• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    TRISSIE: ja o vikendech vetsinou umiram vycerpanim a na duo moc nemam kapacitu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ELISEBBAH: v úterý? co se stalo?
    tyhle čísla obvykle lidi sbíraj v neděli :-)
    ELISEBBAH
    ELISEBBAH --- ---
    Mam osobni denni rekord.

NELLAS
    NELLAS --- ---
    TUILE: No jasně, tak jsem to myslela, pardon! Jsem se přepsala (jdu si dát další kafe).
    TUILE
    TUILE --- ---
    NELLAS: viertl elf je ctvrt na jedenact, ne?
    viertl nach elf je ctvrt na dvanact
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jinak tipuju, že Duolingo si vybralo tu verzi, která je blíž angličtině (quarter to), u nás se učí ta, která je blíž češtině.
    Zase pozor, že půl funguje fakt jako v češtině (halb elf = půl jedenácté).
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    IDLE: Jo jo, viertel elf je čtvrt na dvanáct, ale viertel vor elf je třičtvrtě na jedenáct (čtvrt před jedenáctou).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELLAS: NELLAS: jasný, už to chápu, díky. Nějak nedocvaklo :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    NELLAS: Když si člověk rozklikne tu stránku, ze který si tady v tom obrázku Google natáhnul tu tabulku, tak je tam vidět, že v některých krajích je ještě "viertel elf", což je těch čtvrt. Takže zmatení jazyků tipuju odsud.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jo a první odpověď na googlu... asi se to fakt i používá, nás to učili tak, jak se to používá v češtině (i když s tím "vor" je to hned srozumitelné).

NELLAS
    NELLAS --- ---
    *čtvrt na jedenáct, nějak jsem se rozmáchla
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CERMI_FOX: Ono je to správně spíš drei Viertel elf, ale Viertel vor elf je fakt čtvrt před jedenáctou.
    Čtvrt na jedenáctou by bylo Viertel elf.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    potřebuju prosím pomoc nějakého němčináře - duolingo tvrdí, že "Viertel vor elf" je "quarter till eleven", což je 1045, ale google translate tvrdí, že"Viertel vor elf" je čtvrt na jedenáct, což je 1015. Co to vlastně znamená? :)
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    NELLAS: Jinými slovy: když plánuje člověk útok na vítězství v lize, tak by na to měl začít myslet minimálně týden a půl dopředu a přizpůsobit tomu kromě programu na finální víkend a načasování lekcí neděle-pondělí týden před i svoje umístění v předcházejícím týdnu (= těsně nad sestupem)...? uf:).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TRISSIE: To jsem presne ted ja 😂
    U nas ma prvni 609
    Ale ja spadla do ametystu
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TUILE: Jenže ty standardně jedeš o řád jinak než já :D
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja zacinala v pondeli kolem desaty dopoledne a nejlepsi ma 11k.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Já nakonec začínala v neděli před půlnocí.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    CADDY: hm, já jsem byla asi jedenáctá, začínala v pondělí v půl jedenácté večer a jsem na tom podobně jako NELLAS :/
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CADDY: Aktuálně má první v mé lize přes 1000, já se svými cca 150 jsem v "demotion zone". Uvidím, jestli se mi během týdne podaří zabrat, nebo jestli si na chvilku spadnu do Obsidiánové.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam