• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    Moje duo se vraci do formy. Dnes mi reklo, ze jsem tezka a dvakrat, ze jsem zbytecna.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Směla bych další užitečnou frázi v potomku latiny? :)

SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: Tak tohle už sem si musel dát do překladače :⁠-⁠D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SALVATOR: moje latina je na tom hůř než co má dvanáctiletá Bára v Kouzelném atlase cestování časem. Nostra inculta stultilla bohemica, abych parafrázovala :))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    QUANTI: Vidíš, já bych to čekal Lupus epistulam ad ianitorem portat. Vzhledem k tomu, že ve Škole základu života je psaní asi míněno jako dopis, ne ve smyslu nápis, písmo. A domovník by asi taky moh bejt ostiarius.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZANNA: Lupus scripturam ianitoris portat! 😁
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    QUANTI: Ale mohlo být! :-))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZANNA: Ale "Vlk nese domovníkovi psaní" tam nebylo 😁
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    Taky 10/10 podle stavby vět a z filmu pro pamětníky :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jako 10/10, ale "Výrok připisován Petroniusovi" ehm ehm. Ještě že ten další nepřipisují Erasmusovi.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: *in urbe
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    APRILMOUSE: Taky tak (bez uceni latiny, 8/10). V jednom rčení mi pomohla italština:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak ja dala 10/10 s prvni lekci a pater in urbi est :-)
    Jde to odhadnout pres strukturu vet, kdyz clovek fakt nevi.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Já nedělala latinu nikdy a mám taky 8/10, něco člověk prostě zná, něco se dá odvodit :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Kurz na Duolingu nedělám, dělala jsem latinu asi dvě pololetí na gymplu... tak na to je to docela dobrý výsledek...

Dobrá práce!
    Správných odpovědí: 8/10

Je vidět, že znáte celou řadu latinských slov či je dokážete i díky znalostem jiných jazyků alespoň odvodit. Vaše znalosti latinských přísloví tak nejsou vůbec špatné. A pokud to byl jen tip, pak štěstěna rozhodně stojí na vaší straně a je otázkou, zda ji nějakým jiným způsobem nevyužít.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Taky 10/10, stejným stylem jako QUANTI :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Už jsem si dělala, deset z deseti 😁 neříkám, že všemu rozumím, ale takové ty základní zápory třeba, slovesa ve větě atd. to docela prodaj. Každopádně myslím že mi ten kurz v tomhle docela pomohl.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    místní latiníci, cítíte se na pořádný test? :-)

KVÍZ: Jak dobře znáte oblíbená latinská přísloví a rčení? - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-kviz-jak-dobre-znate-oblibena-latinska-prislovi-a-rceni-40444302
    CROSS
    CROSS --- ---
    Ještě k těm výkonům jednotlivců a sdíleným účtům — hádám, že to nejsou jen sdílené účty, ale samo kdo ví. Každopádně peklo. Takhle to vypadalo v „mojí” skupině včera hoďku před přepočtem. (Svých 11k na 7. místě skromně neukazuju, #humblebrag )

ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Hlásím se do klubu. Duo mám prý už od roku 2014, kdy jsem si klasicky procvičoval angličtinu a pak namátkově zkoušel různé jazyky (kromě italštiny nic, co by stálo za řeč).

Letos v půlce ledna jsem začal s hebrejštinou. Neměl jsem žádnou motivaci, do Izraele jsem nechtěl, k židovství nijak blízko nemám, jen jsem chtěl zaměstnat mozek jako prevenci Alzheimera a po redesignu Duolinga, kdy se mi nějak rozházel italský kurz, jsem chtěl začít něco úplně odznova. Mělo to být něco, o čem jsem si říkal, že to brzy vzdám a vrátím se k italštině. Ale zase ne nic, co bych vzdal hned (tam si řadím čínstinu, japonštinu apod.)
    Nakonec teda hebrejština. Doufal jsem, že pohořím už u písma, ale nějak jsem to dal, tak jsem si říkal, že ze srandy zkusím první lekce. Teď už mám nějak 25000 XP a pořád mě to baví, takže pokračuju dál. :)

Ale zrovna ta hebrejština je na Duolingu hůř zpracovaná (chybí audionahrávky, příběhy, guidebooky jsou dost strohé), takže možná by šlo postupovat i rychleji. Teď to navíc půjde ještě hůř, protože mi nedávno už zmizely diskuzní sekce, které se Duolingo rozhodlo odstranit a z nichž jsem často pochopil některé jazykové jevy, které mi nebyly jasné.

Pokud by chtěl někdo taky zkusit hebrejštinu (btw čtení odzadu je celkem přirozené), tak k tomu doporučuji ještě na procvičování Memrise, kam někdo nahrál (skoro) všechna slova z hebrejského kurzu Duolinga.

Hebrew Duolingo - by Mazzorano - Memrise
    https://app.memrise.com/course/1031737/hebrew-duolingo/

Na začátku pomohou dost také tyhle poznámky.

TipsNotesBackup.pdf | DocDroid
    https://www.docdroid.net/JnfmyEV/tipsnotesbackup-pdf

A taky si platím tenhle překladač, kde je v prémiové verzi vidět výslovnost i nikud.

Free Online Hebrew Dictionary. Type in Hebrew/English. Translate Hebrew or Phonetic Hebrew.
    https://www.doitinhebrew.com/

Docela fajn jsou i ta dlouhá videa na tomhle kanále.

https://www.youtube.com/@HebrewPod101/videos

A pamatujte, že při studiu hebrejštiny...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam