• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEUmělá inteligence, chatboti - vtipné konverzace aneb "Hoří hovno?"
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Nu tak nic.

YBUKO
    YBUKO --- ---
    KAJJAK: to chci právě zjistit, co si umí uložit.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    YBUKO: to se ale deje jen ve tve instanci, po resetu bota uz ti to zas nerekne ne?
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Zkouším ho naučit nové věci, po čase ho znovu otestuji.

KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    NEI: Fskutečnosti jo. Přesně toto je důležitá součást přípravy trénovacích dat a jeden z důvodů, proč si to jentak někdo nemůže dovolit.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    E2E4: navrhl třeba film Rambo 3 s Vladimírem Menšíkem v hlavní roli
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YBUKO: tak jako u každýho špatnýho byznys rozhodnutí, kde nejsi v pozici ho ovlivnit..
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    E2E4: když se spálí oni, budu mít popáleniny i já. Takže jdu do úterka vyhrabat ještě pár botích vtipů... 😁
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: následovaná fázi extinkce
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YBUKO: tak ono to půjde, dokud (pokud?) se nespálí. teď jsme v nějaký fázi nadšení, pak nastane fáze vystřízlivění..
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    E2E4: právě. Jak píšu níže, kolegové v mém nejmenovaném ne úplně nedůležitém zaměstnání za sebe chtějí zkušebně nechat dělat tohohle bota svou práci a psát svoje texty. Protože přece všude píšou, že to už jde. Nevím teda jestli jde už o bota čtyřku a o kolik je lepší než můj 3,5 bot, mají tu placenou verzi a já ne. Pokud do toho ale půjdou, tak na ně budu v každém případě apelovat, ať si to pak probůh třikrát přečtou a každou větu si factchekují...
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    YBUKO: Zkusil jsem tvé dotazy zadat do bing chatu a odpověděl správně.

YBUKO: Ten pokrok je strašně rychlý. První generace GPT od OpenAi je z roku 2018 a podívej se, kde jsme dneska. Pokud ti to teď přijde k smíchu, za pár let se smát přestaneš, až to začne v reálném provozu nahrazovat kancelářské práce, na které jsou dnes potřeba lidi. Navíc, AI nemusí být lepší než člověk, aby ho nahradila, stačí, když bude "good enough", aby z konkrétních oborů vytlačila ten běžný průměr. Překladatelé by mohli vyprávět.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAJOR: jak říkáš..

ale teda zas jak v čem, v něčem je to jako postdoc level vědec se sakra širokým záběrem, v něčem horší než malý dítě, v něčem úplně blbý..

(typu neumí to v češtině rýmovat, ani když ho ponouknes, protože to je založený ne na slabikách, ale na tokenech, a to primárně anglickojazykovych)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    YBUKO: gpt3 v češtině je opravdu jen pro zábavu.. ve srovnání s gpt4 v angličtině.

obzvlášť když to používáš způsobem, ze ho nutis fabulovat. ono to nic jinýho než fabulovat neumí, akorát lepší model, lepší pre-training i post-tuning způsobí a správně mířené otázky způsobí, že ty fabulace jsou kvalitní.

dobrý use case správně mířené otázky je "třeba doporuč mi filmy na základě mého eklektického vkusu, tady máš seznam co se mi líbilo" navrhoval mi jednak další které jsem viděl a taky se mi líbily, nebo takové, které vypadaly že se mi líbit budou.. ta kvalita doporučení byla fakt dechberouci. (samozřejmě americké/mezinárodně známé, ne české)

ale tím spíš je to riziko, když na to lidi zacnou spoléhat. protože to vypadá důvěryhodně. i v případě firemních modelu na základě firemních dat to může občas vyplodit nesmysl, kterým je velká chyba se řídit.. na druhou stanu firmy / lidi v nich dělají nesmysly i tak.

a s tou češtinou to bude nafurt, protože ten pre-training proběhl na datech převážně v angličtině, to ladění po tréningu už je jen malý přínos. (a kromě toho probíhá v angličtině, protože je víc uživatelů a protože to je to co provozovatelé řeší primárně)
    MAJOR
    MAJOR --- ---
    jj, za me je gpt4 uz "inteligentnejsi" nez cca 99 procent lidi, ale zalezi na inputu ze jo... kdyz tomu reknu (v anglictine, protoze v anglictine je to inteligentnejsi) treba "napis traktat o zakonu a milosti, dej tomu trochu dada odstin a la marcel duchamp", tak je vysledek imho mnohem zajimavejsi, nez co by ti dalo 99 procent lidi.. akorat ze to nema zadnou agency, tak je takove jednostranne... neni to Sokrates, ktery te atakuje na ulici ze jo... ale treba to prijde a za chvili ti na mobilu vyskoci popup "jaky je tvuj nazor na ctnost umerenosti, obcane?"
    SATAI
    SATAI --- ---
    SATAI: (jinak porad shit, ale ten pokrok je brutalni)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    YBUKO: Tohle posmivani nekolik mesicu staremu systemu fakt nechapu. To je jako posmivat se elektromobilum na zaklade zkusenosti s elektro Skodou Favorit.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    WADER23: ale já vás samozřejmě čtu, jen si dál hraju a zkouším limity ;)
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Jinak jedním ze znakům inteligence, je i umění rozumět textu a adekvátně na něj reagovat (brát ho v potaz)

Tohle GPT dává docela dobře - na to že je tu naboostovana kalkulačka. - když mu něco napíšeš, tak to vezme v konverzaci potaz téměř v každém případě.

Některým lidem ale můžeš informací napsat desetkrát různými způsoby a pořád si melou svoje ;-).

Tak je otázka, co je vlastně inteligence a čemu se máme smát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam