• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    epoxid ma tendenci meknout kdyz je v teple/na slunicku. Na to bacha. Vecer se pak zase vrati do pevneho stavu, ale kdyz je slunicko/teplo, tak gumovati. Proto nedoporucuju delat epoxidove stoly ven, davat je k topeni, ke krbu apod.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Terasa je kryta polykarbonátem, který propouští světlo ale ne teplo, myslím si že snad ani UV, ale to musím zjistit
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: S epoxidem nemam absolutne zadny zkusenosti, na tvym miste bych se zeptal Koudyho, nebo se podival na par videi na youtube - dokonce i nekdo koho to vubec nezajima jako jsem treba ja o ne neustale zakopava i kdyz nechce :-)

    Muj osobni nazor kterej je samozrejme nedulezitej je, ze drevo utopeny v plastiku je zhruba ekvivalent nejakyho umakartu s obrazkem dreva, ale vim ze existujou i jiny nazory :-)

    Na terasu kde bude ten stul stat na primym slunci bude asi potreba nejaka pryskyrice odolna na UV zareni, jak ten plastik bude venku starnout bude jiste zajimavy sledovat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Udělal sem si stůl na terasu ze zbytků dřeva a deska stolu je z modřínových palubek, bohužel už ne moc rovných, je to zbytek po obkládání domu u souseda. Taky jsou tam spáry a blbě se to bude čistit. Ale líbí se mi kresba dřeva a chci ji zachovat. Tak mě napadlo, že bych na tu desku vylil epoxid do plochy.
    Ale nikdy jsem to nedělal.
    Pokud s tím máte někdo zkušenosti, mam pár dotazů.
    jak spočítám objem epoxidu, potažmo váhu, prostě abych toho koupil tak akorát. Deska je dejme tomu 1800mm x 900mm a výška bude max 8mm. Někde 5mm. Kolik epoxidu budu tedy potřebovat?
    Predpokladam také, že se to ještě nějak smrští.
    Ten spodek je nerovný, ale z nejvyššího místa bych chtěl aby síla byla cca 5mm, ale netuším jestli to není málo? Je nějaká technologická mez, když už by se to nedalo vylít, že je vrstva moc slabá?
    Z čeho udělat "bednění", prostě okraj aby epoxid netekl mimo desku.
    Jak upravit hrany? Můžu třeba frézkou srazit hrany, nebo se to dělá nějak jinak?
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    Díky všem za reakce! Líbí se mi toto řešení https://www.drevobarvy.cz/2-5-l-PNZ-Olejova-lazura-Plus-modrin-d568_1047988219.htm

    Jen doplním, že plot má plochu k nátěru cca 100 m2 a bude plně vystaven všem počasovým vlivům Vysočiny.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    MAJA: olej je super,ale je to prostě třeba každý rok přetírat...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: To bych takhle pausalne asi nerekl, napriklad vstupni dvere byvaji podobne osetreny, ale vetsinou je snaha aby byly konstrukcne chraneny (aby na ne pokud mozno primo neprselo, aby pokud voda prijde mohla odejit a aby to mohlo vyschnout). Stejne tak existuje zahradni nabytek urcenej pro exteriery chraneny proti desti, prave z tohohle duvodu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP: Tak já na to koukám tak, že s těma co vytváří vrstvu se do exteriéru nemá moc smysl zabývat....
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: problem tech tmavejch nateru je, ze mnohem vic trpej sluncem - alespon ty co vytvareji vrstvu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    MAJA: Samotný olej jako UV nefunguje vůbec. Buď musí být pigmentovaný dotmava a nebo v něm musí být nějaký částice stříbra nebo něčeho podobnýho...
    MAJA
    MAJA --- ---
    WEWERKA: zkoušel jsem i víc vrstev ale prostě samotný lněný olej moc nevydrží

    IMHO pokud v tom není nějaký pigment tak to moc jako UV ochrana nefunguje.


    BLOWUP: mám pocit, že čím víc oleje v zahradním nábytku, tím líp se v tom pak zabydluje řasa, když je vlhko :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAJA: jak psala Wewerka, lnenej olej polymeruje. Ale mas pravdu v tom, ze pokud je vystavenej povetrnosti a hlavne slunci, tak se i ta polymerovana vrstva casem odporouci. Pokud je tenka (resp. vsaknuta) tak skutecne proste najednou to drevo presto zacne patinovat, pokud je tlustsi (treba diky opakovanymu nateru) tak se zacne loupat. Muzu nazorne predvest na mym teakovym nabytku na terase ;-)

    Pokud clovek chce aby to vypadalo nepatinovane, musi se to kazdy dva roky obnovovat. To plati ale prakticky o jakymkoli nateru, snad s vyjimkou nejaky karboly kterou uz nikdo nepouziva kvuli karcinogennosti :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MAJA: Lneny olej polymerizuje, nemuze se vyplavit. Hadam, ze to spis chtelo vic tenkych vrstev a cekat mezitim na zaschnuti.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SAT_ANN: tohle jsou dva priklady popisovanyho jevu, autor projektu nejsem ja ;-)

    Jak jsem psal, nejjednodussi je koupit to drevo uz patinovany.

    GECKO
    GECKO --- ---
    SAT_ANN: Spíš je natři předem do njěakýho tmavšícho odstínu, ono to pak nestárne tak děsně flekatým způsobem
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BLOWUP: co jsem našla info, tak by to mělo vsakovat.
    S tím modřínem ve stínu jsi mě nepotěšil, z toho jsem plánovala bránu, která je na sever a částečně stíněná barákem. Ale můžu ty prkna nechat venku zešednout, a přidělat až pak, to je pravda. Ono to nebude akce na příští rok, ale spíš na později.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já patlal na smrkový plaňkový plot a podbití nějakou Bondex laxuru ... 3 vrstvy, mezitím lehce přebroušeno apod .... patlání s tím hrozný, cena nátěru snad vyšší než těch planěk ... a po cca 5-ti letech to začalo vypadat blbě ... příště na to kašlu, dám lepší dřevo a max vosk s olejem.

    Škoda peněz a práce za chemku ...
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP:
    SAT_ANN: Vsakuje to... PNZ taky používám a zkušenosti spíš lepší než horší... za přijatelnou cenu. S tím stárnutím modřínu je to přesně ten problém... na jedný stavbě pak je někde kus zastíněnej nezestárlej, někde to je černý, někde spříbrný a celkově to nevypadá dobře, proto bych i modřín ošetřil. Mám modřínovej obklad na baráku a tehdy jsem nnpoužil nějakou tenkovrstvou lazuru Bori. Ztmavlo to létama docela dost, ale tak nějak rovnoměrně a vypadá to i po 15 letech pořád dobře.
    MAJA
    MAJA --- ---
    BLOWUP: samotný lněný olej se venku rychle vyplaví (nebo prostě jinak zmizí) ... za tepla to míchám s včelím voskem do pasty ... vydrží to delší dobu
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SAT_ANN: nejsem si jistej jestli to funguje na principu vsakovani nebo jestli to ten povrch uzavre nejakou vrstvou. V druhym pripade to nebude hezky starnout a bude se to muset pravidelne obnovovat. Vsakovaci natery jsou ty, ktery natres a po chvili pusobeni je zase hadrem setres, typicky. Taky existujou ty ktery se do toho dreva pumpujou pod tlakem v autoklavu, ale to je kategorie sama pro sebe.

    On je to s tou prirodni patinou u dreva v exterieru trochu problem - treba zrovna ten modrin ji ma krasnou, kdyz se neosetri, tak se stane tak stribrne sedivej a zustane tak dalsich tricet let. Akorat teda nesmi na nej tect voda (to zcerna) a nesmi bejt ve stinu (to zustane cervenej). Typicky u jednoho objektu potom vsechny tyhle stavy podle polohy nastanou, coz neni jenom hezky (vyjimka je kaple od Zumthora, kde uz s tim dopredu pocital).
    My jsme u nasich projektu proto presli na drevo ktery je umele zestarly - proste ho ozarej UV zarenim a diky tomu je stejnomerne patinovany, a hlavne uz to tak zustane.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam