• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: S koncem ligy ano, ale ranní a noční truhla tuším zůstává stejně. Začala jsem s Duolingem někdy v zimním čase, a to ligy končily v 9.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KASUMI: Už nějakou dobu. A taky s tim (třeba s koncem ligy) může zacvičit letní/zimní čas.
    CROSS
    CROSS --- ---
    VIDA: s francouzštinou to můžu potvrdit, navíc to má asi nějaký váhy na důležitost jednotlivých zvuků (jako částí věty), protože u určitých výrazů stačí třeba dve tři první slova a hotovo. Co mě teda trošku irituje je, že to upřednostňuje blbou výslovnost takových těch tichých S (dejme tomu PariS). A další věc, že to asi souvisí s tím, jak rozpoznává řeč zařízení, na kterým to dělám. Letitý telefon s tim často bojuje, iPad Pro nemá problém, když mluvím rychle (když mi ještě DL ukazovalo čas trvání lekce, můj rekord na 10 francouzských frází byl 29 sekund).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Early bird chest je na cviceni az od 6am? Odkdy? Zrada :/
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    TRISSIE: Kolem těch číslovek to bude imho nějaký systematický bug - měl jsem úplně stejné problémy v ukrajinštině, v jednu chvíli jsem to fakt zkoušel horem dolem (a to mám téměř trpělivost testera), ale nakonec jsem musel na jednu nebo dvě lekce vypnout mluvení, abych se vůbec dostal dál.
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    KASUMI: hele, ja nejsem "gli" schopna rict spravne a i italove si to mezi sebou casto opravujou . Na tohle je i duo kratky :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Já někdy musím zpomalit, aby mě to chytalo.
    A sem tam to hodí samo od sebe "teď patnáct minut nebudeš mluvit, vypínáme", hodí tu samou větu na překlad, a hned za dvě věty je tam mluvení znovu. Nějak to blbne.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: Mne to nechyta “gli” - mnoznej clen a vsechny variace na dobry den/noc/vecer.. to “buona”.. jak to vidim v ukolu, trpim 😂
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: Jako taky si občas říkám, co po mně ta appka chce. Asi to nebude nejpropracovanější modul.

Na anglickou výslovnost zkouším appku ELSA speak a tam je fakt poznat, že některý zvuky prostě neslyším. Na jazyky taky moc nejsem, to málo je fakt vydřený. Ale kdysi sem si dala za cíl naučit se anglicky tak, abych přežila v práci, a to sem i díky systému podobnýmu Duolingu zvládla. Dokonce sem v angličtině už mluvila i na konferenci, ale to bylo spíš o ztrátě studu nebo soudnosti než o levelu angličtiny :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VIDA: s tou mluvenou rustinou mam problem s číslovkama (jen a vyhrafne), par mi jich to proste nevezme, at se snazim jak chci.
    A to mam na jazyky sluch dobrej, takze o blbe výslovnosti to nebude :-(
    VIDA
    VIDA --- ---
    MACSKA: Jak se experimentu účastní kočka, je možný úplně všecko:) (A jeho znalosti bych nepodceňovala.)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    VIDA: mně to včera vzalo i kocoura dožadujícího se pozornosti… Z čehož vyplývá, že buď Čenda vrká španělsky, nebo můžeš něco nesrozumitelně mumlat a projde to taky
    VIDA
    VIDA --- ---
    Fun bug: při cvičení na výslovnost můžete přehazovat slovosled a některá slova úplně vynechat.

Když se pokouším o tato cvičení, zaujalo mě, jak se postupně zabarvují jednotlivá slova (a některá po skončení zůstanou nevybarvená). Tak sem si řekla, že vyzkouším, jestli si aplikace skutečně kontroluje a odškrtává jednotlivá slova. A hlavně, jestli sleduje pořadí. Et voilà. Nasadila sem slovosled jako Yoda, takže sem třeba větu "May I invite you to dinner?" přečetla jako "To dinner you invite I may" a prošlo to v celym cvičení.

Dále sem zkoušela vynechávat slova - jde to. Neodhalila sem přesně princip, co ještě projde a co vadí, ale přišlo mi, že zájmena a předložky Duo netankujou. Možná to sleduje nějaký procento srozumitelnosti.

Vyzkoušeno na: angličtině z češtiny, francouzštině z angličtiny a ruštině z angličtiny.

Každopádně na mluvení jiný rozměr dostala cvičení.
    VICSYL
    VICSYL --- ---
    SALVATOR: Fskutecnosti “broadcast”, but “broadcasted” also possible :))
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Nemůžu soudit, tvé vytí jsem ještě neměla tu čest slyšet.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Já náhodou zpíval v kapele a zpívám dost dobře, což se o zvucích, který sem většinou slyšel vyluzovat papoušky, říct moc nedá.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Chceš říct, že nikdy neslyšel tvého papouška zpívat tvým hlasem?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Myslím, že autor nikdy neslyšel papouška

NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: To mají určitě od Francouzů, ti jsou v tom ještě horší :D
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    No i když, když budeme počítat i různý dánský a bůhví jaký jazykový substráty, tak pravděpodobně víc, než tři...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam