• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Myslím, že zásadním problémem pomalého růstu Fedi a Mastodonu oproti komerčním centralizovaným sockám je technická nemožnost dát ke každému článku na jakémkoliv blogu či novinách takovou ty ikonku ke sdílení. Zatícmo ty korporátní ikonky z médií nemizí, tak možnost sdílení na Mastodonu je mizivá, nebo směřuje na mastodon.social, ale na mastodon.social nově příchozí nepochopí, proč by si tam měl dělat účet, protože je takový celkově bizarní (protože zajímaví uživatelé jsou na tématických a malých instancích).

Takže ano, není jednoduché to zpropagovat. Není jasné, kdo je cílovka, já za ty dva roky byl několikrát příjemně i nepříjemně překvapen, pro koho všeho to je a není (tedy, pár lidí jsem nadchnul, ale jsem zklamaný, kolik mých známých to zcela zarytě ignoruje a jdou s davem, tedy Whatsapp a Signal, případně NYX, protože přece vše má být soukromé a šifrované a v uzavřené komunitě, ale mají vlastně nezájem o veřejnou diskuzi a nezávislý veřejný kanál...)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vyjádřil jsem se na mastodonu k jedné astrosoutěži a to mělo za následek zvýšenou návštěvnost mých stránek co mám na profilu (co je to za kokota, co se opováží polemizovat s kvalitou "astrofotografie roku"?). Dlouhodobě sleduju, že majoritní návštěvnost mých stránek je ne z odkazu, ale z přímé návštěvy (jako by uživatel měl stránku v bookmarcích, nebo ji napsal přímo do adresního řádku). Nedávalo mi to smysl. Nyní je mi to jasné. Mastodon neposílá refer.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: eh, robotické účty především musí mít správně nastavený ten příznak, že jsou robotické. Jinak pokud to není v rozporu s pravidly instance, může skutečně na naší instanci vytvořit účet na cokoliv. Až to začne být problém, udělám pro uživatele nějakou anketu, jestli jim to přijde jako problém...
    TOM
    TOM --- ---
    TOM:
    XCHAOS máme si ten palec nahoru vyložit jako souhlas s tím, že si kdokoliv může na f.cz vytvořit robota pro jakýkoliv RSS účel?
    TOM
    TOM --- ---
    tak osel.cz už na Mastodonu je 😅
    @osel@libera.site
    OSEL - osel@libera.site
    https://libera.site/channel/osel
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: tohle funguje úplně jinak, než jsem myslel. Představoval jsem si, že to má suplovat RSS čtečku tím, že jednotlivé novinky bude nějaký mastofeed robot tootovat, já je uvidím ve svém feedu, a pokud se objeví něco zajímavého, budu to například moci boostnout.
    Místo toho to ale tootuje mým jménem naprosto bez kontroly (natož možnosti notifikace).

Napadlo mě ještě zkusit obejít Facebook, kde nemám účet, že bych převáděl aktuální příspěvky otevřených (a zajímavých) účtů na RSS, a ty bych si nechal "přeposílat" stejným způsobem. Na https://rss.app/ to funguje překvapivě snadno (ehm, až později jsem si všiml, že za 8USD/měsíc), vygeneruje RSS kanál z URL adresy veřejného fcb profilu, který se dá zadat do mastofeed.org. Ale opět, musel bych tam nastavit nějaký disclaimer Toto je automaticky generovaný toot mastofeed robotem, možná je to úplná blbost a já to později smažu:, což technicky sice jde, ale prakticky mě to nutí spíš k tomu, abych ti na instanci vytvořil minimálně jeden úplně nový účet/robota, a follownul ho. Spíš ale víc účtů, aby v tom nebyl tematicky guláš. S čímž nevím, jestli bys souhlasil ;)

Možná by mi stačil jenom jeden kumulativní, něco jako "věda populárně", kde bych kumuloval osel.cz, mudrstart.eu (web už ale nefunguje, takže jedině Facebook, pokud bych ho dokázal s nějakým vibecodingem obejít) a vedator.org (přestože na fcb mají víc obsahu).
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: was der f... 🤦 i Signal
    tak to určitě nebude nikdo obcházet přes VPN
    mimochodem mě zaujalo, že mají 3x víc obyvatel než my, a skoro 2x větší rozlohu (podle mapy to tak nevypadá)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (na seznamu zakázaných sociálních sítí v Nepálu je i Mastodon!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    When people arrive from X:

"I had twenty thousand followers."

After a couple of weeks:

"I made a hedgehog sweater out of moss."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: tohle tričko chci :-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/tags/tsunami
    (upozornění... příspěvky během času odrotují, odkaz je aktuální dnes)
    Mastodon se ukazuje jako spolehlivý informační kanál o tsunami. Xitter je oproti tomu zahlcen balastem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no zajímavé by bylo, kdybych k prohledávání obsahu Fedi chtěl použít tvoji Deep Neural Network, jestli by to uživatelé chápali jako "trénování AI" (které si na svých datech nepřejí), nebo ne...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Deep Neural Network, ale souhlas ze pokracovat nemusime :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: eh, opustil jsi stavový prostor mě známých zkratek, vzdávám debatu kontumačně...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Nepředstavuju si generativní AI, ale představuju si DNN...asi teda záleží jak definuješ AI :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam