• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    ALESH: kde? Makro?


    RAINBOF: Jak jako? Kolik kmínu? V hadrovým sáčku nebo v čem? Geniální!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    GEISHA: jj mám to stejný, mám topení na elektřinu a v podstatě ho nepoužívám, musí přijít třeba -15/-20 stupnu abych ho musel zapnout. Navíc jsem dost otužilej (a kouřim občas doma) a miluju otevřený okno a luft v bytě (nevadí mi ani hluk z venku, naopak) - takže jakmile není fakt -15 tak i spim s otevřenym oknem.

    V létě se tam naopak drží krásně chládek.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    INDIAN: .. a v kuchyni sem primotop odmontoval uplne :)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ALESH: vicemene stejna konfigurace (sousedi dole skoro nejsou a tim padem netopej), topime elektrikou ... poridil sem krabicky na kazdej primotop zvlast a muzu si je pres mobil programovat pres tejdenni rozvrh... na plnej knedlik topim pouze v obejvaku vecer, v loznici a detskym pokoji nad ranem jeste na nocni proud (u nas od 23 do 7 do rana), pres noc na "spaci teplotu" 18°C, pouze v deskym predtopim jeste vecer (nicmene deti sou stejnak porad s nama v obejvaku, ne kvuli topeni, ale proste sme tak zvykli)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    LUSINDA: navíc bych se bála, co se stane, když člověk koupí takhle velké balení potraviny, ale bude třeba napadená potravním molem. Když člověk vyhodí malý pytlíček napadený potravním molem, není to taková ztráta, jako když musí vyhazovat několik kilogramů napadené potraviny. Sice se mi to už dlouho nestalo, ale přece jen mi tahle myšlenka nedá pokoj.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MARASAN: Jj přesně. To se taky snažím dělat. A nebo klasika - nakupovat v akci.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ALESH: napiš jak to pak dopadlo s využitím cca za rok :-) 20l sojovky je tak na rok pro školní jídelnu. Sama mám celkem s většími baleními špatnou zkušenost. Koupila jsem top rýži v makru (ani stojí fakt za to a vyjde pak cca jako ta obyč) ale prostě jsme 2 balíky po 4,5 kg fakt ani za 2 roky nesnědli.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Brambory se daj skladovat s pytlikem kminu a nevyklicej
    ALESH
    ALESH --- ---
    Plus teda kupovat veci ve velkym. Nedavno jsme koupili 20l sojovky, 10kg ryze, 20kg cocky - v tomle mnozstvi vsechno vyjde na polovinu nez po 500g pytlech. U te sojovky byl rozdil jeste vetsi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DEEFHA: kupovat muzes velka mnozstvi v akci a pak je skladovat. XXXL akce v LIDLu napriklad.
    ALESH
    ALESH --- ---
    My setrime topenim (velky byt v poslednim patre, kolem zadni sousede, okna co profukuji). Topit jen 30 min rano a a 2h vcer. A to jen v obyvaku a loznici. V kuchyni se zatopi varenim (plyn) - ale to jsme trochu prehodnotili, kdyz tam bylo pak asi 10 stupnu :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DEEFHA: Tak já to beru jako sezónní zábavu. Živí mne hlava, takže každá příležitost nebo záminka k manuální práci je vítané zpestření.

    Jako člověk nemusí až tolik vařit, ale hlavně srát na rozvozy. Tam jsem měsíčně tekl hrozný peníze. Jako nic, co bych si nemohl dovolit, ale když uvážím, že u 9 položek z 10 si stejně řekneš „hm, tohle umím líp a porce by mne vyšla na sedminu“, tak byla silná motivace se na tento druh vyhazování peněz vykašlat.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Jj, na jídle se dá ušetřit asi nejvíc. Nicméně kromě vaření už nic jinýho nedávám. Nikdo mě nedonutí zavařovat nebo lisovat šťávu :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já s tím začal už před víc než rokem. Za mne je základ šetření jasnej – vařit si. A k vaření používat pokud možno základní suroviny. A ty do mrtě využívat.

    Z jednoho kuřete mám po rozbourání prsa (tj. jeden oběd minimálně), stehna (další oběd) a skelet s křídlama (hromada vývaru a obraný maso, lze využít na rizoto, polévky... spousta dalších porcí).

    Když kuře upeču celý v troubě, tak skelet nevyhazuju, ale použiju na vývar. Vývar z pečených kostí je super a krásně čistej.

    No a samo si děláme kimči, kysaný zelí, v sezóně si nakládáme okurky a další zeleninu. Fakt nedám 65,- za sedmičku okurek, když si ji jsem schopen vyrobit nejen mnohem levněji, ale hlavně chutněji. Skvělá je třeba i sterilovaná řepa. Ta je furt docela laciná a dostupná i v zimě, takže lze doplňovat zásoby průběžně.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam