• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VOYAGER: díky za reakci i důvěru :))
    GHOSTDOGG: díky za reakci :) rekval právě nechci... když se ukáže, že jsem lama a nepůjde mi to, budu to muset zaplatit. Nakonec jsem si podala přihlášku na ten Zelený Pruh, mají tam zkrácené bezplatné studium (každou ST na 2 roky). Jarov bohužel tuto možnost nenabízí, má jen rekval.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    zeleny pruh byl vzdy az ta posledni moznost ..verim ze mas na lepsi
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Zdravím, chodil jste někdo na Akademii řemesel v Praze? Přemýšlím, že se přihlásím na zkrácené studium obor truhlařina a zajímaly by mě zkušenosti... Kdyžtak dík
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELIJEN: haha, tak zrovna na test ty Parkside se pamatuju :)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KUBLAJ: Jestli zacinas s truhlarenim, tak bych rozhodne nekupoval nic bez kvalitni vodici listy. I kdyz za to urcite dostanu hate, tak za me nejlepsi pomer cena/vykon ma Parkside Performance :) Bosh mi prijde jako scam. Prirazka za znacku a kvalita horsi nez konkurence s nizsi cenou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: pokud umis nemecky, tak na youtube dela go tools testy skoro vsech nastroju, srovnava tam prakticky celou skalu produktu takze si muzes vybrat za jakou cenu chces jakou kvalitu.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Hmm, tak tohle je asi příklad toho, čemu bych se rád vyhnul.
    Razim cestu toho, že si radši připlatim za výrobek, kterej je stavěnej na to, aby dokázal plnit to co má dělat.
    Nechci pilu za 20k, protože to je overkill, ale zase nebudu šetřit, abych byl pak nasranej, že to neplní svůj účel.

    Nicméně to neznamená, že nejsem rád za tip a dekuju za něj.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    KUBLAJ: [HEINZZ @ PRACOVNÍ DÍLNA A JEJÍ NÁŘADÍ: fotky, typy, recenze, zkušenosti]

    levná pila za málo peněz co pro člověka so se učil jakou stranou se to drží a jak se vlastně s tim dřevem pracuje udělala kilometr práce.

    Your Mileage May Vary
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Vím, že je to asi blbej obecnej dotaz, ale měli byste nejakej tip na mafla na domácí žvýkání? Konkrétní typ bych asi podle svých potřeb už vybral, tak alespoň nějaký výrobce, kde nelze udělat chybu nebo naopak od čeho dát ruce pryč.
    Děkuju.
    Byla mi doporučená Makita, Boshka, kamarád mluvil o Triton, Skil.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Kazdej kdo zna muj nazor na epoxidovy stoly - ktery povazuju za dnesni obdobu troubicich jelenu a kolotocarskyho nevkusu non plus ultra - si ted nejspis pomysli, ze asi zamrzlo peklo.

    Skutecne se mi poprve v zivote stalo, ze jsem nejakej epoxidovej stul povazoval za dobrej. On ale vypada dost jinak nez ty humpolacky fosny zality do plastiku, bez proporci, bez smyslu pro detail, prisroubovany na humpolacky svareny traverzy.

    Najednou je videt, ze kdyz se spoji vytvarnej cit, smysl pro proporce, barvy a remeslnej fortej, tak ani nemusi to drevo bejt „tisicileta oliva“ aby vysledek pusobil harmonicky.

    Tjo. Kdo by to byl rekl. Ale domu mi takova plastikova sracka stejne nesmi :)

    Wie man mit Holz und Epoxidharz arbeitet | SWR Handwerkskunst
    https://youtu.be/ynPt5gN1NnE?si=sUqQRmsqjlhxRDqR
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Jo, to už jsem viděl jinde. Je to super. Ono by se to dalo takhle udělat i do prostoru zadní stěny tý police
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUBLAJ: nez zacnes delat tu polici tak se podivej jak to jde i bez ni, treba te to inspiruje. Je to dost vsestrannej system

    Ultimate French Cleat Tool Wall
    https://youtu.be/4fKBZ-H9StM?si=XMVvExS1-1Zgn-3D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUBLAJ: A teda formatovani bych osobne asi chapal jako proces, dokud se meni nejak vyznamne rozmery obrobku. Nvm.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUBLAJ: Nejdriv asi podotknu, ze v nazvoslovi je obecne trochu bordel, tak jen pro poradek: 1) hoblovka - stroj, na jehoz stul se z vrchu pokladaji obrobky a hobluji; 2) tloustkovacka = tloustkovaci frezka = protah - stroj, do kteryho se doprostred strka obrobek, ktery ma jednu stranu ohoblovanou do roviny, a stroj druhou stranu srovna vuci teto strane a hobluje na urcenou tloustku. Obema temhle strojum se obcas rika srovnavacka, ackoliv spravne je srovnavacka (srovnavaci frezka) hoblovka. To prameni nejspis z toho, ze tyto stroje byvaji zpravidla v jednom, kde je shora hoblovka a pod stolem na druhe strane valce s nozema je protah.

    K tvemu dotazu - obrobek musis ohoblovat ze dvou stran, protoze vezmes hrubou fosnu (rekneme prurez ca 30 na 5 cm), ktera nikdy neni rovna, orezes krajinky a pak ji das na hoblovku a jednu stranu (30 cm) srovnas do roviny. Pak otocis o 90° a srovnas druhou stranu (5 cm). Tim si vytvoris dve rovne strany, ktere vuci sobe sviraji pravy uhel. Fosnu pak vezmes a strcis na plocho do protahu, ten ti nejdriv srovna protilehlou stranu te sirsi (30 cm), pak ji stahnes na potrebnou tloustku. Nasledne ji muzes rozrezat na mensi hranoly, popr. mas ohoblovanou i druhou stranu uz predem (5 cm) a pouzivas celou fosnu. Nekdo preferuje si to nejdriv rozrezat na mensi hrube kusy a pak az rovnat nebo fosnu od fosny (protoze kdyz je hodne zkroucena, tak ti nemusi vyjit material a musis ji nejdriv rozrezat).
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    GHOSTDOGG: Děkuju. Hlavně část o zpracování hrubé fošny mě vnesla světlo o nějakejch nejasností. Do toho se asi momentálně pouštět nebudu.
    Můžu jenom poprosit o vysvětlení procesu ohoblovat -> natloušťkovat? Když prkno ohobluju a pak protáhnu strojem (jak se jmenuje?), kterej zajistí konstantní tloušťku, je nutné to hoblování? Přijde mi to jako krok navíc.

    Tu polici nad stůl asi vyšvihnu z překližky.
    kozu jsem chtěl vyrobit už právě z ohoblovanejch ready-to-go prken, hranolů. (btw formáty 2by4 a pod se u nás asi nejedou, co jsem koukal co?)

    Btw můžu poprosit ještě o definici slova formátování? Je to celej ten výše zmíněněj proces od surový fošny po hotový, hladký prkno, hranol a pod?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUBLAJ: Tak ještě z jiného konce, to tě možná nasměruje víc.

    1) Překližka, mdf, lamino atd. jsou deskové materiály, což znamená, že jako hrubý materiál se prodávají ve formátech velkých desek o přesné tloušťce. To má za následek specifika práce. Tyhle desky nějak bouráš na menší přířezy - formátovací pilou/okružní pilou/maflem (případně si to necháš takhle nahrubo naformátovat externě, je to běžná služba) - a s tím pracuješ dál. Tloušťku máš danou a +/- s ní nic neděláš. Je to omezení i výhoda podle toho, co děláš. Tyhle materiály jsou tvarově stabilní.

    2) Masiv v nejhrubší podobě jsou fošny. S těmi je postup podstatně jiný. Ořežeš krajinky (stolní pila/mafl etc.), ohobluješ (hoblovka), natloušťkuješ (protah), rozbouráš na potřebné přířezy (stolní pila/mafl) a s těmi pracuješ dál. Tuhle fázy můžeš přeskočit a nakupovat už formátované přířezy - latě, hranoly, prkna. V dnešní době se dá koupit prakticky cokoliv. Přířezy můžeš dál lepit dohromady do spárovek/laťovek a tvořit z nich velké desky, popř. je můžeš zase koupit už hotové v potřebném rozměru (pak postupuješ vesměs jako s deskovým materiál viz bod 1). Následně z toho můžeš dělat výrobky. Masiv má svá jednoduchá pravidla, jak s ním pracovat, aby byl tvarově stabilní, nicméně když koupíš např. hotové prkno-spárovku, tak už bude také víceméně stabilní a nemusíš se o nic starat.

    Pokud budeš dělat svůj regál, můžeš použít oboje. Každopádně na to budeš spíš nakupovat už +/- naformátovanej materiál, kterej budeš jenom ladit - zakracovat, řezat nepravoúhlé strany, vytvářet spoje atd. vesmě ručním nářadím (jak moc elektrizovaným už je tvoje volba). Pokud by sis to chtěl komplet formátovat, potřebuješ na to přinejmenším dobrej mafl s pravítkem na deskovej materiál (ideálně však formátku) a na hrubej masiv celou dílnu se strojema.

    Pokud budeš dělat např. krmítko, plus minus to zvládneš s ručním nářadím (opět jak moc elektrizovaným už je tvoje volba) - pila, vrtačka, event. hoblík, šmirgly...

    Pokud bys chtěl echt ruční práci na hardcore levelu, můžeš si bourat masivní fošny ručně pilou, ručně je hoblovat do rovin a tvořit si z nich materiál dle libosti :)))

    A ještě teda co se nářadí týče, na masiv se používají jiné kotouče, plátky, pily atd. než na lamino, dřevotřísku. Překližka je taková přechodná z toho důvodu, že je to vesměs masiv, ale má vlákna křižem přes sebe (protože je rozdíl mezi řezy podél a napříč vlákny) a je prolitá lepidlem (což je už zase vic směrem k dřevotřísce). Samozřejmě se prakticky jakýkoliv nástroj vyrábí taky ve formě univerzál na všechno a ty zpravidla na všem stojej za hovno :)))
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Pardon, frézka je správně že jo :)
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Předpokládám, že nějaký usnadnění práce s el. nářadím využívat budu. Jak jsem psal už předtím: mám přímočarou pilu, možnost dostat se k maflu, možná časem fréza, excentrická bruska, pokosová pila? Kdoví.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Mno, to jsou otázky na který asi teď nedokážu odpovědět, protože jasnou představu nemám, jak to bude za dva, tři roky. S elánem, schopnostma a možnostma..
    Ale obecně na velký strojní nářadí nebude prostor. Největší, co bych tak výhledově viděl je pokosová pila, která by mohla ušetřit spoustu práce a vztekaní se :)

    Práce s dřevotřískou mě teda neláká vůbec. Nemám rád dřevotřísku :). Masiv je samozřejmě lákavej, ale z toho malá co vím tak taky pěkně obtížnej.

    Zajímavý kam se tahle diskuze stočila, ale klidně dál. Jen si nejsem jistej, že budu schopen na vše odpovídat. Prostě začala existovat možnost mít malou dílničku a rád bych toho využil. Bude sloužit na vše kolem domečku, ale dřevo je pro mě lákavý
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUBLAJ: A tvoje predstava prace je rucni ne-elektricke naradi nebo rucni elektricke naradi nebo treba i strojni ve smyslu stolni okruzni pila? Protoze od toho se i odviji s jakym materialem pracovat. V zakladu to muzes rozdelit na masiv (masiv/sparovky, latovky), pak nejaky prechodny matrose jako preklizka, mdf a pak drevotriska, lamino, osb atd. Drevotrisku a lamino nejde moc smysluplne opracovavat neelektrickyma nastrojema, masiv jo (to nevylucuje opracovavat masiv elektrickyma). Rucni pilkou pizlat drevortrisku nedava smysl.
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Odpověď na to o co mi jde: V první řadě se naučit. Řezat rovně, nevrtat křivě a zjistit, co ve mě je. Pokud to půjde dobře, tak nějaký atyp kusy nábytku do chaty a časem ( v horizontu let) klidně dřevník. Ale to je píseň budoucnosti, na kterou nemusí vůbec dojít, pokud zjistím, že jsem tele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam