• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Plán je začít pomalu na malejch věcech, seznamovat se s materialem, postupama. S tím počítám vyvstane potřeba na vybavení.
    Na začátek bych chtěl jednoduchý rám na nástěnou mapu, pak si postavit pracovní kozy, na kterých bych pak s laskou delal ;).
    https://pin.it/1wIc8Hy, líbí se mi tyto, protože skládací. Místa na chatě bude poskrovnu (tady zase nevím z čeho, asi něco tvrdšího).
    Pak jsem si vymyslel krmítko a tu pracovní polici na ponk.

    Myslím, že na začátek stačí. :)

    Návody už postupně projíždím a snažím se inspirovat, ale třeba zrovna co se týče různých typů materiálu tak v tom zatím netuším. Rád uvítám nějaký nasměrování, videa a pod.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: preklizka je ve vsech smerech stabilni a da se spojovat skoro cimkoli, proto jsem ji zminil. Nicmene, na tvym miste bych se podival treba na youtube jak a co kdo se drevem dela, abys ziskal trochu pocit pro to co je mozny a s cim. A taky o co jde tobe - jestli levne produkovat nabytek pro svoji potrebu, nebo naopak zkouset veci ktery jsou spis narocny a nedaji se koupit.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUBLAJ: Jestli chceš nějakou lepší pilu, tak ber japonku. Dozuki je ekvivalent čepovky, má pevný hřbet, ale univerzálnější a imho lepší jako první kus je ryoba, dvě ostří, jedno na podélný a jedno na příčný řez. Např. zde: https://www.chn.cz/ryoba/ (distribuují Dictum z Německa, což je poměrně záruka kvality)
    Je dobré kouknout na nějaké video, jak se používá, má to svá jednoduchá specifika. Ale je to teda pila primárně na masiv, takový má výbrus. Neznamená to, že např. překližku neřeže, ale pilu to tupí (lepidlo, příčná a podelná léta přes sebe).
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Zatím mám jenom ruce a to co mi věnuje táta, což bude nějaký základní ruční nářadí (svorky, úhelniky, nějaký dláta..) + se dostanu k maflu, mám přímočarku.
    Zatím vím kulový, ale levej snad úplně nejsem, někde se začít musí. Znalost minimální, kniha od tchána po ruce (ke spojům jsem se zatím nepročetl) :)
    Takže asi tak.
    Nějakou desku na ty záda jsem chtěl a tím pádem i na ostatní části, ať je to stejný. Takže překližku říkáš.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: asi prijde hlavne na to, jaky spoje budes chtit pouzit, jestli mas nejaky pripravky na spojovani a jaky. Pro zacatek bych asi delal spis s nejakym deskovym materialem (preklizka atd) nez s masivnim drevem, pokus jsi s nim jeste nikdy nedelal
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    A hned druhej dotaz. Jak první věc bych rád stvořit takovouto polici se zadní dřevěnou deskou, kam bych rozvěsil nářadí a podvěsil zářivku. Se dřevem jem nikdy víc nedělal a nevím jaký nejlíp materiál zvolit. Poradíte pls?

    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Ahoj. Koupili jsme chatu a pomalu si chci zařídit nějakou dílničku a trochu zkusit kutit.
    Hned dva dotazy. Máte doporučení na nějakou dobrou pilu čepovku, nebo je to vcelku jedno, co vezmu? Určitě bych chtěl kupovat kvalitní nářadí, co vydrží a hlavně funguje.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ELIJEN: A na co konkretne to potrebujes? Je to profi nastroj a zcela jednoduse se da ve vetsine pripadu nahradit lamelovackou, ktera je za min jak tretinu ceny nebo kolikama, na ktery je zase kvanta pripravku.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELIJEN: Profi nebo hobby asi roli nehraje, spis jestli to proste vyuzijes a do jaky miry si cenis vic svyho casu nez penez, rekl bych. Na dvakrat za rok muzu ty dreveny hmozdinky z bauhausu vrtat rucne a pujde to taky. Na urcity veci to ale fungovat nebude, no.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    GHOSTDOGG: Tak profi truhlar to urcite vyuzije, ale na pouziti parkrat do roka to je moc velka investice.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELIJEN: pokud ano, tak mi to neni znamo :) existujou teda nejaky cinsky nahrazky ale jak fungujou netusim, kazdopadne pro me je i s tim dominem pokazdy kdyz lepim dvoumetrovy rohovy spoje na 45 stupnu a musim v tech asi deseti minutach tech deset domin zapasovat ta situace i tak celkem stressujici, ze predstava ze bych to delal necim co je min presny nebo s cim se nedela tak snadno je proste nezajimava.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ELIJEN: Afaik ne. Bud mas mnohem levnejsi lamelovacky nebo domino prip. kolikovacku od mafellu. Festool na to ma snad patent, takze se jeste nejakej patek prodavat nebude. Kazdopadne pokud pro to ma clovek vyuziti, tak se imho vyplati.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WEWERKA: Myslel jsem frezku no, od festool je to kolem $1000 :D
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    (pokud je teda skutecne rec o freze a ne frezce ;)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ELIJEN: Jo, CMT ji dela.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ELIJEN: ja sem videl akorat na aliexpresu nejaky drzaky na klasicky frezky, pomoci kterych pak lze dosahnout podobneho vysledku a ty vychazi pomerne levne, ale jak je to funkcni odhadnout nedokazu
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BLOWUP: Prodava se u nas nejaka srovnatelna domino freza s tou od Festool? Idealne aby umela i 45° a byla mnohem levnejsi :D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: tak ja nejak automaticky vzdycky vychazim z toho, ze to budu delat z masivniho dreva ktery si musim vyhoblovat, prebrousit, truhlarsky spoje, dve az tri vrstvy laku s mezibrousenim atd. Bilej regal bych nakonec asi delal z predem natrikany mdf, narezal ji na formatovaci pile, spojil dominem, mozna jeste jednou strikl jako retus a dobry, to by dyl nez den netrvalo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: ja sem taky nemyslel to zbastlit,ale vyrobit. a o rychlosti sem nic nepsal. jen pisu, ze ta konstrukce neni nic sloziteho, ani ve variante ze jsou vsechny policky stejne velke a nakonec ani ta varianta, kde maji ruzne velikosti. Ja se chystam delat neco trochu jineho, ale konstrukcne dost podobneho, jen mam velmi malou dilnu :( takze to porad odkladam, dokud si nebudu moct postavit vetsi.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: ale jo, ono je halt vyrobit a „vyrobit“

    A ja urcite nejsem nekdo kdo trha rychlostni rekordy, me jde spis o vysledek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam