• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Hlásím se do klubu. Duo mám prý už od roku 2014, kdy jsem si klasicky procvičoval angličtinu a pak namátkově zkoušel různé jazyky (kromě italštiny nic, co by stálo za řeč).

Letos v půlce ledna jsem začal s hebrejštinou. Neměl jsem žádnou motivaci, do Izraele jsem nechtěl, k židovství nijak blízko nemám, jen jsem chtěl zaměstnat mozek jako prevenci Alzheimera a po redesignu Duolinga, kdy se mi nějak rozházel italský kurz, jsem chtěl začít něco úplně odznova. Mělo to být něco, o čem jsem si říkal, že to brzy vzdám a vrátím se k italštině. Ale zase ne nic, co bych vzdal hned (tam si řadím čínstinu, japonštinu apod.)
    Nakonec teda hebrejština. Doufal jsem, že pohořím už u písma, ale nějak jsem to dal, tak jsem si říkal, že ze srandy zkusím první lekce. Teď už mám nějak 25000 XP a pořád mě to baví, takže pokračuju dál. :)

Ale zrovna ta hebrejština je na Duolingu hůř zpracovaná (chybí audionahrávky, příběhy, guidebooky jsou dost strohé), takže možná by šlo postupovat i rychleji. Teď to navíc půjde ještě hůř, protože mi nedávno už zmizely diskuzní sekce, které se Duolingo rozhodlo odstranit a z nichž jsem často pochopil některé jazykové jevy, které mi nebyly jasné.

Pokud by chtěl někdo taky zkusit hebrejštinu (btw čtení odzadu je celkem přirozené), tak k tomu doporučuji ještě na procvičování Memrise, kam někdo nahrál (skoro) všechna slova z hebrejského kurzu Duolinga.

Hebrew Duolingo - by Mazzorano - Memrise
    https://app.memrise.com/course/1031737/hebrew-duolingo/

Na začátku pomohou dost také tyhle poznámky.

TipsNotesBackup.pdf | DocDroid
    https://www.docdroid.net/JnfmyEV/tipsnotesbackup-pdf

A taky si platím tenhle překladač, kde je v prémiové verzi vidět výslovnost i nikud.

Free Online Hebrew Dictionary. Type in Hebrew/English. Translate Hebrew or Phonetic Hebrew.
    https://www.doitinhebrew.com/

Docela fajn jsou i ta dlouhá videa na tomhle kanále.

https://www.youtube.com/@HebrewPod101/videos

A pamatujte, že při studiu hebrejštiny...

QUANTI
    QUANTI --- ---
    IDLE: Znám akorát perkele 😆
    IDLE
    IDLE --- ---
    QUANTI: Jo, myslím, že to docela sedí. :) Zejména noniin je legendární.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Uiii :-)

QUANTI
    QUANTI --- ---
    SALVATOR: Congratz! Já se po třech týdnech konečně doštrachala z rubínový do smaragdový, tak taky radost.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Uiiii!!!

QUANTI
    QUANTI --- ---
    Krize identity 🤷🏼‍♀️

DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Trocha genderu

NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: A pije vodu nebo vodku?
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: Jo, ten je pěkný. :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    IDLE: Jéé super, jsi poklad :-D
    A moc se mi líbí výmluvný název té stránky :-))
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: A hele, to tajemné slovo jsem dohledala, kaukokaipuu.

Zmíněné je třeba tady: https://visibleprocrastinations.wordpress.com/2018/10/18/kaukokaipuu/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    A to teda nevim, co si o tom mam myslet! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ale hned v zapeti prislo

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Chtela jsem rict, ze dnes se ucim same podstatne a dulezite vety, napriklad

KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ciao. Taky se hlasim. Jedu family duolingo, pac jsem na D privedla mamu a chtela jsem, aby to mela easy.
    Ja jedu uz pres 500 streak na italstinu, ale obcas je to fakt jedno cviceni denne. Obcas si dam hodinku a to pak xp jedou :)

Koupila jsem si kvuli tomu uceni i remarkable a pisu si slovicka a poznatky - lip se mi to pak pamatuje

Cilem je naucit se italsky tak, abych se v beznych situacich domluvila a kdyz to pujde, vzit klidne i nejaky bezny kurz na posunuti se dal. Naposledy v kvetnu mi uz slo pekne objednavat a platit v restauraci :)

Arabstinu tam maji jen 4 lekce a obcas tam maji chybu (to, co tam je, umim, zkusila jsem procvicovat). Nemcina me neba. Anglictinu jsem zkusila na lehky xp a nebavilo 😂 a ukrajinstinu uz asi nedodelam..

LWEEK
    LWEEK --- ---
    Ty ilustrace jsou taky někdy zajímavý. :)

IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: Jasně, řekni si kdykoliv.

S těmihle dvěma dotazy ti asi nepomůžu. :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    IDLE: No to je ovšem skvělý počin! Nevím sice, jestli mám šanci dostat se tak daleko, aby to pro mě bylo relevantní, ale píšu si a ozvu se v pravý čas :-D
    Zatím jsem narazila jen na dvě věci, co bych si ráda zodpověděla: jak se píšou číslovky (od dvou finů jsem našla dvě různé odpovědi - buď že dohromady a nebo "po třech", což mi přišlo i smysluplné, ono kdo se má probíjet kaksimiljoonaaseitsemänkymmentäkuusikolmetuhattayhdeksänkuusikymmentäneljä v kuse, že jo... tedy ono především kdo by to psal, ale stejně mám potřebu si to zařadit :-D) a jaké je to slovo pro "stesk po místě, kde jste nikdy nebyli", protože to z google překladače fakt nevytluču. :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam