Jen nápad: koukněte, jak je to v posledních dekádách s fotografií v médiích. Jak se masově rozšířily dostupné a kvalitní fotoaparáty, se kterými není problém udělat technicky dobrou fotku, vyrojily se i davy "fotografů". Důsledkem je, že vzrostla konkurence - resp. nabídka... a vyhrála nižší cena, povětšinou v rukou nových, (relativně) nezkušených fotografů. Důsledkem je pokles úrovně kvality fotografií... hezky to bylo viditelné v papírových magazínech začátkem minulé dekády. Prostě levné a dostupné převálcovalo kvalitní, autorské - ale (a v době masivního nástupu online médií neakceptovatelně) drahé.
A v kontextu zmíněného se bojím, aby se totéž nestalo s uměleckou tvorbou, kterou rozcupuje AI s generováním (sic) kvalitních obrázků, ale bez přesahu, bez vývoje autora a reflexe jeho životní zkušenosti, sociální nálady atd.
Dalším důsledkem může být, že vypadne celá generace - umělci nebudou mít co jíst, nikdo je nezaplatí, půjdou dělat něco jiného (jako se stalo mnohým fotografům). Potíž bude, až móda AI přejde (jestli?), nebude na co navázat - nebude, kdo by formoval novou generaci umělců, kdo by je to učil. Viditelnější je to na řemeslech - jak mizí umělečtí skláři a kováři, opraváři fotoaparátů či mechanických hodinek... jejichž dovednosti, nepředané další generaci, zmizí... hlavně že bude dost levné produkce z východu, že.
A ještě tu mám ze svého pohledu jedno bolavé místo: móda levných obrázků (fotografií) zahltí prostor, stane se standardem a normou - a pro většinovou populaci tak přenastaví vkus a hodnoty. A ani jim pak nepřijde, že by mohli chtít více... a o to těžší bude návrat k tomu, co dnes považujeme za hodnoty - jako např. ono autorské vyjádření umělce. Vizuál v mediálním světě bude jen takovým povrchním, ilustračním obrazem... a lidem to bude stačit (jako povrchní zprávy na soc. sítích z celého světa).
Možná už stárnu, ale přijde mi to jako docela nešťastný směr.
A proto mi ona zmíněná hláška "generování obrazů není tvorba umění, ale vyhýbání se tvorbě umění" nepřijde tak úplně mimo. Žel.
P.S. rozhodně nechci působit jako nějaký zpátečník, mám rád nástroje pomáhající tvorbě, jako je inteligentní výběr objektů, upscaling obrazů s chytrým dopočítáváním obsahu, chytré doostřování... ale všeho s mírou.