jedu. Osha byla víceméně mimo podezření od chvíle, když se ukázalo, že její dvojče je na živu, jak jsem to tak pochopil (ale tahle věc měla skutečně být vyřčena nahlas a ne, že jen proto, že je to jasné divákovi, to začne být okamžitě jasné i vyšetřujícím Jediům - to je pravda, tady by mohl být na vině příliš aktivní střih, kdy to v nějaké scéně bylo zmíněné naplno, ale nakonec ji kvůli zhutnění seriálu vystřihli...)

    V zásadě souhlasím s tím, že některé věci, které jsou jasné divákovi, který na rozdíl od protagonistů vidí všechno, jsou až příliš rychlé jasné i protagonistům, aniž by o nich mluvili nahlas. Jak jsem ale ukázal, tahle logika funguje i dalšími směry - občas z logiky děje vyplývá zcela samozřejmá věc, která tě nenapadla, ale je jasná, a stejně tak občas ty víš jako divák něco, co protagonisté vědět nemůžou, takže se nechovají podle toho, co víš ty :-)

    V zásadě to vyjímečně je nepatrně složitější struktrua příběhu, než úplně přímočará akční pohádka nebo comics, a fanoušci se hned zamotávají :-) Ale fakt mi baví, jak tě štve, že tě hned na začátku neinformovali o něčem, co bude pointa celého příběhu a dozvíš se to na závěr (a bude to morally grey - Jediové si nejspíš zavinili návrat Sithů svým chováním vůči Witches, nebo tak něco podobného...)
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: nejde ani tak o tema, jako o provedeni - jde o to, ze napriklad:
    - nedostatecne prokresluje motivace postav (napriklad nevime proc obe dvojcata mely tak rozdilne cile, i kdyz jsou jinak identicka)
    - nedostatecne vystavuje vztahy mezi nimi (mimo jine, Osha a Jecki se zkamaradili off-screen)
    - nedostatecne vysvetluje dynamiku toho sveta (mimo jine, treba jaky je vztah tim kultem carodejnic a radem Jediu, nejdriv mluvi jako kdyby je Jediove lovili, ale pak nechaji dvojcata jit na jejich lod samotne)
    - ma to problem s udrzovanim konzistentniho caso-prostoru (mimo jine, Mae i Osha vyrazi z Olegy zhruba ve stejny okamzik - Mae leti na Khofar primo - Osha leti nejdriv na Coruscant, tam se zvladne off-screen zkamaradit s Jecki, ktera jeste zvladne jit minimalne na jednu lekci sermu a pak az leti na Khofar ... a pri tom vsichni dorazi ke Kelnaccovi zhruba ve stejny okamzik)
    - Jediove nepouzivaji silu, kdyz by se jim to hodilo (zejmena to cteni mysli)
    - postavy delaji nesmyslne chyby (mimo jine, Sol se nepokusil zatknout Qimira, i kdyz byl zjevne spolupachatelem pri vrazde Jedie - nebo Yord nechal poslat Oshu na Coruscant bez dozoru, i kdyz byla podezrela z vrazdy a byl to potencialni Force-user, i kdyz sam byl na ceste na stejne misto)

    a tak dale
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: mě přijde scénář zajímavý a odvážný, rozhodně to stojí hodně mimo klišé... viděl jsem nějaké fanfilmy z prostředí Old Republic a tohle mi je dost připomnělo... navíc takhle nějak skutečné souboje na život a na smrt asi vypadají: ne nějaké nekonečné přestřelky, při kterých se Stormtroopeři nemůžou trefit, nebo okázalé akrobatické šermířské kousky - ale bum, bum, pár ran a je po soupeři. V jistém smyslu je to realističtější, než "válečný film" Andor, kde sice všichni zařvou, ale předtím předvádějí naprosto nerealistické hrdinské kousky. Tady mají Jediové hrdinové tuhý kořínek a předvedou, že nejsou loseři, ale probíhá to v (rámci žánru) nějak... uvěřitelně.

    Samozřejmě, teď začínám bejt trochu naštvanej, že mizej i postavy, ke kterým jsem si vytvářel zárodek nějakýho vztahu. Tohle v SW není běžný vůbec, tam když se nad někým objeví šipečka "kladný hrdina", tak s vyjímkou občasného sebeobětování má prakticky zajištěnou nesmrtelnost v jakékoliv situaci a na porážku kráčí jen kompars... (občas ad-absurdum, viz vysoce nepravděpodobná přežití vypjatých situací v Ahsoce...)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CLUMP: prohozeni dvojcat me sere, je to strasny klise, to si mohli odpustit
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: ja jednoznacne vinim scenar :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP: no, pokud některá z witches přežila, tak je možná mezi jejich schopnostma přivolat na svět Sitha.. možná je to něco jako "vyvolávání ďábla", jen ve Starwars podobě.. prostě místo space westernu horror s čarodějnicema. Jako ve skutečnosti, tenhle díl mi poprvé přišel, že se dívám na konvenční horor... některé ty emcionální kliše jsou typický horor, a tohle je možná další věc, co jste nečekali: SW byly už všechno, zejména v animácích a v Clone Wars, kde ty pocty žánrům byly i přiznané, ale hodně se toho lišilo i v hrané podobě, ale klasický horor moc ne (akorát IX, ale tam byl ten prvek hororu strašně béčkový).

    Spíš ale čekám, že Sitha si přivolala osamělá malá Mae v zoufalství a v touze pomstít se... ale nevím. Ostatně ji už stihli předat tu "sílu mnoha", během toho přerušeného rituálu.

    Ve SW světě mi chybí asi klasická detektivka (nebo jsem na něco zapomněl). Ne gangsterka, ne pokus akční thriller, ne western. Ale detektivka. Vyšetřování zločinu. Možná nějakým imperiálním policajtem, který vyšetřuje nějaký zločin, co se vyšetřit nemá a přivede ho to postupně na stranu Rebelů.

    Každopádně tohle se mi líbí, přestože horror nemusím. Ale uživatelé temné strany síly nemaj zábrany dělat věci, které jsou trochu hororové, takže hra na tohle téma se dala čekat. Že to nebude pořád jen pohádka, ale začnem mít trochu strach. Kromě toho Mae a Osha hrajou obě přiměřeně špatně na to, aby ty sympatie začaly být rovnoměrně rozprostřené (ostatně, hned na začátku Mae předvedla výkon, který prostě nemohl přímočaře směřovat jen k tomu, že ji chceme vidět dopadenou...)

    Je to zajímavé, je to míň stereotypní, než řada další produkce, kde jsou hrdinové hrdinští, padouši dělají důkladně padoušské zlo a z šedé zóny občas váhavě vystoupí nějaká kladná postava. Tady působí Jediové jako trochu policajti vymáhající tvrdě zákony a Sith se sám před sebou stylizuje jako freedom fighter, Mae se zas vidí jako Zoro Mstitel. Poslední zbylý hrdina má neurčité máslo na hlavě, které musí zbylé hrdince (a nám) vysvětlit, protože dlouho evidentně už naživu nebude.

    Zajímavé, zajímavé. Chápu, že, to někoho štve. Je to takové trochu Unfund Jedi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP: ... což je přesně něco, co by se stalo třeba ve fanfilmu. Má to hrozně moc ducha fanfilmů, čímž je to tak trošku jako kanonizuje :-)

    Jako asi začínám chápat, co se na tom někomu nelíbí. Ona to totiž není klasická pohádka pro děti. Má to brutalitou blíž k Andorovi, ale tolik Jediů tak rychle po sobě neumíralo ani v Clone Wars, tam většinou zařvalo jen spousta klonů a Jediové se (většinou) drželi. Tady má Sith zatraceně navrch, Jediové mají tušené máslo na hlavě a obě witches, i když mají afinitu k opačným pólům síly (což asi je pointa toho, jak čarodějky vyráběj ta svoje dvojčata, ne asi...) jsou zajímavý napínavý faktor.

    Hmm, možná bych spíš než scénář vinil režii a celkově nízkou úroveň efektů. Kvalita těch akčních scén, s lightsaberem i bez, je vysoká (to už není fanfilm). Ale prostě divákovi je servírován setrvalý přísun překvapivých i nepřekvapivých zvratů, není čas vydechnout... ano, dá se tomu jistě něco vytknout, ale mě se to líbí (i když teda přesně, čekal jsem, že z Jediů zařve jen kompars a že ta dvojice jsou hlavní postavy, v tomhle ohledu to má ducha sequelů: že se tam ztrácejí postavy, od kterých si člověk něco sliboval a zůstávají různá zjevná béčka, které nemají co předvést...teda tady nezůstávají béčka, ale počet hlavních postav se povážlivě snížil...)
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    IKARI: Jeste neni vylouceno, ze horny mamka je Qimirova mistrine... Nebo to je blbost? Qimir hleda akolyt(k)u, aby mel nekoho, az ji zabije, jak se na Sitha slusi... nebo neco takovyho. Anebo to bude uplne jinak. Mas pravdu, ze jsme si Yorda a Jecki moc neuzili. Nastesti tu mam jeste posledni serii Jeho temnych esenci, kde hraje taky Dafne Keen, tak to me smutek trochu vykompenzuje.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    IKARI: cekam ze pristi epizoda bude zase z minulosti, uzijeme si kazdeho.
    IKARI
    IKARI --- ---
    ja jsem sazel na rohatou mamku

    CLUMP: jenom skoda, ze jsme nemeli sanci je lip poznat - spousta lidi si stezuje, ze se tesilo na wookieho nebo na Trinity, aby tam pak vubec nebyli, ale u Yorda a Jecki mam dost podobnej pocit
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: jo z Yorda mne boli za krkem :D
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Fakt, ze za maskou je Qimir, velky prekvapko nebylo. Ale jinak jich tam par bylo. Jednak, ze ty sermirsky souboje byly fakt dobry. A pak, ze to byl takovej masakr. Necekal jsem, ze to bude takhle brutalni (na pomery Star Wars), ze zabije nejen komaprz, ale i Jecki (jednu z mych oblibenych postav kvuli herecce, designu a taky jeji akcni sceny byly regulerne badass) a zlomi vaz Yordovi (ten me taky bavil). Plus pak prohozeni dvojcat... Naopak to, ze se jeste objevi svinko-mury citlivy na svetlo a budou se krajet, to jsem cekal.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CLUMP: mne to doslo, kdyz sel pro vodu a May potom nasla mistra Wookie mrtveho. Servilni chovani mi nestacilo, by mohl byt i Jar Jar Sith :D
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    SEJDA: Ja taky! Ono to nebylo tezky uhadnout, me to napadlo hned v prvni epizode, kde se objevil. Dokonce mi to prislo v ctvrty epizode tak okate naznacovany, ze jsem si myslel, jestli to neni naschval, abysme si mysleli, jak jsme chytry... a pak nas prekvapilo, ze je to jinak... A jinak to porad byt muze. Hint:

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jenom napisu, ze ja jsem vedel kdo je Sith .. tam nekde hluboko v kostech, akorat jsem nemel cas to sem napsat :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam