• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ja mam asi 40m2, potreboval bych (prekrizeny prsty) asi dvojnasobek :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Ale zjistil sem že je dílna moc malá, tak budu přistavovat ještě 9m2
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: dílnu sem postavil, osvětlení mám dobrý, a většinu těch věcí už taky mám, sice levnou činu, ale já si to posteluju, případně postupně vyměním za kvalitnější. Baví mě prostě něco dělat, jeden z důvodu pořízení domu bylo abych měl dílnu. Takže samozřejmě to náklady jsou ale nejsou kvůli ušetření u truhláře, ale proto, protože to prostě tak musí být :⁠-⁠)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: to jsou urcite legitimni duvody, ja bych jenom nezavazne poznamenal ze „udelat si neco sam“ nemusi nutne znamenat ze to bude levnejsi nez ty „astronomicky ceny“ tech truhlaren.

    Ono to zacne uz tim prostorem, ten clovek musi mit nebo postavit, musi ho prislusne elektrifikovat, mel by mit nejakou odolnou podlahu, vhodny osvetleni atd. Potom ho musi vybavit - hoblice, pracovni stoly, zpravidla zakladni masiny (stolni pila, srovnavacka, protah, pasova pila, sloupova vrtacka, stolni freza). K nim se pridaji rucni pristroje - akusroubovaky, ponorna pila, elektrickej hoblik, pokoska, primocarka, horni freza, pasova a excentr bruska, satinyrka, vrtaci kladivo, domino, savlova pila). Samozrejme k tomu bezny rucni nastroje (hobliky, pilky, dlata, merici a rysovaci nastroje, uhelniky, pilniky a rasple, ale i klasicky naradi typu kleste, sroubovaky, montazni klice, atd). K tem masinam jsou potreba pilovy kotouce a pasy, brusnej material, frezy, hoblikovy noze atd). To cely musi byt nejak naostreny (tormek, diamanty, kameny) a vsechno to musi byt nekde ulozeny ve skrinich a spouste suplat. A kdyz uz si mysli, ze vsechno zakladni vybaveni ma, zjisti ze potrebuje libovolny mnozstvi sverek nekolika typu a velikosti ;)

    Imho je lepsi brat to jako hobby, ja penize ktery me moje dilna stala, stoji a bude stat proste vubec nepocitam jako kdybych je projedl v nejaky drahy restauraci, a pokusy spocitat si na kolik me prisel ten regal kterej jsem pritelkyni vyrobil jsou past, do ktery se odmitam nechat chytit :)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XINDLX: nevim kde si byl, ale naposled kdyz sem chtel protiskluzovou preklizku v bauhausu (praha/cestlice/pruhonice) , tak mi urizli na pockani co sem chtel (a to byla asi tak 1/3 ty plny desky) - ale jejich prvni reakce byla taky ze to si mam koupit vedle ve stavenim materialu, dokud sem jim nerekl ze chci jenom malej kousek.. ale mozna zalezi na tom, co je tam zrovna za cloveka..
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    nevíte jestli někde prodávaj protiskluzovou překližku na míru? všude (pár hobbymarketů co jsem navštívil) to prodávaj jen po kusech cca 2,5m x 1,2m, ale mě stačí cca půlka..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GHOSTDOGG: já to chápu. A proto sem se rozhodl vydat se touto cestou
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Nojo truhlárny mají zpravidla tak půl až rok čekačku a čím menší věc, tím menší pozornost tomu věnují. To se musí člověk vážně v důsledku doprošovat. Zas z druhé strany tyhle úpravy čehokoliv jsou jedna z nejvíc nevděčných prací. Většinou to skrývá jenom problémy a když řekneš cenovku zákazníkovi, tak se opotí, rychle si to rozmyslí a jde do ikey. Bohužel to je fakt. A když ti u těhle malých kšeftů třeba 8 z 10 lidí odmítne kvůli ceně, tak to začneš lehce ignorovat. Jako příklad si vezmi jenom dopravu. Je celkem jedno, jestli vezeš kuchyň za 300k nebo dvě skříňky za 5k. Cena dopravy vyjde třeba na 1,5k. U kuchyně se to rozpustí, u skříněk to naprosto nesmyslně zvedá cenu. Truhlárny jsou dost nákladnej byznys (což zas neznamená, že se tím nedá hezky vydělávat). A teda znám i dost velice pečlivých a šikovných truhlářů. A hobby je to skvělý, když člověka netlačí čas a může si vše rozmýšlet a zkoušet.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GHOSTDOGG: I proto si chci věci udělat sám, ty ceny zakázkové výroby jsou astronomické a při představě že to ve skutečnosti sprasí podobně, jak já sám tak (při tom, že mě to bude bavit, kdyby mě to nebavilo, tak je to samozřejmě jiná situace) si to radši sprasim sám.
    A hlavně nechci se půl roku s někým dohadovat aby dodělal to co mi slíbil.
    Vzhledem k tomu co vše tu potřebuju udělat bych čekal deset let a zaplatil za to majlant.

    Takový malý příklad
    Mám dům na klíč, včetně kuchyně, až při používání se ukázalo, že by to chtělo nějaké změny, přidělat skříňku, jinak šuplíky a nějaké další věci, sepsali jsme požadavky a oslovili firmu, která kuchyni dělala, nikdy se neozvali.
    Já se opravdu nerad někoho doprosuju a když vim co bych tu všechno chtěl dodělat, tak bych byl dřív v důchodu, než by to bylo
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: ano vzorování, tak takové ambice zatím nemám :⁠-⁠) udělám jen rám a podpůrné kumiko :⁠-⁠)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak to mrkni tady k petrovi, ten si s kumiko vyhraje.
    PEkne TRuhlarstvi-Nice Joinery (@peknetruhlarstvi) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/peknetruhlarstvi/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ach, Kobeomsuk :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    BLOWUP: Jasný, psal jsem to spíš jako extrém, který by ale imho s těmi vruty fungoval. On jinak každý vychází ze svého pohledu, jak je on sám zručný a schopný a bere to jako bernou minci, ale je spousta lidí, kteří se za celý život nenaučí pořádně s nářadím, i kdyby chtěli, obzvláště nějakou precizní práci, protože jim prostě neylo dáno do vínku. Někdo zas nemá dostatečnou trpělivost, někdo vytrvalost, někdo se to teprve učí. Je to vidět na hromadě lidí, kteří se tím živí půlku života a prasej úplně všechno. Ale právě spousta nedostatků vlastních rukou se dá dneska dohánět jinak a výsledná kvalita může být naprosto uspokojující. V klasické truhlařině, čistotě práce atd. je pro mě takovej top Kobeomsuk, řemeslně, designem. Krásná práce je Ishitani. Ale současně znám, jak to chodí, když se honěj termíny, nebo zákazník už půl roku telefonuje, kde to teda má, to se k tomu pak přistupuje taky jinak a pravidlo 'co oko nevidí' se uplatňuje víc než často. Ta škála je všelijaká.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    No já právě si chci užít tu činnost jako takovou.

    Pokud vás to zajímá, tak v plánu jsou například shoyu panely (japonské posuvné panely), kterými chci rozdělit kuchyň a obývák. Na to jsou docela přesný a hodně tradiční postupy s hafem moderních variací. Dá se to samozřejmě udělat ručně, bez lepidla (až na ten papír) nebo to udělat strojove, či to lepit, použít sklo nebo plast místo papíru a pod. Prostě variací je hodně. A já ani nevím, kterou cestou se přesně vydám. Ale vruty ani kolíky použít nechci. Pravděpodobně právě čep a dlap (tady se používá skrytý), plus přeplátování těch kumiko (to jsou ty mřížky uprostřed), maximálně si chci pomoci lepidlem a posuvný systém udělám s moderní kolejnici nahoře, abych neměl dole nic - místo tradičního. To ale vyžaduje trochu silnější konstrukcí aby to udržela.

    To samozřejmě není všechno, ale na tohle se těším :⁠-⁠)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GHOSTDOGG: ja bych s vetsinou toho co pises souhlasil, ale asi ne se vsim. Ty moderni lepidla skutecne maji velikou pevnost - pokud jsou optimalne pouzity. To znamena ze lepej podelny vlakna a jsou natesno stlaceny. Pokud tohle neni splneny, tak ta pevnost rychle klesa. U dlabu to znamena, ze by presto mel bejt udelanej natesno. Pokud se nasucho vikla, bude to s lepidlem sice drzet, ale otazka je jak dlouho. Drevo v masivni podobe pracuje, navic pokud jde o spojeni ktery je dynamicky namahany je to jiny nez u neceho co proste je zatizeny statickou silou.

    Anyway, proto jsem se ptal, co presne od truhlariny kdo ocekava. Ta paleta je siroka a nekdo kdo vlastne potrebuje jenom o trochu lepsi IKEA standard ale „na miru“ by se v podstate s truhlarskejma spojema nemusel trapit a spis to cely sroubovat treba pocket holes. To ted nemyslim nijak despektivne, spis pragmaticky.

    Imho jedna z nejdulezitejsich vlastnosti u truhlariny (a mozna u remesla obecne) je trpelivost. Samozrejme muzu neco pomoci vhodnyho stroje dramaticky urychlit - kdo z vas zna videa s rucnima nastrojema od Dominik Ricker, kde treba asi hodinu ryobou reze nejakou kladu podelne na prkno ten vi co mam na mysli - ale pokud tou cinnosti nemusim vydelavat na svy zivobyti, tak preci neni duvod se stressovat. Pro me a nejspis pro velkou vetsinu lidi ktery maj truhlarinu jako hobby nejde jenom o vysledek, ale i o ten samotnej proces, o pocit z dobre udelany prace. Delat neco „na prase“ by pro me osobne byla ztrata casu, protoze bych se o to podstatny co mi u toho dela radost pripravil, a zustala by jenom obtizna povinnost.

    Me by zajimalo, co k truhlarine privedlo vas ostatni a jak to vidite vy.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Ony jsou obecne dve veci, ktere opravdu radikalne zmenili truhlarinu - vrut a novodoba lepidla. Truhlarske/tesarske spoje existuji pravdepodobne uz nejakou tisicovku let (to strilim od boku, ale neni to zalezitost poslednich dvouset let). Driv se vsechny ty spoje zajistovaly kolicky, klinky apod. a vetsi presnost samozrejme nebyla na skodu. Napr. u rybin se to vocurat neda, ty proste drzi svym tvarem. Ale u spousty veci se to da dohnat prave bud lepidlem nebo vrutem. Drivejsi klihy sice lepily, ale v case degradovaly, zacaly se vydrolovat, schramstaly je nejaky zviratka a prestaly fungovat. Je to dost bezna oprava u restaurovaneho stareho nabytku. Dnesni lepidla jsou pevna tak, ze se drevo nikdy nezlomi v tom lepenem miste, ale nekde vedle, protoze drevo ma mensi pevnost/houzevnatost. A to same vruty. Ony v te dnesni podobe neexistuji tak dlouho, treba az od nejakych 40/50 let, pokud si to dobre pamatuju, a jeste se v 20. stoleti dost vyvijely kvuli rozmachu pocitacu vsude vcetne strojirenstvi. Predtim byly hrebiky. Takze puvodne truhlarske spoje absolutne s necim jako vrut nepocitaly. V podstate kdyz udelas dlab a cep na uplny prase, nalejes tam lepidlo a prosijes to dvema, tremi vruty, tak to bude drzet a bude to pevny. Vruty zakrejes zatkama a nikdo o nicem nevi. Dneska muzes udelat spoj na tupo a jen ho slepit a bude to pomerne hodne pevne. Pred par desitkama let naprosto nemyslitelna vec. Proste se z toho obecne zas tak nestrili a je dobry nad tim premejslet, ze je 21. stoleti. A co oko nevidi, to srdce neboli. Sorry za tapetu, uz koncim.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GHOSTDOGG: to je super, že mi to takhle někdo napíše, protože v knížce to prostě je všechno přesně
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ANDY_WARHOL: Ten čep a dlab nemusí být nutně naprosto přesný v rozích (pokud není čep průchozí skrz a pohledový). V důsledku ti stačí aby se to o sebe opřelo vodorovně a svisle někde v ploše, tím se to zafixuje. Rohy můžeš vzít na hrubo, v dlabu se prostě tak nějak přiblížíš 90 stupňům a na čepu to třeba jen sjedeš dlátem na 45 stupňů, to je záležitost třeba na minutu, dvě na jeden spoj. Stejně je lepší mít nějaký kanálky, kam může utéct přebytečné lepidlo (proto jsou vroubky na kolících na spojování nábytku a nejsou hladké).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: tak asi hodne zalezi na to do jakyho dreva, vzdyt do mekyho dreva udelas diru i nozem a rukou....
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: jak uz jsem psal, tu hranatou diru delas vicemene velkym tlakem. Ty k tomu urceny stroje ho generujou velkou pakou, navic cela jejich konstrukce je k tomu urcena vcetne tuhosti celku a upinani toho dreva. U stolni vrtacky, i u tech velikejch a tezkejch, ty stroje na to nejsou delany. Ten pritlak bejva malej, k vrtani ho velkej neni potreba. Ale klidne to vyzkousej :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: ntw. videl sem par videi a nevypadalo to spatne, muzes mi dat nejaky zdroj tvych pochybnosti ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam