• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: A co je kledýf? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: tak anglicismy do češtiny pronikají z médií. Tak, jako předtím pronikala sovětská ruština a předtím němčina. Dokud si čeština zachová keltský kledýf, tak jsme v pohodě :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: No na to jsem taky zvědavá. A jestli bude mluvit česky, nebo vyhraje angličtina. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: to budeš spíš řešit, aby komunikovaly s někým jiným, než s AI (pokud se stávající trend nějakým zásadním způsobem nezmění...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: O zvycích dospívajících dětí budu víc vědět tak za osm deset let, tak si pak můžeme říct, jak to dopadlo. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: mě pobavilo, že dospívající děti alternativců sice čtou A2larm, ale sledujou ho na Instagramu. Víceméně, vyvodil jsem z toho ironicky, že politickým cílem týhle generace je znárodnění Instagramu :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Tak v instagramový generaci neznám vůbec nikoho. Pokud bych od někud potřebovala tahat lidi, tak z Facebooku, ale nejsou to zase tak blízcí známí, spíš třeba tematické skupiny. Třeba teď, co si hraju s kopřivama, jsem s překvapením zjistila, že existuje diskusní skupina lidí, kteří se o to zajímají a sdílejí si zkušenosti. Obří a aktivní skupina na Facebooku. Neznám tam nikoho a nemůžu jaksi přijít a říct jim, ať se přestěhují jinam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: "Kdybych měla kamarády, tak je nepotřebuju hledat na internetu." je asi nejlepší shrnutí smyslu sociálních sítí, co jsem kdy slyšel! Já to chápu, ale současně, dát (zejména mladým) lidem vědět, že existují i jiná místa, než Instagram, je důležité...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ano, musí to zařídit těch zbývajících 10 %, jasný. :)
    (Kdybych měla kamarády, tak je nepotřebuju hledat na internetu.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no jo, tak musíte vy ostatní zařídit, aby Mastodon nebyl 90% Fediverse jako teď. Tak musíte připojit známý, jako my na Mastodonu :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Akorát škoda, že navrhuje Mastodon, když zejména v kontextu diverzity by bylo mnohem trefnější mluvit o Fediverse.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proti „zlým“ platformám postavme skutečnou sociální síť
    https://denikreferendum.cz/clanek/238650-proti-zlym-platformam-postavme-skutecnou-socialni-sit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Blíží se 10.výročí Mastodonu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: tak je to vlastně odkaz na joinmastodon.org. Ten samozřejmě může tvojí instanci uložit do cookie, no. Asi je to nutný krok.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: To v tom článku řeší a můžeš si tam kliknout a vyzkoušet si to. Prostě se ti po kliknutí zobrazí dialog, v kterém si tu adresu instance vyplníš. (Ale nevím, jestli si to bude pamatovat do budoucna, nebo to člověk musí vyplňovat pokaždé.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: chtěl jsem to sem dát, ale není mi jasný, jak chtějí řešit, na jaké konkrétní instanci to bude button sdílet... decentralizovaná povaha Mastodoni i Fedi tohle trochu komplikuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Archos :distros_arch: :matrix:: "📢 Připomínka: Blíží se další sraz! 🗓 27. 3. 📍 …" - Arch Linux CZ
    https://mastodon.arch-linux.cz/@archos/116166862329540215
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam