• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    BROUKOID:
    BLOWUP: Aha tak to jsem nepochopil. To pravda smysl moc nedává, obzvláště když mají většinou ty minimální odběry. Ještě by to teoreticky mohlo být kvůli ohraňování, olepovačky mají minimální rozměr, který dokážou ohranit, aby nemuseli psát a vysvětlovat, tohle sice uřízneme, ale už nenahraníme. V důsledku se teda taky dá ohranit cokoliv, ale je s tím víc práce.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GHOSTDOGG: ja se s tim u nas teda v tyhle podobe nesetkal, narezali mi vzdycky vsechno na jakkoli maly prouzky. Imho ta podminka je myslena spis tak ze ti neuriznou tak malej kousek pokud chces jenom ten malej kousek. Prave u ty vertikalni formatky muzes urezavat treba centimetrovy kousky naprosto bezpecne.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    GHOSTDOGG: ok... to zni vic nez rozume - ve smyslu "nerezeme Z NICEHO MENSIHO nez tohle", ale ja se setkal s tim, ze to vykladaj tak, ze "nerezeme nic, pokud vyslednej rozmer odriznuty casti je MENSI NEZ tohle" ... coz je otazka, jestli to chapou spatne, protoze jim to nikdo nevysvetlil, nebo protoze jim to umoznuje se ulejvat - "eee.. to by bylo moc maly, to my nemuzem.. kupte si celou desku a narezte si to doma.."

    (a aby bylo jasno, mluvim o situaci kdy chci treba 2x 30x60 + 5x 25x60 + 1x 9x60 - kde to neni zadnej problem 100% bezpecne uriznout)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    BROUKOID: Tipuju, že tohle je kvůli bezpečnosti práce, s tím nic nenadělají. Mají zpravidla ty vertikální formátky, bude tam problém s uchycením obrobku nebo něco podobného.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    GHOSTDOGG: oni maj vubec vsude spoustu divnejch pravidel - treba "minimalni sirka rezu 13cm", "minimalni rozmer 23x30cm", apod. - takze kdyz chci vic veci a mezi nima je neco malyho, a reknou ze ne (prekvapive casto nemaj problem, asi zase zavisi na tom kdo tam zrovna je), tak rovnou tomu chlapkovi nabidnu nejaky prachy na ruku - a pak mi to uriznou vzdycky :)
    .. a nechapu proc tohle neudelaj "oficialni" - tj. misto "minimum 23x30" by tam mohli mit treba "zdarma do 23x30, mensi rozmery priplatek 100,- za kus".. nejenze bych nemusel davat uplatky, ale i ten hobbymarket by na tom vydelal...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XINDLX: Dej pak vedet, co ti reknou. Co si pamatuju, tak meli snad jen podminku minimalni odber 1/4 desky.
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    BROUKOID: jo, schválně jsem napsal do bauhauzu mail jak to teda je když na netu píšou že je to na míru a evidentně se ten klučina co tam byl splet..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: vis co se vzdycky rozciluju ? ze zacnu neco delat venku a zacne prset, a kdyz je hezky, tak musim sedet u pocitace a pracovat na tom co me zivi. takze ja uz na nejaky delani venku nespoleham. v dilne si pustim jeden fukarek a je tam teplo i kdyz je venku minus deset, kdyz budu neco lepit nebo natirat, tak to budu moc delat i v zime. ne venku nic delat nebudu :)
    GECKO: mam jedno okno vedle dveri a to schvalne, nemuzu to sice pouzivat jak pises a to sem o tom premyslel, ale za to se mi na zdi vejde mnohem vic policek a drzaku na nastroje, kdyz tam das okno, tak nemuzes tu cast zdi a prilehle okoli moc pouzivat...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: :-)
    tak neco jde delat i venku, ale treba ted delam petimetrovy nosniky na ktery je nutny naklizit takovy rozsireni, a lepidlo funguje az od 10 stupnu.. takze to nakonec lepim v dilne a i tak to musim nechat lezet pres noc i kdyz by normalne stacila pulhodina, jinak by to nedrzelo. Tech 40m budu mit nakonec zarizeny jako ponorku aby to vsechno vedle sebe fungovalo, a uz ted planuju na pude udelat dodatecnej prostor, tam budu mit kolem 100m2 pro ktery zatim nemam vyuziti. Ale zase, tahat kazdej tram na pudu je voser i kdyz tam mam jerab.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak na to stačí dveře a okno proti :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: ja mam 10m2 :), docela by to stacilo, kdybych nepotreboval protahovat 2m late, preci jenom to zabere 4,5 metru mista a to uz nemam. tak sem se rozhodl, ze udelam pristavek a rovnou si zridim sklad dreva a misto kde budu moct natirat a lakovat
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ja mam asi 40m2, potreboval bych (prekrizeny prsty) asi dvojnasobek :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Ale zjistil sem že je dílna moc malá, tak budu přistavovat ještě 9m2
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: dílnu sem postavil, osvětlení mám dobrý, a většinu těch věcí už taky mám, sice levnou činu, ale já si to posteluju, případně postupně vyměním za kvalitnější. Baví mě prostě něco dělat, jeden z důvodu pořízení domu bylo abych měl dílnu. Takže samozřejmě to náklady jsou ale nejsou kvůli ušetření u truhláře, ale proto, protože to prostě tak musí být :⁠-⁠)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: to jsou urcite legitimni duvody, ja bych jenom nezavazne poznamenal ze „udelat si neco sam“ nemusi nutne znamenat ze to bude levnejsi nez ty „astronomicky ceny“ tech truhlaren.

    Ono to zacne uz tim prostorem, ten clovek musi mit nebo postavit, musi ho prislusne elektrifikovat, mel by mit nejakou odolnou podlahu, vhodny osvetleni atd. Potom ho musi vybavit - hoblice, pracovni stoly, zpravidla zakladni masiny (stolni pila, srovnavacka, protah, pasova pila, sloupova vrtacka, stolni freza). K nim se pridaji rucni pristroje - akusroubovaky, ponorna pila, elektrickej hoblik, pokoska, primocarka, horni freza, pasova a excentr bruska, satinyrka, vrtaci kladivo, domino, savlova pila). Samozrejme k tomu bezny rucni nastroje (hobliky, pilky, dlata, merici a rysovaci nastroje, uhelniky, pilniky a rasple, ale i klasicky naradi typu kleste, sroubovaky, montazni klice, atd). K tem masinam jsou potreba pilovy kotouce a pasy, brusnej material, frezy, hoblikovy noze atd). To cely musi byt nejak naostreny (tormek, diamanty, kameny) a vsechno to musi byt nekde ulozeny ve skrinich a spouste suplat. A kdyz uz si mysli, ze vsechno zakladni vybaveni ma, zjisti ze potrebuje libovolny mnozstvi sverek nekolika typu a velikosti ;)

    Imho je lepsi brat to jako hobby, ja penize ktery me moje dilna stala, stoji a bude stat proste vubec nepocitam jako kdybych je projedl v nejaky drahy restauraci, a pokusy spocitat si na kolik me prisel ten regal kterej jsem pritelkyni vyrobil jsou past, do ktery se odmitam nechat chytit :)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XINDLX: nevim kde si byl, ale naposled kdyz sem chtel protiskluzovou preklizku v bauhausu (praha/cestlice/pruhonice) , tak mi urizli na pockani co sem chtel (a to byla asi tak 1/3 ty plny desky) - ale jejich prvni reakce byla taky ze to si mam koupit vedle ve stavenim materialu, dokud sem jim nerekl ze chci jenom malej kousek.. ale mozna zalezi na tom, co je tam zrovna za cloveka..
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    nevíte jestli někde prodávaj protiskluzovou překližku na míru? všude (pár hobbymarketů co jsem navštívil) to prodávaj jen po kusech cca 2,5m x 1,2m, ale mě stačí cca půlka..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GHOSTDOGG: já to chápu. A proto sem se rozhodl vydat se touto cestou
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Nojo truhlárny mají zpravidla tak půl až rok čekačku a čím menší věc, tím menší pozornost tomu věnují. To se musí člověk vážně v důsledku doprošovat. Zas z druhé strany tyhle úpravy čehokoliv jsou jedna z nejvíc nevděčných prací. Většinou to skrývá jenom problémy a když řekneš cenovku zákazníkovi, tak se opotí, rychle si to rozmyslí a jde do ikey. Bohužel to je fakt. A když ti u těhle malých kšeftů třeba 8 z 10 lidí odmítne kvůli ceně, tak to začneš lehce ignorovat. Jako příklad si vezmi jenom dopravu. Je celkem jedno, jestli vezeš kuchyň za 300k nebo dvě skříňky za 5k. Cena dopravy vyjde třeba na 1,5k. U kuchyně se to rozpustí, u skříněk to naprosto nesmyslně zvedá cenu. Truhlárny jsou dost nákladnej byznys (což zas neznamená, že se tím nedá hezky vydělávat). A teda znám i dost velice pečlivých a šikovných truhlářů. A hobby je to skvělý, když člověka netlačí čas a může si vše rozmýšlet a zkoušet.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GHOSTDOGG: I proto si chci věci udělat sám, ty ceny zakázkové výroby jsou astronomické a při představě že to ve skutečnosti sprasí podobně, jak já sám tak (při tom, že mě to bude bavit, kdyby mě to nebavilo, tak je to samozřejmě jiná situace) si to radši sprasim sám.
    A hlavně nechci se půl roku s někým dohadovat aby dodělal to co mi slíbil.
    Vzhledem k tomu co vše tu potřebuju udělat bych čekal deset let a zaplatil za to majlant.

    Takový malý příklad
    Mám dům na klíč, včetně kuchyně, až při používání se ukázalo, že by to chtělo nějaké změny, přidělat skříňku, jinak šuplíky a nějaké další věci, sepsali jsme požadavky a oslovili firmu, která kuchyni dělala, nikdy se neozvali.
    Já se opravdu nerad někoho doprosuju a když vim co bych tu všechno chtěl dodělat, tak bych byl dřív v důchodu, než by to bylo
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: ano vzorování, tak takové ambice zatím nemám :⁠-⁠) udělám jen rám a podpůrné kumiko :⁠-⁠)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam