• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: ne, to se týká jen fóra, kde probíhají závazná procedurální jednání. Mastodon moc Pirátů nevyužívá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jiří Eischmann: "My wife has been locked out of #Facebook. Out of …" - Vivaldi Social
    https://social.vivaldi.net/@sesivany/113357381049672112
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ten piratsky mastodon bude neverejny?

Piráti si odhlasovali konec otevřených diskusí na internetu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-pirati-si-odhlasovali-konec-otevrenych-diskuzi-na-internetu-40494292
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Aktualizoval jsem nástěnku. Pokládal jsem za důležité nasměrovat lidi někam, kde si fakt mohou na českých instancích založit účet. Neuvedl jsem cztwitter.cz, protože administrátorku poslední dobou nelze nijak konaktovat a instanci poslední rok neaktualizovala. Dále jsem neuvedl mastodon.pirati.cz, protože si myslím, že je primárně určen pro členy a příznivce Pirátů a ne k tomu, aby si na něm zakládala účty nejširší veřejnost (může, samozřejmě... ale může se stát, že tam budou uživatelé trochu ztraceni)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OpenAlt: "Digitalizace stavebního řízení je velká téma, kte…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@openalt/113349746874309296
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @euractiv_politics@eupolicy.social
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @openfuture@eupolicy.social
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BTW, už to asi bylo, ale... @EUCommission@ec.social-network.europa.eu

instance https://ec.social-network.europa.eu/ má jen 8 aktivních účtů, ale stojej za to
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POSSE: Reclaiming social media in a fragmented world
    https://www.citationneeded.news/posse/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    lze to vnímat i tak, že propad počtu aktivních účtů je už u konce.
    [PALEONTOLOG @ Twitter - rychloblogy - nyní X - Elon Musk a jeho role na sociální síti]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak BlueSky prý roste:
    Bluesky surges into the top 5 as X changes blocks, permits AI training on its data | TechCrunch
    https://techcrunch.com/2024/10/18/bluesky-surges-into-the-top-5-as-x-changes-blocks-permits-ai-training-on-its-data/
    tak hlavně všechny známé co mají Bluesky naučte follownout účet @ap.brid.gy který umožňuje bridgeování do ActivityPub
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ona to vlastně není ani tak sociální fíčura, jako spíš komunitní, a uznávám, že je použitelná jen do určité velikosti té skupiny, ale sleduju jich takových několik a vyhovují mi. Asi to bude kus od kusu, téma od tématu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: Exodus uživatelů NYXu, ale nez z NYXu, ale z dalších korporátních plafforem, které tady všichni stejně používají: Faceook, Instagram/Threads, Xitter, LinkedIn. Finálním krokem by byl NYX integrovaný do Fediverse, protože prostě zabudovat do toho ActivityPub není tak nemožné, když ho můžou mít i diskuze pod WordPress blogy, apod

Nakonec jsou to všechno jen bloby v databázi a otázka toho, jaký vizuální design se komu líbí. Kdybybych byl @xchaos@nyx.cz a mohl z NYXu normálně followovat Fediverse účty a posílat jim DM v rámci pošty na NYXu, vůbec by mi to nevadilo. A kdo by nechtěl, federovat by se nemusel...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no, já to moc nemusím... když člověk dává reply a nepřemýšlí o tom, snadno si jeho odpověď přečtou stovky lidí, aniž by je zajímalo konkrétní vlákno, a to podle mě není to, jak byly sociální sítě zamýšlené.

Tématická vlákna jsou tématická vlákna, ať už jsou moderované nebo ne. Samozřejmě by bylo fajn do nich přispívat s těmi stejnými identitami a ikonkami jako na sociální sítě a mít odpovědi ve fórech smíchané s ostatními alerty, ale cesta k tomuhle je dlouhá.

Pro začátek, kdyby tady na NYXu fungovaly hashtagy nejen uvnitř klubů, ale i napříč kluby, tak bych se vůbec nezlobil :-) jinak konvergence NYXu a Fediverse není tak nereálná, jak to vypadá: na dlouhé příspěvky tady lidi tak jako tak nadávají, a ve Fediverse ale žádný tvrdý limit ani není. Federovaná timeline NYXu stejně existuje a lze se na ní podívat. Pokud si klub představíme jako velmi dlouhé vlákno odpovědí pod původním "mateřskum příspěvkem" (kerým je název a celé záhlaví klubu), tak je to fakt vlastně totéž a je to jen otázka, jak se nám to líbí formátovat na obrazovce.

Bookmarkované diskuze nejsou nic jiného, než bookmarkované vybrané příspěvky, setříděné podle počtu nových odpovědí. Řetězení diskuzí pod jednotlivými statusy ve Fediverse nemá žádné omezení a může se táhnout stovky a tisíce odpovědí daleko. A jak poznat, který příspěvek má ambice stát se diskuzním vláknem/fórem? Inu... na to by zase mohl být nějaký hashtag, pokud by to nebyl nějaký víc lowlevel atribut :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Nevím jak konkrétně u lemmyho, ale obecně mi ty „mailing listy“ přijdou docela funkční a spolehlivější než hashtagy. Moderované ovšem nejsou.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: V jakym kontextu teda myslis ten exodus s nyxu na fedi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: nevedou, resp. pokud bys chtěl něco jako byl Reddit, tak je součástí Fediverse platforma Lemmy, která ten styl hodně kopíruje,a propojení se světem Mastodonu je spíš teoretické (dělá se to formou účtů, které fungují jako "mailing listy", tedy když ten účet zmíníš ve statusu, tak tvůj status repostne, ale je to krkolomené).

Radši než moderovaný diskuze mám na Mastodonu hashtagy. Je to skutečně jen a pouze náhrada za Facebook, Xitter, Instagram, apod. Ne, za diskuzní fóra. Ovšem sociální sítě přitahují násobně víc uživatelů, než oldschool diskuzáky. Ještě bych Fediverse přirovnal k Usenetu... s drobnými úpravami (třeba nejen média, ale i obecný soubory jako attachmenty, apod.) by to mohlo zhruba obsadit niku, kterou v začátcích Internetu zabíral Usenet... je tam všechno: místní přístupové servery, kde máš účet, cacheování na pozadí, apod. Je to v podstatě takový Usenet s možností odběru uživatelů, místo témat (ale odběr hashtagů je možný taky) a s možností favů a boostů.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jak se na fedi vedou topic-based moderovany diskuze jako tady?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: zrovna pro tebe by Fediverse myslím byla, jak tě tak sleduju tady na NYXu. Takových jsou nás tam mraky...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: tak na irc som uz od 1996, facebook ma bavil 2009-2019, x tiez uz moc nepouzivam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam