• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    GREGI
    GREGI --- ---
    DOCKINEZ: Zaklad setreni je nejezdit na dovoleny a hlavne nelitat!:)) My sme tak diky tomu nasetrili na barak:)) Plus samozrejme restaurace jen slavnostne...
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    GEISHA: Tohle je moc dobrej návyk. Pamatuju si, že babička to dělala zrovna tak.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    DOCKINEZ: Moje řeč. Sobotní guláš kolikrát jíme až do středy. To je pak stejně nejlepší :-D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hrozně důležitý za mne je, aby na sebe jídla/suroviny navazovaly. Když upeču kuře a už mne nebaví, zbytky zužitkuju některý další den do českýho "rizota" nebo třeba do šouletu (mimochodem taky vydatný a laciný jídlo).

    Kolikrát se bavím, když si bydlenky navzájem sdílí jídelníčky na daný týden a já si říkám cywe, vždyť to nedává žádnej smysl - v pondělí kuře, úterý šišky s mákem, středa rajská apod. Nesmysl. Hrozně se nadře a je tam velký potenciál pro plýtvání.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    My kupujeme psům (2x německý ovčák) vepřový hrtany. V řeznictvích je to vysloveně odpadní maso a stojí třeba 8 Kč za kilo. A navíc na tom je často odseknutej kousek srdce, takže srdce pro kocoura jako bonus zadáčo.

    A dobrý jsou taky vepřový plíce. Hodit do mražáku, když ztuhnou, tak nakrájet na vhodný kousky, předušit v troubě a nakonec prohnat sušičkou. Výsledek jsou pevný hnědý kousky, který žena-kynoložka používá jako pamlsky/odměnu při výcviku. Kdyby měla kupovat hotový, vyjde to 10x dráž.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    NEI: no když utratíš za nejvíc šrot lidl paštiky za týden 500 a víc.....tak to je značná úspora, protože ten pytel po kouskách debužírují dlouho

    DOCKINEZ: to bych brala....já mám bohužel 3 :-) nějak se u mě sešly a každá je osobnost. Jedna sežere všechno....na tu by to fungovalo, ale ty dvě další mi daj košem i s kachníma játrama, lučinou apod.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LUSINDA: Já kocourovi kombinuju kvalitní granule a syrový maso nebo vnitřnosti. Jedna vepřová ledvinka nebo srdce nakrájený na kostičky mu vystačí na spoustu porcí a vyjde to na nula nula prdlačky. Když mu chci dopřát, rozmrazím mu kostku filé, to má tak na třikrát. Furt to vyjde laciněji než konzervičky nebo kapsičky a mám lepší kontrolu nad tím, co mladý pán žere.

    No a samo když vařím nám, dám mu stranou kousek syrovýho masa a z toho dostane. 50 g hovězího nebo krůty má ke granulím na několikrát.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Momentálně """šetřím"" na kočkách.
    Úplně milovaly ty šroty kapsičky/paštičky. Takže jsem je jala to odnaučit :-)
    Zahrnuje to méně ranního mňoukání a méně odpadu + velkou úsporu peněz. Naučila jsem je ráno a večer přijít pro menší množství top granulí (Orijen)......ty střední kategorie mají nasypány nonstop.

    takže si místo fůry cukru a vody + semletého rádoby masa pochutnávají na bizonovi, divočákovi a sardinkách.............. a ještě ušetřím. (ikdyž 5 kg těch granulí stojí cca 1600 Kč)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GEISHA: Tak ono to už asi bylo několikrát řečeno, obecně je větší chlad docela standard, akorát z nějakýho důvodu do týhle krize prostě u nás byla značná část lidí zvyklá mít doma v každý místnosti 27 stupnu.

    Známá žije v UK kde si našla přítele, občas s ním jezdí na návštěvu do ČR a ten se vždycky hrozně diví proč je v českých bytech a domech tak přetopeno a proč se vytápěj všechny místnosti, v UK by se nedoplatil a příjde mu to jako absolutní plejtvání.

    Dost vypovídající je i ta reakce lidí když jim někdo řekne, at si vemou svetr, jasně nikdo po nich nechce aby doma mrzli v péřovce ale tenhle standard kterej jsme si vytvořili je fakt mimo.

    To samý s paprikou, kurva jsme ve střední evropě, to jakym způsobem a za jakou cenu se nám sem doted dostávala - TO bylo špatně.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STEVIE: Makro je super na výprodeje. Kupuju tam francouzský zrající sýry za cenu nižší než eidam třicítka. Těm sýrům nic není, „jen“ mají třeba za dva dny projít. To u zrajícího sýru vidím spíš jako výhodu – jednak ušetřím, jednak mám sýr v optimální kondici.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    nejvíc samozřejmě ušetřím na jídle vhodnou skladbou a využitím všech surovin. Teď ujíždím na pórku ...... pokud je silnej vyjde tak na 3 jídla. Cpu ho do toastů, smetanových omáček a do polévek.


    ale kdyby se někomu hodil tip jak ušetřit na sledování filmů z online platforem ..........a nechce mít u filmů /seriálů z pirátských serverů reklamy.
    Tak je celkem v pohodě https://tv.sosac.tv/cs/ ......jsou tam filmy, seriály a to co je na Netflixu je tam asi s denním zpožděním.
    Cena za rok pokud si to dobře pamatuju cca 600 Kč.
    ALESH
    ALESH --- ---
    ELIZHANNAH: ryzi mame ve velkem pytli, neprodysne uzaverenem a otevirame jen jednou za cas na presypani do dozy. Zatim dobry. Ale my jime ryzi a cocku tak 2x za tyden, takze to zas tak velka zasoba neni :)

    STEVIE: treba tady https://www.susi.cz/vyrobek/kikkoman-sojova-omacka-20-l/. zbytek bud countrylife, nebo natural jihlava.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Jo sojovka bude na dyl, treba na dva roky - ale prvotni impuls nebylo usetrit a nebavilo me porad chodit nakupovvat a vyhazovat obaly. Nicmene zitra k nam jde 15 lidi na sushi, tak to se sojovkou trosku zamava. :)
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    ALESH: kde? Makro?


    RAINBOF: Jak jako? Kolik kmínu? V hadrovým sáčku nebo v čem? Geniální!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GEISHA: jj mám to stejný, mám topení na elektřinu a v podstatě ho nepoužívám, musí přijít třeba -15/-20 stupnu abych ho musel zapnout. Navíc jsem dost otužilej (a kouřim občas doma) a miluju otevřený okno a luft v bytě (nevadí mi ani hluk z venku, naopak) - takže jakmile není fakt -15 tak i spim s otevřenym oknem.

    V létě se tam naopak drží krásně chládek.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    INDIAN: .. a v kuchyni sem primotop odmontoval uplne :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ALESH: vicemene stejna konfigurace (sousedi dole skoro nejsou a tim padem netopej), topime elektrikou ... poridil sem krabicky na kazdej primotop zvlast a muzu si je pres mobil programovat pres tejdenni rozvrh... na plnej knedlik topim pouze v obejvaku vecer, v loznici a detskym pokoji nad ranem jeste na nocni proud (u nas od 23 do 7 do rana), pres noc na "spaci teplotu" 18°C, pouze v deskym predtopim jeste vecer (nicmene deti sou stejnak porad s nama v obejvaku, ne kvuli topeni, ale proste sme tak zvykli)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LUSINDA: navíc bych se bála, co se stane, když člověk koupí takhle velké balení potraviny, ale bude třeba napadená potravním molem. Když člověk vyhodí malý pytlíček napadený potravním molem, není to taková ztráta, jako když musí vyhazovat několik kilogramů napadené potraviny. Sice se mi to už dlouho nestalo, ale přece jen mi tahle myšlenka nedá pokoj.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MARASAN: Jj přesně. To se taky snažím dělat. A nebo klasika - nakupovat v akci.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ALESH: napiš jak to pak dopadlo s využitím cca za rok :-) 20l sojovky je tak na rok pro školní jídelnu. Sama mám celkem s většími baleními špatnou zkušenost. Koupila jsem top rýži v makru (ani stojí fakt za to a vyjde pak cca jako ta obyč) ale prostě jsme 2 balíky po 4,5 kg fakt ani za 2 roky nesnědli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam