• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    L4MAStarfield - The Sandwich Universe
    Nejnovější openworld universum od Bethesdy

rozbalit záhlaví
    L4MA
    L4MA --- ---
    REDSNAKE: a rozbil sis to teda teda tim damage balance modem? :)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    REDSNAKE: zaujímavé, doteraz som si myslel, že keď niekto robí hry, ktoré ľudí bavia a robia ich spokojnými so stavom hry, tak to je dobre.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    N4RC0T1C: tak ono by universum falloutu rozhodně nebylo vyčerpané, kdyby celou značku nekoupila impotentní bethesda která umí leda tak popcornovou zábavu pro masy.

66% na metacriticu od hráčů tak nějak sedí no.

Asi bohužel, stále se najde spousta lidí který to baví a jsou se stavem hry spokojení.
    N4RC0T1C
    N4RC0T1C --- ---
    Ja som včera po 23+ hodinách konečne našiel svoj rytmus a hra ma baví.
    Hrám to ako akčné FPS (t.j hlavne questy z mision board - je fajn, že sa nemusím vracať odovzdať), a prekladam to story questami keď mám náladu na dialógy.

Na prieskum/ťaženie/crafting/base building zatiaľ z vysoka kašlem. Zbieram len náboje, zbrane, armory a med packy. Ostatné veci ignorujem. Sniper, Lvl 26.
    BEARDY
    BEARDY --- ---
    N4RC0T1C: Jelikož jsem asi opravdu nakažený Falloutem, tak mě nejvíc baví lore kolem Země, NASA, Nova Galactic.
    N4RC0T1C
    N4RC0T1C --- ---
    Btw. Môj skromný názor je, že za chvíľu tu máme Starfield on-line. Veď je to new IP...

Fallout 76 im (M$/Bethesda) ukázal cestu/necestu. Svet/lore Falloutu je už viac menej vyčerpané. Minimálne pre región Ameriky.

Starfield (a vesmír všeobecne) im poskytne nekonečné možnosti obsahu. Už teraz tam imo vidieť nábeh. Pár main hubov a každý quest mimo hub je defacto dungeon. To som si uvedomil včera na mieste, kde som šiel cez 3 rôzne lokacie v rámci 1 budovy. Entrance, assembly, command center.

Možno raz pridajú celú planétu na prieskum (exploration), ale nečudoval by som sa, ak na základe dát z f76 je toto až druhoradý cieľ. Lokaciu preskumas len raz, ale dungeon môžeš grindit aj 10x za deň.
    Ťažba surovín sem spadá tiež, nody so surkami sa respawnu. Preto ten fast travel je taký štedrý.

Base/shipbuilding je ideálny kandidát číslo 1 na monetizaciu.
    A aj ten ship fighting je imo stavaný na PvE. Btw.som včera na loďku osadil nějaké particle niečo, čo má dostrel 4000m a rovnaký DMG na shields a hull. 4 kanóny v 1 skupine. Full power to guns/shields, 1engine. Väčšina fightov končí skôr než začne.
    N4RC0T1C
    N4RC0T1C --- ---
    JULIAN:
    Čau.
    Bethesda hry (čo si ja pamätám) sa nikdy nevyznačovaly hlbokými dialógmi.
    Ber to tak, že v Starfield hraješ jemne romantizovanu verziu vesmírneho dobrodruha. A áno, preto možnosti questov sú
    Dobrý, zlý, možno a neskôr. Veď spomeňme si na Fallout 4 či Fallout 76.
    Nedá sa očakávať, že Bethesda predvedie zrazu nejaký prozaický zázrak.

To je ako keď si kúpiš novú Oktávku a sťažujeme sa, že to nieje ako Mercedes. It is, what it is..

BG 3 questy sú ako d&d session. Bethesda questy sú skôr koncipované ako rozprávkové knizky. Snehulienka vždy nájde trpaslíkov a tri prasátka skôr či neskôr dobehnú vlka. Hry a questy od Bethesdy sú celé postavené okolo "konzumacie obsahu". Nedajú sa failnut a navzájom sa nevylučujú. Nemajú time limit a nestarajú sa o stav sveta okolo. Koniec koncov môžeš joinut všetky frakcie..

Záverom asi toľko, že v Bethesda hrách nehras RPG verziu "seba", ale skôr ich verziu hlavnej postavy, ktorá je vo svojích možnostiach tak trochu čierno biela.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    JULIAN: kdybys to hrál a nekecal kraviny, mělo by smysl se s tebou bavit, takhle to smysl nemá.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    CLAVEN: ano, jedna vec co jsi jmenoval je irelevantni. a poradne me to nastvalo, taky nekolik tech "fake" rozhodnuti kde moznost A je ok, moznost B je game over, mi prisla opravdu dementni. Ale to je fakt minimum, skoro kazdej jinej quest, i side quest, mel podle me v par dialozich moznost jak neco rict/udelat/rozhodnout/vyskillovat co ti zmenilo ten gameplay.
    a jako open world s tim imho nema co delat, ty "moznosti" obe hry poskytuji +- stejne mi prijde. takze srovnani t ozajiste snese, na rozdil od toho DE.

KID_MCHUTT: krasna argumentace <3
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    L4MA: já měl pocit, že jo, ale je možné, že některé speciality mají jenom v těch loděnicích - zatím jsem na to neměl čas to zkoumat, protože se probírám tunou zbytečných příběhových dialogů z wishe a postupně zjišťuju, co se vlastně děje. Ony sice nemají žádný vliv na to, co se kolem tebe děje (a komu a jak), ale to vůbec nevadí, důležité je chodit za značkami na mapě.

JULIAN: ale piču.
    BEARDY
    BEARDY --- ---
    L4MA: Je tam třeba ten nástupní hub, ale nejsou tam všechny cockpity.

Je tam zase něco ze struktury, ale nejsou tam ty living huby velký.

Takže fakt netuším.
    L4MA
    L4MA --- ---
    BEARDY: to je zvlastni, cerpal jsem z tohodle:

Starfield - 80 Best Tips For Beginners (Ships, Combat, Outposts, XP, Money)
    https://youtu.be/p9yr__g9yJk?si=L5uC6a4WxaTxFXMa&t=814
    BEARDY
    BEARDY --- ---
    L4MA: Zkoušel jsem a všechny tam nejsou. Chybí třeba Nova Galactic.
    L4MA
    L4MA --- ---
    KID_MCHUTT: CLAVEN: pokud si v outpostu postavite landing pad, taqk by tam meli bejt dostupny vsechny lodni soucastky, na ktery mate dostatecnej level?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    JULIAN: dalo by sa iste polemizovať o tom, či je BG3 rovnaký open world ako Starfield alebo koľko má contentu, ale beriem. Aj keď teda neviem, ako ďaleko si v BG3, ale drvivá väčšina rozhodnutí nemá prakticky žiadny dopad na celkový príbeh (napríklad celá tá vec s tadpoles je úplne irelevantná). Možno by som skôr povedal, že to BG3 len lepšie maskuje.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    CLAVEN: to podle me fakt ne. procentualni pocet dialogu, kde muzes v BG neco gameplayove zmenit, je NASOBNE vyssi nez ve starfieldu. Spousta tech questu v BG3 ma ruzny vyusteni, kde jak se to bude dal odehravat muzes casto zvolit v dialogu. Ve starfieldu je takovejch questu/dialogu fakt jak safranu. Vetsinou je to "dialog, kterej ti zada quest, jedina tva moznost je to odmitnout, coz neni zadnej gameplay-> utikas za sipkou, tam neco trivialniho udelas->utikas zpet->zas uplne linearni dialog, kde si muzes maximalne zvolit jestli chces odmenu ci ne (s tim ze tohle je snad v polovine questu a je to fakt ... otravne se opakujici gimmick)"
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    AZRAEL: sure, je to pre mňa osobne asi najlepšie CRPG ever, ale v systéme dialógov je to textová hra.

JULIAN: ja z BG3 nie som zďaleka tak vyndaný ako väčšina internetu, Larian nevie úplne písať - je to nepochybne dobrá hra aj všetko, ale čokoľvek sa dá vytknúť dialógom v Starfielde, sa dá úplne rovnako vytknúť aj dialógom v BG3.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    JULIAN: Presne tak, je to subjektivni, to je bez debat. Proto taky ten muj dotaz, zda nekdo vnima ty dialogy jako povedene nebo aspon "ok". Mi totiz prijdou vazne otresne. A to az tak, ze jsem se pristihl, jak ty zbytecne obri interiery uz jen probiham za ikonkami a snazim se vsechny prokecnout. To se mi u Skyrimu ani Fo nestavalo a imo to neni uplne dobre znameni. Prijde mi, ze tady proti zminenym velmi vyrazne ubylo toho outdoor exploration, ktere me tam tak bavilo. Bohuzel indoor vesmes implikuje dialogy a tam je to (za me) vazne tragedie. Nebo jsem mozna stale na zacatku a pozdeji bude mozne nejak smysluplne travit cas hlavne outdoor nejakym explorem.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    CLAVEN: no uznavam ze to BG3 mi hodne posunulo moje pozadavky na kvalitni RPG dialogy. To nebylo uplne fer rypnuti, mas pravdu. faktem je, ze ty hry ktere maji lepsi dialogy casto nejsou CRPG.
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    CLAVEN: len ze DE malo krasnu grafiku, napisat ze je textovka je trochu nefer :D
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Trochu dúfam, že tu nikto nevytiahne Disco Elysium, ktoré nepotrebuje robiť žiadne animácie ksichtov, v pôvodnom vydaní nebolo nahovorené a je to v podstate textovka.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    JULIAN: daj nejaké CRPG, ktoré (V ROCE 2023!!!!) robí dialógy inak, nech viem, že aký máš referenčný rámec. Lebo Cyberpunk aj Mass Effect aj iné hry, ktoré sú v podobnej lige, to mali veľmi podobne, ak nie úplne rovnako.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam