• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • @USERNAME@HOSTNAME - jako u e-mailu historicky. Activity-Pub kompatibilní službě provozované na HOSTNAME se ve Fediverse říká instance.
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • aktualizované veřejné české instance otevřené novým uživatelům: mastodonczech.cz, witter.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • aktivace přemostění mezi Fedi a Bluesky: follow @ap.brid.gy v Bluesky / follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve Fedi
    • Viditelnost po přemostění: @USERNAME.HOSTNAME.ap.brid.gy v Bluesky / @BLUESKYID@bsky.brid.gy ve Fedi (pouze pro účty, které si přemostění aktivují)
    • některé účty lidí z tohohle klubu - další přidám na přání (nápověda: copy+paste id do vaší webové či mobilní Fedi aplikace):

@idle@hlad.org @jiri_beran@mas.to @satai@mathstodon.xyz @sudetype@typo.social @vitex@f.cz @xchaos@f.cz

rozbalit záhlaví
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, třeba na jiných se to ani nejmenuje mastodont, je to komunita kolem serveru... a myslím, že zajímavý je na to získat grant... na každý pád dosáhnout na grant je 2 000 USD a můžu prozradit, že současná donace na serveru je 9 USD...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: no, moje Fediverse handle se dá odvodit na nástěnce, kde je i seznam aktivních českých instancí...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Vůbec nevím, jak bych zjistil, že tvůj mastodont existuje, kdybych se o něm nedozvěděl tady.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: boty stíhám mazat osobně. mě ale nezajímá mít megainstaci: představuju si českou Fediverse jako stovku malých instancí, do 100 uživatelů. Pokud bude mojí firmě někdo platit za administraci (případně i pomoc s moderací) některé z těch instancí, tak jedině dobře, ale rozhodně nechci hostovat nějakou významnou část těch instancí.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Zakaž boty, pořiď pár brigádníků na moderaci a svolej konferenci, kde rozdáš přístupy... IMHO :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: já v roce 1996 vodět byl ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: dělám Internet 30 let a prošel jsem si vším ;-) jestli někdo někomu má platit za reklamu, bude za ní platit mě (ale nemusí, že jo...)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Jako řekněme si to upřímně, svoje plány na to být vidět jsme prošvihli, když bylo uživatelů Internetu 50...
    Global Internet Users Surpass Offline Population, Reaching 5.56 Billion in 2025
    https://www.digitalinformationworld.com/2025/02/global-internet-users-surpass-offline-556-billion-2025.html

RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Měl jsem stránku, věnoval jsem jí rok práce... po roce jsem měl 10 sledujících. Platím reklamu, rok, mám 500 sledujících. Bez toho to nejde, kámo, IMHO:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: ok, ale proč bych se snažil něčemu "konkurovat", když by mi to zvyšovalo náklady a nemám jasný obchodní model?

Opakuju: cool věci nepotřebujou reklamu. Reklama, spam, všechny jem sere. Pokud je něco opravdu cool, pozná se to podle toho, že si o tom lidi řeknou sami.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, investuju každý týden 30,- Kč do reklamy a je to psina (podle něj...) ... říkám, já nic lepšího pro tebe nemám. Tady hlubina myšlení vymyslela tohle:
    -- CUT AI --
    Nejlepší směr: neprodávej Mastodon, prodávej „bezpečný domov pro komunitu“
    Silné pozicování by mohlo znít třeba:
    „Provozujeme důvěryhodný federovaný sociální prostor pro české/slovenské tvůrce, odborníky, neziskovky a instituce, bez reklam, s lidskou moderací a přenositelností identity.“
    Nesnažil bych se konkurovat X, Threads nebo Bluesky objemem. Threads má už 500 milionů měsíčně aktivních uživatelů, takže bojovat „počtem lidí“ nedává pro menší Fediverse server smysl. Výhoda Mastodonu je jinde: komunita, pravidla, autonomie serveru, interoperabilita a důvěra. Mastodon sám zdůrazňuje chronologický feed bez reklam a algoritmického tlačení profilů.
    -- CUT AI --
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Promiň, ale jestli ti, pane XCHAOS není dost dobrý pan Ford, tak už pro tebe žádnou radu nemám. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: no ale svět existoval před Henry Fordem a bude existovat i po něm. Víceméně: jeho pásová výroba aut je přesně ukázka toho, jak civilizaci nedělat. Následky neseme dodnes.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: ¯\_(ツ)_/¯
    "Kdybych měl v kapse poslední dolar, utratil bych ho za reklamu."
    -- Henry Ford
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: takhle to nefunguje. Opravdu dobrý a cool věci nepotřebujou reklamu.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, no, tak to více propaguj. Dej reklamu na FB, na seznam... tahej více uživatelů, asi... co já vím, tak nejvíce trendy, v cz je lide.cz, kde pod vlastním jménem spoluobčané svobodně vyjadřují své názory...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: Fidonet existoval už v 90tých letech - v podstatě před Internetem. Fediverse jeho architekturu do značné míry kopíruje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: já to zatím jako službu neprodávám. Pokud vůbec nějaký obchodní model mám, je to hosting a provoz celých instancích na vlastních doménách - ať se na to ty komunity složí, nebo to může provozovat někdo, komu se to vyplatí jako promo
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Nevím, no... asi jako ... sociální síte jsou tak desítkové (jako desátá léta...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: tak dá práci tam najít zajímavý obsah, ale když to člověk jednou rozklíčuje, umí to být vysoce návykové... navíc, má to přeci jen světový dosah, není to uzavřený rybník, jako NYX
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam