• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    VSICHNIMAME: Není to tak hrozný, jsou to cca 2 A4 pravidel, co když se naučíš, tak 99% textu přečteš dobře.

TRISSIE: Zkus vietnamštinu. Tam se teprve na konci věty dozvíš, že to celý je otázka a na co se vlastně ptáš. Obchod s obuví kde? Prodal jsi páry obuvi kolik? Ty máš otázku ne?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: plus máš za větu "Rozhodně mám radši francouzštinu než Francouze" - já teda silou tisíce sluncí nesnáším němčinu, protože luštit pětiřádkovou větu, abych se na konci dozvěděla, že to celé "ne", tak to je na pěst! :-)
    (zn: prošla jsem si výukou AJ, NJ, ŠJ, FJ a teď té ruštiny, srovnávací vzorek velký)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VSICHNIMAME: Já nevím, to je všude. Proč má Nietzsche milion písmen, když by stačily čtyři? Proč má queue pět písmen, když vyslovujes jen Q a za ním stojí čtyři plonková písmena ve frontě? ;)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    QUANTI: taky jsem se jí učila, ale mimo jiné mě od ní odrazuje hlavně naprosto nepředvídatelné výslovnost, kdy z 12 písmen vyslovis 2 slabiky a pak z podobných 12 písmen jindy uděláš úplně jiné tři slabiky.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: Jakože měla jsem francouzštinu asi dva nebo tři roky na základce, nějakých čtyři nebo šest let na gymplu a ještě chvíli na vysoký, a jako neříkám, že je to jazyk lehkej a intuitivní, ale myslím, že jste k němu nespravedliví. Rozhodně mám radši francouzštinu než Francouze 😅
    IDLE
    IDLE --- ---
    CROSS: Je fakt, že zrovna ve Švýcarsku to může být dost divočina. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: V pořádku, já bych se nechtěla učit francouzštinu, jsme si kvit :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: no já jsem v situaci, že bych měl svým dětem, pro které je francouzština první jazyk, fr gramatiku se učí ve škole a nedělá jim problémy, vysvětlovat třeba krásy pěti slovesných tříd, vzory a pády jmenných slovních druhů — jako já bych se češtinu jako druhý jazyk učit nechtěl. :-]
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELLAS: Jinak jsem chtěla říct, že čeština ve srovnání z francouzštinou až takové peklo není. Možná je, co se zápisu a gramatiky týká, i o něco přehlednější.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: Á a é jsou dlouhé hlásky, nevyslovují se jinak. Ě je vlastně dvojhláska.
    Ř je těžké na vyslovení, ale není to něco, co bys nerozeznal od ostatních hlásek.
    CROSS
    CROSS --- ---
    IDLE: ve Švýcarsku je tekutá smetana (asi bychom řekli smetana ke šlehání) prostě crème. Prostě… Francouzi.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KASUMI: jestli iPhone, bude to appkou. Mně se jedenáctka u DL zahřívá a vybíjí fest, až třeba do stavu, že nejde dělat DL a zároveň nabíjet. Teda řekněme poslední měsíc dva jsem pozoroval problémy. Neděje se to úplně pořád, oni to taky aktualizují hodně často. Ale tenhle týden jsem si párkrát všimnul, že se to cukalo i na M1 iPadu Pro, animace jak slideshow (takovej ten posun v žebříčku třeba), rozhodně v tom maj nějaký chyby.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Bud je nejakej blbej update nebo mi blbne telefon
    Za hodinu 20 % baterky dolu pri delani duolinga
    To mi prijde moc
    A taky je dost horkej :/
    IDLE
    IDLE --- ---
    CROSS: U nás bývá pod tímhle názvem taky jenom hustá.
    CROSS
    CROSS --- ---
    IDLE: hmm tak Švýcaři asi používají hlavně tu hustou variantu a tím mě zmátli
    IDLE
    IDLE --- ---
    CROSS: To mě zaujalo, tak zkoumám, a ono to má zřejmě dvě varianty:
    Crème fraîche – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche
    CROSS
    CROSS --- ---
    A tohle je nějaká blbost, ne? Nebo mi neni jasný, jak ze zakysaný smetany tu šlehačku vyrobit.

CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: á, é, ě se jako nepočítaj, nebo co? A ty časy…

Mně přišla francouzská gramatika pekelná (kromě toho se dá shrnout jedním slovem — „výjimka“), ale čeština jako druhý jazyk je též nemalé peklo (zvlášť pokud jeden nepřichází, ehm, z mezislovanštiny). Jak do tý francouzštiny pronikám, myslim, že si s ní čeština nemá moc co vyčítat, co do složitosti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: anebo polsky!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TUILE: To první je, kdybys chtěla pracovat jako doplňovač regálů v supermarketu, to druhé, kdybys chtěla dělat akademickou kariéru jako biolog.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam