• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LWEEKKlub pro vysoce citlivé
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    LWEEK: ahoj. Mne nejvice pomohla tahle. Akorat je musis vypustit dost daleko od baraku. Cca 1km.
    JINX
    JINX --- ---
    LWEEK: Nemůžeš postavit past z kýblu a pak je jen vyhodit?
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mám tu ještě jedno téma. Nasadila se nám do bytu myš. Fajn, myší plno na půdě. Před pár lety jsem přišel na to, že snažit se je chytit a nějak přemístit je v podstatě nemožné a když už se člověk několikátou noc nevyspí protože rozežírají strop, tak nějak jsem si připustil a donutil se je chytat tak nějak postaru. Pokaždé když jsem vynášel nějakou chudinku tak jsem z toho měl hromadu výčitek. Když se potom dostala do bytu jedna (doufám že jedna?) a začala nám tu dělat brajgl v noci a smrdět tak jsem zase zkoušel lovit, ale nepovedlo se. Takže nakonec zase pastičky. Nakonec ze všech pastiček si vybrala tu vedle mé postele. Takže ve čtyři ráno malý infarkt jak sklapla ... nebudu popisovat co následovalo. Asi si budu muset najít psychologa.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: U mě asi záleží jak kdy. Dovedu si užít i menší skupinu lidí když je program klidnějšího charakteru v rozumném rozsahu. Třeba tuhle jsme byli u přátel a celé se to neslo v kulinářském duchu. Tak jsme vařili, ochutnávali kafíčka, hráli jednoduché společenské hry a povídali si a to bylo v pohodě. Ale byl to taky jeden večer. Něco jiného by bylo kdyby to bylo víc dnů. Tam pak potřebuju promlky. Třeba se na hodinku někam stáhnout nadechnout. x) Jeden na jednoho je samozřejmě super, když to je někdo s kým si člověk má hodně co říct. Naopak pokud si nemá co říct, tak to může být větší utrpení než když je tam víc lidí. Ale když je víc lidí a není tam nosné téma, tak pak už kolikrát si říkám WTF jsem tam dělal.

    Přijde mi, že co se týče přátel jsem hodně vybíravý. Že potřebuju aby mě ti lidi bavili a něco mi to dávalo. A úplně nejlepší je najít si ty se kterýma se člověk může sdílet naplno. To je povznášející bych řekl. Ale to se mi už hodně dlouho nestalo. Přátelství bývají, bohužel, pomíjívá.
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    LWEEK: znám tohle taky a všimla jsem si, že jsem kvůli tomu dost dlouho zpochybňovala svoje vztahy, resp.svou "neochotu" angažovat se v těch vztazích. Až mi došlo, že s jedním každým zvlášť si to fakt užiju a jsem tam i aktivní, zatímco ve skupině mne to množství vjemů zaplavuje a ve finále až vysílí. A druhý den nálada pod psa a vytlučený baterky. Dost se mi ulevilo, když jsem rozklíčovala, že nejde o ty vztahy, ale o zůsob.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Víte co je hukot? Když jdete někam na nějakou akci, užijete si ji a pak další dny z ní máte depky. Dlouho jsem nevěděl proč se mi to děje. Proč mám špatné nálady z něčeho co jsem si užil. Vysoká citlivost by mohla být odpověď. Protože mozek zpracovává vjemy a vzpomínky a pak různé věci asi začne vnímat jako nějaké ohrožení nebo co já vím co si můj mozek myslí a to vede k nejistotě a zpochybňovaní toho co se vlastně stalo a nakonec i potenciálně k blbým náladám.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    THE_DARKNESS: Ahoj, záleží jak moc a co přesně. AirPods Pro fungují přijatelně dobře a používám je jak já, tak i má manželka. Ale jsou frekvence které to úplně skvěle neodstíní. Většinou vyšší frekvence. Neodstíní ale rozhodně utlumí. Používáme to občas i na dětský řev. :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JINX: to jsou takovi ti lide, kteri bydli cely zivot u zeleznice a bez zvuku vlaku uz nedokazou usnout...
    JINX
    JINX --- ---
    THE_DARKNESS: existují krabičky produkující napr. bílý šum, ruzne spunty do usi, nebo sluchatka se spuntama do usi (Ethymotic Isolator). Doporučuji mrknout na https://noisyworld.org/

    Mě trvalo asi půl roku než jsem si zvykl na tramvaje a autobusy pod oknama.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    ahoj, máte prosím nějaký tip na prostředky pro eliminaci hluku (sluchátka apod.)? jsem vysoce citlivá na hluk a kde žiju je hodně hluku z dopravy. Něco co se vám osvědčilo. díky
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SATOO: fair enough, první větu si škrtni
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SATOO: a to něčemu vadí? člověk by měl přijmout, že se v čase mění a vyvíjí, ale pořád je to tvá historie
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SATOO: To mě hrozně štve, když někdo dělá 😂 člověk si chce přečíst diskusi a je tam jen půlka. Nic ve zlým.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tenhle víkend jsme měli malovat. Nakonec se na nás vysypalo kus zdi a pak jsme zjistili, že jsme před třemi lety vrtáním porušili kabel od zásuvky. Takže jsme museli vybouchat do zdi díru a dát tam svorky. Makačka na celý víkend a já mám pocit, že bych se teď potřeboval na dva týdny zavřít někam do lesa abych se trochu vzpamatoval. x)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TILIO: emoce povazujes za prezitek? To je legracni, to me rozesmalo. To je jako rict, ze kosti jsou prezitek, ne? :) vzdyt v tom 21. stoleti bychom mohli mit uz jenom kov misto kosti. Nikdy jsi nemela emoce? Byvaj totiz obdobi, ze je clvoek takovej plochej, ale ono se to muze zas vratit. A i ta plochost je vlastne emoce. Nebo i byt vklidu - to je taky emoce.. a zrovna takova, kterou vsichni chceme. Pokud ti prijde, ze jen racionalne premyslis, nikdo nebo nic te moc nerozhodi, jen se podivujes, tak to akorat znamena, ze ses proste v klidu.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SATOO: Málem bych zapomněl odpovědět. Jsem INTJ, ale všechny hodnoty mám blízko středu krom toho Nka. Když vezmeme v potaz potenciální chybovost testu, tak mohu být klidně INFJ.

    Jinak já se živím dlouhé léta jako programátor, ale dost často sním o tom že bych byl fotograf přírody. Problém je, že zvířata špatně platí a lidí kteří se udrží v oboru je celkem málo a většinou to vyžaduje schopnost pracovat s lidmi, což úplně nezvládám. Tak spíš doufám že jednou třeba budu rentovat tak abych si mohl dovolit dělat to co mě baví. Pokud se do té doby z atmosféry která panuje v IT nezcvoknu. IT není špatná práce, ale vadí mi to jak se všechno tlačí na zisk až za hranou nějakého zdravého rozumu. A taky se na to nabalilo spousta dementů a mám pocit, že víc než programátory IT živí právníky a jinou defakto neužitečnou svoloč.
    TILIO
    TILIO --- ---
    SATOO: A neprijde ti zbytecne hnusny, misto snahy pochopit muj point of view, proste rict "lidi jako jsi ty ve svym zivote nechci"? Protoze to je fakt osklivy... Ale jasne, chapu, muzeme se dohodnout ze se nedohodneme. Me by zajimalo jak vidis svet a jak to funguje, ale pokud se mnou nechces vest dialog, fair enough.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    SATOO: Dohadovat se s někým kdo má fyzický deficit v emocích o tom jak jsou emoce důležité asi nemůže fungovat, že ne? :) Ale emoce jsou důležité. Určitě se to dá dohledat někde na netu. Existuje dokument o člověku, který přišel v rámci operace mozku o emoce. Ukázalo se, že bez emocí je ten člověk úplně totálně sebedestruktivní. Protože emoce nejsou jen o citech, ale taky poměrně důležitá součást empatie a intuice - tedy schopnosti předvídat.
    TILIO
    TILIO --- ---
    SATOO: Jack Rozporovac, to budu ja! Genialni nazev, to budu pouzivat.

    Jinak se obavam ze tohleto ziti vyhradne emocionalne je zcela mimo moje chapani. Prijde mi to fascinujici, ale je to zcela mimo to, jak muj ND mozek funguje. Nerikam, ze musim mit tabulky atd., ale emoce povazuju zhusta za evolucni prezitek, v 21.stoleti uz jsme snad dal. :)))) Tj. tyhle dva pristupy asi nemuzou bejt rozdilnejsi.


    QUANTI: Fair enough, je to otazka miry a taky nazoru. Akorat mne se samozrejme jezej chlupy, protoze na zaklade tedlech teorii jsem prisla o nejednu prilezitost. Vzdycky se najde nejakej HR blbecek, co ti rekne, no jo ale vy jste xyza, vy [neco]. Tj. pokud jsou tyhle veci pouzivany vazne (k rozhodovani, hodnoceni lidi), je to docela blby a je to ezo jako vysity.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    TILIO: Dobrá otázka. Pokud jsou mé informace správné. Vysoká míra citlivosti bývá často součástí nějaké poruchu autistického spektra, ale ne nutně. Sama o sobě se jako porucha neklasifikuje. S vysokou citlivostí se dá celkem dobře žít, když se s ní člověk naučí pracovat a přizpůsobí ji svůj život. Chce to poznat své limity a najít způsoby jak s nimi pracovat. Tady zazněly například ANC sluchátka. Další docela asi dobrý krok je mít vhodný vztah a hlavně práci ve které je minimum konfliktů a případně možnost si řídit čas. Lecos se taky dá pořešit v rámci kognitivně behaviorální terapie - CBT. Existují také terapie, která ji umí účině snížit. Tedy senzorická desenzibilizace.

    V knize První pomoc pro vysoce citlivé autorka používá mantry. Což je takový fríkulínský název pro snahu zasahovat do centrální nervové soustavy pomocí afirmací. Jako třeba "Vracím ti (někomu konkrétnímu nebo může být i obecné) emoce které mi nepatří. Vaše emoce mě nezajímají a nemají pro mne žádnou užitnou hodnotu". Zkouším tenhle postup na sobě a zdá se, že mi to trochu pomáhá. Afirmace jsou celkem hodně využívaný funkční nástroj NLP (neuro-language programming).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam