• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    CAL
    CAL --- ---
    Clocka jsem pro jeho dřívější slávu začal sledovat taky a po nějaké době přestal, protože to se nedalo i když je moje tolerance podivínů a bláznů extrémní. Z narážek na jeho Kambodžské "dobrodružství" a Rudé Khmery jsem pochopil, že tenhle člověk žije o pár vesmírů vedle a tomu by asi měl odpovídat i výběr domovská instance.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: on tapetoval jednou zprávou v debatách pod X statusy. Nešlo o obsah jako takový... ani nekritizoval EU, ale "český režim" :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Ja chtel rict ze banovat jenom proto ze nekdo kritizuje EU mi prijde trochu politicky citlivy, a pak jsem dosel k “cenzurnimu limitu 2000 znaku a OK :D

@clock@f.cz has moved: "Udělal jsem Bash skript na kompresi Mastodonových…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@clock/116507925403772764
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VITEX: Co za model behas?

Jako nevim co ubehas ty, ale to co zprovoznim ja…ty bys tomu sveril moderaci?
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: to v té anketě trochu chybělo
    BTW už zmigroval @clock@net.miaumuh.ch
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám teď takovou lapálii, nechal jsem o tom interně hlasovat uživatele instance. Z minulosti českého Internet relativně známá osobnost Clock (Ronja, Links) se rozhodl u nás "projevovat"...
    Karel 'Clock' K. (@clock@f.cz) - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@clock/with_replies
    To, že publikuje pro svoje followery bláboly, je mi popravdě upřímně jedno, ale pokud tapetuje pod příspěvky @EUCommission@ec.social-network.europa.eu tak tím podle mě poškozuje dobré jméno naší instance.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: no kdyby ti odpojili elektřinu, tak ty si přesně ten typ, který by zvesela self-hostoval i jaderný reaktor..
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: Ale houbeles, to by mě museli odpojit elektriku ...

Vitex: "Poem about advantages of local LLMs, paid only in…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@vitex/116508339710702127
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: dokud by nedošly tokeny, no...
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: A přitom by stačilo si ten mcp server přidat do používaných a přikázat agentovi ať ty spamy maže za tebe ....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: to si nejsem jistej, že chci. Poslední dobou furt mažu nějaké botí účty...
    VITEX
    VITEX --- ---
    🐘🤖 Vznikl nový open-source projekt: mastodon-mcp-server

MCP server napsaný v Pythonu, který umožňuje AI asistentům (Claude, Copilot a dalším nástrojům podporujícím Model Context Protocol) přímo komunikovat s Mastodon instancemi – číst timeline, psát příspěvky, sledovat účty a mnohem více.

🏠 Domovská stránka:
    https://
    github.com/VitexSoftware/mastodon-mcp-server

📦 Instalace (Debian 13 / Ubuntu 24+):
    apt install mastodon-mcp-server

nebo přes pip:
    pip install mastodon-mcp-server

GitHub - VitexSoftware/mastodon-mcp-server: A comprehensive MCP server for Mastodon integration · GitHub
    https://github.com/VitexSoftware/mastodon-mcp-server
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč není vypnutý test.cztwitter.cz, když mastodon.arch-linux.cz svým vypnutím ze statistik zmizel, to je zajímavá otázka :-) Každopádně, stav českého Mastodonu, kromě pár upgradů na 4.5.9, není dobrý. Měsíčně aktivních uživatelů ubývá... a to to zahrnuje průběžně mazané botí účty u nás.

f.cz zůstává poslední instancí v doméně .cz, otevřenou pro nové registrace bez schvalování. (Ono tedy mezi ručním mazáním spammerských účtů a odmítáním žádostí o schválení asi není velký rozdí)

|                        Domain |             Version | Monthly | Max.char | Max.poll | Translate | New user | Approve |   Image |   Video |
    |              mastodonczech.cz |               4.5.1 |     553 |      500 |        4 |      True |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                     witter.cz |               4.5.5 |     218 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                   mamutovo.cz |               4.5.9 |     122 |     2000 |        4 |      True |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                   pixelfed.cz |               3.5.3 |      88 |      500 |        0 |     False |     True |   False |   34 MB |   34 MB |
    |             test.cztwitter.cz |               4.5.0 |      88 |      500 |        4 |     False |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                          f.cz |               4.5.9 |      78 |     2000 |       10 |      True |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                  cztwitter.cz |               4.5.9 |      54 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |            mastodon.pirati.cz |               4.5.9 |      24 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                    kompost.cz |               4.5.9 |      11 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              toot.whatever.cz |               4.5.9 |       8 |     5000 |       40 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                     spondr.cz |               4.5.9 |       4 |      500 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                    skorpil.cz |        4.5.9+glitch |       3 |     3000 |        5 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                      hippy.cz |               4.5.6 |       3 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               social.meyer.cz |               4.5.8 |       3 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |              mastodon.frel.cz |               4.5.9 |       2 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |           mastodon.macsnet.cz |               4.5.9 |       2 |     5000 |      400 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              mastodon.1984.cz |               4.4.3 |       2 |    50000 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                    rozhlas.cz |               4.5.8 |       2 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              mastodon.frel.cz |               4.5.9 |       2 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                  onqasarch.cz |               4.5.9 |       2 |      500 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |            posts.nexussfan.cz |               4.2.0 |       1 |     5000 |        4 |     False |    False |   False |   10 MB |    0 MB |
    |                     mutant.cz |               4.5.9 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |            mastodon.morwud.cz |               4.5.9 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              space.robozor.cz |               4.5.5 |       1 |      500 |        4 |      True |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                    jirutka.cz |              4.2.24 |       1 |     2500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               rodina-sucha.cz |               4.5.9 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                   kirtapos.cz |               4.5.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                      bobek.cz |               4.5.9 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                    torsten.cz |               4.3.4 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                   macadmin.cz |               4.5.5 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |       mastodon.zs-studanka.cz |               4.5.9 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |           mastodon.starnet.cz |               4.3.4 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |              social.toxwat.cz |              4.1.22 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   10 MB |   40 MB |
    |                vaclavpasek.cz |               4.5.8 |       1 |     2000 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |            mastodon.hinata.cz |               4.1.4 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   10 MB |   40 MB |
    |                         Total |                  37 |    1287 |
    |                   Nonmastodon |                  21 | unknown |
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: tak u místních postů a médií to není cache, ale prostě primární lokace a tam to z prinicpu nijak omezené nebylo a nebude
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ono to občas asi na hodinu nabootovalo....
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jako cache postu, nebo medium cache federovanejch postu?
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: stěrače stírají!
    Zvláštní je, že po dobu výpadku mi Tusky android appka zobrazovala notifikace na tooty. V hlavní sekci Android. Ale v aplikaci už mi je pak neukázala. "Natekly" tam až teď.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No jo, tak už to snad jede.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: co se týče RAM, tak překvapivě málo. Ale disk má skoro tera a nevejde se tam ani měsíc mediální cache.

No, už snad bootujeme...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: A kolik f.cz potrebuje zdroju?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam