• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (což mě dovedlo ke zjištění, že letovisko Kokkini Hani znamená červená hospoda. Hani jsem si teda musela najít, to je nejspíš z turečtiny)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    V řečtině jsem teď došla k barvám a nehorázně mě to baví.

Jsou tam výrazy pro barvy (většina), které se nepodobají ničemu, co znám. Z toho jsem si byla schopná zapamatovat zatím jen to, že červená zní trochu jako kokino.

Pak jsou tam výrazy podobné jiným jazykům, nejvíc francouzštině: roz (růžová), blé (modrá)a gri (šedá).

A pak je oranžová, která se řekne stejně jako pomeranč (portokáli)... a hnědá, která se řekne kafe.
    ❤️☕️
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VANEK: Ono na iPhone to sice funguje, ale mizerně, takže já si je většinou rovnou vyházím a vyberu znova :))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som sa trochu netrafila :D

VANEK
    VANEK --- ---
    Do prkýnka, kdy už zavedou (na Androidu) click-and-drag přehazování slov ve větě, místo abych je musel vyhazovat a vracet?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Teď mě mrzí, že už jsem si vyčerpala denní limit.

KUHL
    KUHL --- ---
    TRISSIE: uz se mi i stalo, že to samo sobě nerozumelo :))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LORD_DE_SEIS: Tak skoro to pustit pravdepodobne nestihnem :)
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    SHARKIE: bude mozne ho jeste vybrat do zitra do 18 hodin (treba se to vzpamatuje)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Hm, zas mi zmizol bonus za tymovy ukol. Ale dnes sa mi to celkom hodi zrovna, uz sa mi nechce. :)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    LORD_DE_SEIS: ve španělštině mi to bere i mňoukajícího kocoura, naopak v japonštině se přes výslovnost nedostanu
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TRISSIE: Jojo :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VANEK: mi na tom vadí, že je to pomalu, já bych to oddrmolila rychlejc :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    TRISSIE: Bohužel ne, musím zkusit, to by se mi líbilo :)
    Ale obecně mi stačí mumlat něco s podobnou melodií.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    NELDE: aha, apple nemám. Nicméně ve španělštině na Androidu bych byl úspěšnej i když jsem jako malej "zpíval" písničky zahraničních kapel o jejichž textu jsem neměl ani ponětí
    NELDE
    NELDE --- ---
    LORD_DE_SEIS: Ono trochu záleží na OS - na applu a na androidu ze stejné věty to vezme jiná slova jako správná.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Ve španělštině to zase bere téměř všechno, co je alespoň trochu foneticky podobné...takže klasická soví nespravedlnost :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    Jednu dobu (ale to bude už tak rok dva) jsem s francouzskou výslovností trochu bojoval, podle mě jsem to vyslovoval jak podle učebnice, ale prostě sova to nechtěla vzít. Syna (asi 8 let) zaujalo, že mluvim do mobilu francouzsky, tak mu říkám, tohle přečti nahlas. Něco zamrmlal, že mu nebylo slovo rozumět, a tadá! Sova se raduje.

Tak to je pak těžký.

Momentálně mi ve francouzštině funguje trik "vyslovuj to jako debil", tzn. že vyslovíš fakt všechny hlásky -- to funguje spolehlivě, ale jako to asi neni úplně ideální výuka správný výslovnosti. :-] Nicméně stává se mi už minimálně, že by to nechtělo něco vzít. Spíš naopak někdy stačí 2-3 klíčový slova a sova... se zase raduje.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Jo, číslovky v ruštině byly vždycky zoufalost, zkoušela jsem potichu i nahlas, rychle i pomalu, nic, nic, NIC!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    mmch taky se vám stává glitch, že zmáčknete "mluvit", a ono to místo toho začne znova předčítat, a pak si to zatleská, že to přečetlo správně a započítá vám to splněný přednes?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam