• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: zalezi hodne na velikosti, ale ze by to bylo nejak tezky tohle vyrobit, to bych si troufal rict, ze bych zvladnul i ja a to nejsem zadny truhlar.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    BLOWUP: moc dekuji! Počítám s tím, že to nebude práce na 1/2hodiny ;) a taky je mi jasné, ze to nebude za hubičku ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BERRUNA: haha, tak tohle bych priste nazyval spis regal, ale ty obrazky to asi vysvetlej nejlip :) imho s lakovanim tak dva dny prace. Pokud se ti nekdo ozve tak si prohlidni co postuje za fotky svejch veci, uplne trivialni to neni.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BERRUNA: pokud to neklapne tady, tak na facebooku je podobna skupina, mozna tam bude vic lidi. Zkus nakreslit obrazek toho co si predstavujes, pro lepsi predstavu.
    BERRUNA
    BERRUNA --- ---
    Zkusím ještě tady, nebo pokud by byl nějaký kontakt?
    Máme tady nějakého fajn truhláře, který by mi vyrobil bílou velkou polici na hrnky, prosím?
    MAJA
    MAJA --- ---
    JIRIKK: Na modřínovou terasu používám Remmers. Nemám ji zastřešenou - chce to nějaký odstín kvůli UV a vypadá to tak jednou ročně vzít čističem a WAPkou a přetřít znovu.
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj. Poradíte mi prosím nějaký olej, kterým natřít terasu (modřín)? A ideálně i pergolu (smrk)? Děkuji.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    OMNISLASH: Kdyz je to hraneni, tak vetsinou tlacim. Levou rukou si pritlacuju spodek frezky k obrobku. Kdyz je treba orezavani, tak spis taham k sobe, ale dost casto i o sebe. Ono zalezi co delas, jak je to velky, jak mas misto i jaky ma frezka madla. Treba ta moje Festoolka ma kazde madlo uplne jine a pracuje se s ni trosku jinak nez kdyz ma frezka jen dva "spunty" po stranach.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Ze jdu proti pohybu frezy je jasne, on je obvykle na frezkach i vyznacen. Spis obcas vidim lidi, jak to tlaci od sebe, kdyz nemusi (mohou obejit / otocit / vzit do druhe ruky) a dost s tim bojuji. Nevim, jak to mate vy, ale ja (a podle toho, co jsem videl, i vetsina ostatnich) to mam tak, ze ten pohyb k sobe dovedu korigovat mnohem lepe a plynuleji, nez kdyz tlacim frezku od sebe.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    OMNISLASH: https://www.youtube.com/watch?v=s_wyT4wYIAM
    Jde jen o urceni smeru. Muzes tlacit nebo tahat podle svych preferenci.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    WEWERKA: Natahnes ruku a "po smeru prstu pak jedes". Takze tlacis frezku od sebe? To mi prijde, ze je notne mene jisty pohyb, nez tahnout frezku k sobe.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    DYSTOPIK: Nejde o odvod pilin, ale pri spatnem smeru ti cela frezka cestuje a musis ji hodne pevne drzet. Vetsinou to v obrobku vykouse vlakna.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MAJA: Cim vetsi freza, tim pomalejsi otacky. Frezka se musi pohybovat pomerne dost rychle. Staci se seknout nekde v rohu a hned je to pripaleny. Povrch frezy je treba mit cisty a ostry. Dalsi tip je udelat praci na vickrat a ten posledni pass udelat s co nejmensim uberem.
    Pak zalezi co delas, jestli hrany nebo treba dlaby, kde chces spiralovou upcut frezu. Na posun frezky je pravidlo pravy ruky, kde si natahnes pravou ruku a tam kde mas palec, tak je drevo. Po smeru prstu pak jedes.
    MAJA
    MAJA --- ---
    THERIDANE: taky jich pár mám a jsou srovnatelné s těma v ČR z hobbymarketů v ceně několika set ... za cenu několika desítek Kč

    ... ale pálí všechny
    MAJA
    MAJA --- ---
    DYSTOPIK: směry jsem zkoušel oba ... ale mám nějakou shit frézu a bez tipu/potvrzení se mi nechtělo kupovat za cca 800 další


    GHOSTDOGG: úběr nadvakrát po menších částech jsem zkoušel, ale pálí to hned i při malém úběru
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    teď řeknu něco z první lekce frézování, ale na mojí cheap fréze z lidlu je uvedenej směr, kterym má člověk postupovat, což z logiky věci znamená, že to tak je u všech. Frčí to oběma směry, ale ten odvod pilin bude určitě tim správnym směrem lepší a tim se asi i sníží zahřejvání
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MAJA: Ostrá fréza je základ. Smrk by pálit určitě neměla. Ty levné tvrdé dřevo téměř hned nedávají. Taky malý úběr pomůže. Frézu čistit, když je různě zaprasená, napálená atd. CMT jsou třeba dobré.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MAJA: já kupuju noname HSS a karbid z aliexpresu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam