• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    WEWERKA: hm, ja mam ted masinu v dilne (asi 40m2 plochy) a od ni mi vede asi deset metru ohybnyho vedeni, prumer 10cm. To prepojuju podle potreby na tu masinu se kterou prave delam, funguje to perfektne, nic se neucpava, odsava to vicemene beze zbytku vsechno. Jedine u stolni pily se stava, ze cast pilin pristane na zemi, to je ale dany spis konstrukci ty pily. Jak uz jsem psal, s funkci odsavani jako takovyho jsem spokojenej prakticky na 100%, co mi vadi je handling s tema pytlema. A zajimavy je, ze vetsina techhle masin ma ten system stejne nedomyslenej jako ta moje. Cekal bych neco jako u toho festoolu, proste krabici s tesnenim, ale to je az u tech opravdu velkejch a drahejch podtlakovejch systemu, ty pretlaky jsou vetsinou vsechny stejne blbe zbastleny. Ted me napada ze Jonas Winkler mel nejaky opakovany problemy se svym odsavanim, a pak to snad nejak uspokojive vyresil, podivam se co nakonec koupil.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BLOWUP: Ohledne filtru. Ja mam JET DC-1100A a k tomu dokoupeny skladany mikrofiltr. Z toho pak uz nic neutika.
    JET Mikrofiltrační nástavec pro DC-1100A a DC-1900A | IGM Nástroje a stroje
    https://www.igm.cz/jet-mikrofiltracni-nastavec-pro-dc-1100a-a-dc-1900a/

    Jestli mas jen 10 cm prumer trubky, tak to je nahouby, tam skoro nic neprotlacis a hodi se to tak na max 2-3 m ohebnyho potrubi a prevazet na koleckach tam kde to zrovna pouzivas (vetsinou ty male odsavace ala 900w a tak). Potrubi (idealne ocel) by se melo postupne smerem k odsavaci zvetsovat. tzn. 100 -> 125 -> 150/160. Tim docilis zrychleni castic na zacatku sani. Jestli tam mas jen 10 cm po cele delce, tak se to cele ucpe uz na vstupu.
    Ale o tom tvem odsavaci nevim nic. Jaky prumer ma hrdlo, vykon a velikost dilny. Muzu rict, ze ten muj Jet 1100a je na cca 15-16m (v dalsi mistnosti) uz relativne slabsi. Je tam cca o 10-15% mensi vykon nez zada vyrobce pily. Kazdopadne to ale funguje. I na CNC, ktere mam nejvzdalenejsi a s redukci na 70 mm to saje na jednicku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    WEWERKA: diky za tip, ten jet vypada zajimave. V podstate se jedna o pretlakovej system, kdy ventilator vytvari pretlak jak v zasobniku, tak ve filtru - v tom se to neodlisuje od moji soucasny jednotky. Ma to ale (snad) lepsi handling s tema pytlema na hobliny, z fotek to nejak neni moc dobre patrny, kdyztak se zkusim podivat jestli to nekde neni k videni.

    Kazdopadne, ta cena je ve srovnani s jinejma podobnejma systemama uz docela vysoka - imho se to blizi cenam za podtlakovy systemy s filtrem na cistej prostor (M). Ten ma tu vyhodu, ze pri netesnostech nebo pri nefunkcnim / spatnym filtru to ten bordel nefouka do prostoru dilny. U nich je ventilator na konci systemu a v zasobnicich i ve filtru je podtlak, je to srovnatelny treba s mym Festool vysavacem s odlucovacem. Vetsinou to ale bejvaj uz vetsi krabice a hlavne casto stojej o dost vic. Hm.

    Me to cely pomohlo v tom, ze jsem si uvedomil, ze i s moji starou masinou bych mohl dosahnout podstatnyho vylepseni situace: totiz kdybych si nechal udelat kovovej zasobnik na piliny, kterej by se dal nejakym rychloupinakem tesne a rychle pripnout, nechal vymenit pytlovej filtr za lepsi a hlavne tu celou legraci umistil mimo dilnu, takze ty zmineny netesnosti produkujici prach ve vzduchu by sly ven a ne do dilny. Co se tyce ucinnosti odsavani jako takovyho si totiz nemam na co stezovat, nedobrej je jenom handling s tema pytlema a nejspis i uniky jemnyho prachu do vzduchu v dilne. Do dilny bych privedl zvenci uz jenom cisty podtlakovy 10cm vedeni. Hm, neco navrhnu a zkonzultuju to s mym zamecnikem.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Bud si tam predrad cyklonovy odlucovac nebo si kup treba vetsi krabici od Feldera (to uz je na vetsi provoz) a tam to vyjizdi jako vozik.
    Cyklonovy odlucovac treba od Laguny nebo Jet, nadoba je tam taky vyjizdeci. Ja bych ho brala hnedka, ale bohuzel mam v mistnosti s odsavanim jen asi 185 cm.
    Posledni 3 modely dole.
    Odsavače pilin | IGM Nástroje a stroje
    https://www.igm.cz/kategorie/truhlarske-stroje/odsavace-pilin/
    Koukam teda, ze ta cena sla trosku dost nahoru :(

    Kdyz uklizim po soustruzeni, tak pouzivam tenhle DIY odlucovac. Ale je to jen na hruby castice a vykon to taky ubira dost.
    Odlučovač hrubých částic / Inline chip separator
    https://youtu.be/uhbSs6AzoKY
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Uz delsi dobu mam v umyslu nahradit moje dilensky stacionarni odsavani. Ta masina je co se vykonu tyce fajn, v pohode odsaje vsechny moje stroje, ale pokazdy me nervuje vymena tech pytlu na hobliny. Je to italska Coral. Takze se poohlizim po necem jinym, hlavni pozadavek je na jednoduchou manipulaci. Pokud nekdo mate tajnej tip, tak budu vdecnej za jeho odtajneni.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    77WHITE: problem tech desek je, ze v te sirce se obtizne daji sehnat novy - vetsina z nich je z jednoho kusu dreva, nektery jsou az 70cm siroky, rucne vyhoblovany na tloustku asi 15mm. Ja jsem mel stesti v tom, ze jsem zadarmo ziskal tohle drevo z bouracky podobnyho baraku jako je ten muj, akorat musim kazdou z nich napasovat na novy rozmery, udelat novej falc atd.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    77WHITE: ta deska je tlustsi nez na obrazku vypada ponevadz na ty kratsi strane ma taky falc. Ta zadni strana je se zadni stranou tech profilovejch lati v jedny rovine.

    Nicmene, strop v prizemi (to je ten prostredni obrazek) je konstruovanej jinak i kdyz vypada stejne: ty desky jsou asi 3.5 cm tlusty a sedej ve drazce ktera je v tech tramech. Jmenuje se to Schiebboden (soupaci podlaha) protoze se to tema drazkama soupe na misto urceni, spolu s tema profilovejma listama. Je to stabilni konstrukce po ktery se da i chodit, na rozdil od ty konstrukce v patre ktera je jenom podhled.
    Ve skutecnosti se po ni samozrejme nechodi, k tomu slouzi pochozi vrstva na tech tramech.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BLOWUP: takhle vypadala i ta puvodni konstrukce? nebo ta vyplnova deska byla tlustsi a bylo to usazeny jen na ozub?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GILHAD: tak ja sice se stavenim profesne neco spolecnyho mam, ale truhlarina je moje hobby a kdybych nemel moznost se zeptat v pravou chvili toho spravnyho cloveka tak bych moc daleko nedosel. Nastesti mam koho.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BLOWUP: Jasný :) Já věděl, že něco nevím :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GILHAD: ten strop se sklada z profilovejch list a z vyplni. Ty vyplne maji falc kterej pasuje do tech drazek tech profilovejch list. Cast stropu jsem zvladl zrestaurovat ze staryho materialu, bohuzel je ale roztec mych tramu vetsi nez delka list ktery mi jeste zbejvaji, takze jsem musel vyrobit jejich presny kopie

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BLOWUP: Kdo se moc ptá, moc se dozví, kdo se neptá, zůstane blbej. Takže se raději zeptám :)
    Jak se to bude spojovat? Laťkama do těch zářezů tak aby to udělalo plochu? Mě tak od pohledu přijde na té hromadě vlevo, že pokud se to dá jen vedle sebe, tak ty spodky jsou širší než vršky a tudíž tam budou díry ve spojích.
    Ale možná taky prostě nechápu o co jde a co vidím ...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Takze refugium pro woodworkery, ok

    Vcera jsem formatoval, profiloval a frezoval profilovy listy na strop. Mala hromadka, hodne prace

    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam