ALMAD: dobře, ale jaký jsou _doopravdy_ potřeby normies? co když jsou to spíš generační předsudky?
Jako pro mě je vážnej problém, že ke statusu (a to i soukromému či polosoukromému) nejde připojit libovolný soubor, ale jen obrázek či video. To je strašně omezující. Potřeboval bych možnost připojit ke statusu libovolný soubor, protože pak by v podstatě sociální síť mohla suplovat i cloudové služby.
Samozřejmě, vidím jasné limity Mastodonu, které se mi rýsují stále zřetelněji. Představuji si budoucí Fediverse aplikaci, která umožní šifrování soukromých zpráv, což by prostě výměna veřejných klíčů mezi instancemi podle mě měla umožnit. Aplikace přidá úroveň soukromí "lokální obsah" a umožní tak např. lokální ankety vyhlašované správci instance pro místní přihlášené uživatele. Vidím tak rozšířenou podporu pro tvorbu a sdílení seznamů uživatelů, s tím, že zajistit nějaký opt-out pro uživatele je ale žádoucí. Samozřejmostí musí být správné určení životnosti statusu (speciálně pro boostnuté a favnuté statusy) a cacheování všech odpovědí na status (minimálně ve chvíli, kdy status nějaký uživatel rozklikne). Mastodon je trošku úmyslně navržený tak, aby některé věci nešli a jeho autoři tak trochu od provozovatelů alternativních instancí očekávají, že přispějí diskovým prostorem pro cacheování čehokoliv a současně obslouží svoje uživatele, ale řekl bych, že skoro záměrně nejsou poskytovány nástroje zaměřené na místní komunitu - zejména modeárotr např. oslovit všechny uživatele instance, i pokud ho nefollowují, apod. Protiváhou silnějším lokálním pravomocem moderátora by ale měla být možnost přestěhovat se na jinou instanci s veškerým svým obsahem.
Vývoj téhle nové Fediverse aplikace není práce pro osamělého střelce, ale pro větší tým. A ano, místo v Ruby by mi dnes asi taková aplikace dávala smysl v Pythonu, aby se mohlo zapojit co nejvíce vývojářů...