OOHN: Ad donucovací prostředky, gamifikace a motivace. Asi se rozepíšu. Východisko: učím se ráda, ale učení se pro zábavu chci denně věnovat maximálně hodinu. Na Duolingu jsem měla letos průměr 13 minut denně, ale učím se i z jiných nástrojů a nejen jazyky.
DuoCards - zkusila sem na rok. Sympatický systém zaměřený na slovíčka a jejich výslovnost. K udržení streaku bylo potřeba každý den aspoň pět minut a protože Duolingo mám jako primární appku, částo sem streak ztratila. Z jejich nabídky slovíček sem si moc nevybrala, ale mohla sem si tam doplňovat svoje. Jenže na to můžu používat bezplatnou aplikaci Anki. Takže motivace moc velká nebyla. Žádný velký pruzení, ale taky nic moc odměny.
ELSA - výslovnost. Pořád baví. Nijak extra neprudí. Když se neučím, ztratim streak a basta. Ten navíc je schovanej, takže ani nevim, kolik teď mám. K jeho udržení je potřeba jen jedna lekce denně. Hlavní motivací sou pokroky. I s ne úplně skvělým sluchem si uvědomuju rozdíly ve výslovnosti svojí a očekávané a pomalu se zlepšuju.
Je tam systém lig jako v Duolingu. Už sem se dostala do nejvyšší, ale zase sem padla o dvě níž. Přece jen je to pro mě sekundární appka na učení, takže sova má přednost.
Nemaj žádný triply a pod., ale je tam zase vidět, v jakých oblastech se zlepšuju. Jsou tam nějaký achievementy, ale schovaný a moc je nepropagujou. Nemám tam žádný kamarády (to zní strašně), takže nevím, jak funguje gamifikace s nima.
Mimo Duolinga sem léta používala Memrise. Asi sem byla i jedna z prvních a mám lifetime PRO membership. Prošla sem s nima různýma fázema vývoje, pokusů, omylů až to před časem dokurvili tak, že sem to vypla a vrátila sem se k tomu až nedávno, kdy to zas vypadá relativně stabilně. Tam sem měla tři pobídky. 1. Bavilo mě koukat na videa. Na začátku tam byli lidi z ulice a byla to fakt sranda. Dávala sem to školeních k dobrýmu jako příklad, jak motivovat k učení. 2. Viděla sem pokroky. Jak se posunuju v lekcích, věty sou komplikovanější a já se zlepšuju. 3. Dalo se tam posunovat do nových levlů podle bodů. Zavedli sice takovýho úchylnýho maskota, proti kterýmu se komunita bouřila, ale šlo to. Bohužel mezi levly byl potřeba dvojnásobný počet bodů k přechodu vejš, takže sem jednoho dne zjistila, že abych se dostala do dalšího levelu, musim hrát/učit se každej den další tři roky. Takže tahle motivace odpadla a se zkurvenim sem to opustila.
Appky mám ráda. Před spoustou let sem FCE a CAE udělala hlavně díky appce Mnemosyne, kam sem si dávala slovíčka a věty z učebnic a ze seriálů.