• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Výzva "ředitelky komunity". Kéž by překlopit mládež z Instagramu na místní média bylo takhle snadné...
    hannah aubry: "I’m proud to share my first blog as @Mastodon@mas…" - Hachyderm.io
    https://hachyderm.io/@haubles/115689597462400360
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    mamutovo.cz uzavřel registrace kvůli hromadným registracím spambotů (ale prý kasina a ne kremleboti, jako u nás)

objevil jsem pixelfed https://vyvolano.cz/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: ale musel si zadat svoje username, ne? hele, já nevím. tak ať sem taky píší jiní, že jo :-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    XCHAOS: No… právě jsem ten účet začal sledovat a v žádném kroku jsem nemusel copy+paste profil, ani ho ručně vypisovat. Tak mám pocit, že se v tom kruhu motáš nějak sám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: ehm, motáme se v kruhu. Jsou jen dvě možnosti follow: copy+paste tady na nyxu, nebo copy+paste pak na tom rozkliknutém profilu :-))

asi je to fakt jedno. asi je především blbost koncept webového diskuzního fóra, kde se budeme bavit o nějaké jiné sociální síti. jako není to blbost, protože někde je potřeba nové zájemce iniciovat, ale otázka je JAK je iniciovat. A tam ta prokliknutelnost na profil asi nabízí alespoň nějaký úvodní náhled na to, o čem to je. Asi máte s id VITEX pravdu, no.
    TOM
    TOM --- ---
    Tak já vám to teda usnadním, dávejte sem odkazy.
    Jsme v prohlížeči (až na nyxdroid výjimky), kde už autentifikaci na instanci máme uloženou. Případný follow je pak výrazně jednodušší, než manuální kopírování, vkládání a (zejména) vyhledávání.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Teď jsem se trošku ztratila v tom, jaké varianty zrovna popisuješ, ale možná to nech být, myslím, že už se v tom dost nípeme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: ano, ideální to není, ale je otázka, jestli ty prokliky na webové stránky, kde vlastně nevědí, co s tím profilem mají dělat, jsou lepší. Protože jediná další možnost je copy+paste pak na tom profilu...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: No nevím, mně se copy+paste a odchod do jiného okna zrovna nezdá jako ideální UX řešení. Zvlášť na mobilu. A s přeučováním uživatelů to na cestu do mainstreamu moc nevidím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no, nevím jestli to nejde, ale bylo to strašně zmatený, přiznejme si to. Jestli se to má víc rozšířit - a já se nevzdávám představy, že správná velikost je asi 20000 .cz uživatelů, ale zatím je to šílenej, šílenej fringe, možná underground - tak je potřeba naučit lidi s tím pracovat nějak prakticky, a to je podle mě copy+paste handlu, místo prostého klikání. Protože stejně v případě zájmu o follow bude to copy+paste následovat, nutně... Ale tak samozřejmě... ani tady na nástěnce žádný návod není, a všechny ty "úvody do Mastodonu" tohle neřešily.

Jinak na NYX samozřejmě dávám odkazy na konkrétní statusy, jako bych dával odkazy na facebook nebo xitter. Ale odkaz na profil vs. handle je jiná kategorie.

Ok, já se teda přizpůsobím většinovýmu trendu (otázka, je jestli sem ty odkazy má vůbec smysl dávat, že jo...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Je to na tobě, jak je sem budeš dávat, ale ptal ses, proč by někdo stál o odkaz, tak odpovídám.

Jsem doteď přesvědčená, že když jsem přišla prvně do Fediverse, tak se dalo followovat a lajkovat i na cizím mastodoním serveru, prostě na člověka vyskočilo okýnko, kam zadal svůj server a když na něm byl přihlášený, tak si to na pozadí ty servery vykecaly mezi sebou. Nevím, proč už to nejde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: ok, jestli sem chcete zajímavé Fedi profily dávat ve formě odkazů na jejich homepage... on když si to člověk konkrétně na Mastodonu dá do vyhledávání, tak se mu profil samozřejmě načte. Je to trochu ponouknutí k tomu používat svého fediverse klienta trochu _míst_ browseru, než jenom koukat se na ty stránky v browseru.

Konkrétně mi přijde pro nové uživatele matoucí, že se ocitnou nepříhlášení na instanci, kde toho člověka není jednoduché follownout. K většímu rozšíření Fediverse bude nutné nejdřív uživatelům vštípit trochu jiné návyky, než jaké mají po asi 30 letech dominance browsero-centrického pohledu na svět...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Jsou lidi, co se před follow nejdřív na ten profil podívají, jestli je vůbec zajímá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: proč... vždyť tam to stejně nejde jednoduše follownout, stejně si tam musíš handle nakopírovat do clipboardu...
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: By tě ubylo, kdybys sem dal https://toot.io/@FederatedByFlipboard
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MediaFederatedByFlipboard
    @FederatedByFlipboard@toot.io
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (automatický překlad)
    Vážená komunito, přesvědčili jste nás: město Mohuč zůstane na Mastodonu. Děkujeme vám za mnoho konstruktivních reakcí! Upřímně řečeno, nečekali jsme to. V posledních letech jsme zde mnoho ohlasů nedostávali. Proto jsme se chtěli soustředit na platformy, kde máme mnohonásobně více sledujících a reakcí. Nyní nás povzbuzujete v tom, že Mastodon žije a daří se mu. Pojďme si tu společně vyměňovat názory: živě, různorodě, solidárně 🙂.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Já vím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam