• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    s_v_e_t_y_l_k_o - PetuleKudrata
    genevieve - AnnaGenevieve17
    sharkie - Sharkie (Trusttuli)
    durdin - durdin
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    _ALEXA_:

když kolečko dokončíš, budou tam ty samé lekce zítra taky. Mění se to jednou za týden a ještě ani ne všechno.
    _ALEXA_
    _ALEXA_ --- ---
    Po posledním upgradu mám lekce v tonhle kolečku, přičemž pokud ho nedokončím, druhý den mi to háže ty samý lekce! Tohle mě nebaví, nejhorší je poslouchat dokola ty samý příběhy :-(

QUANTI
    QUANTI --- ---
    Tak tohle se mi stalo poprvé, že bych si šla dělat lekci ještě před naběhnutím Night owl chest 😄

ESTEN
    ESTEN --- ---
    Bonusy? Vy mate nejaky bonusy? Ja kdyz to jde, tak jedu pres desktop verzi v prohlizeci, a tam je 10 xp za lekci a bonusy neexistujou... vyhoda c. 1 je, ze clovek neresi xp ani ligu, protoze zbytek sveta svisti na mobilech troj- az devitinasobnou rychlosti. Vyhoda c. 2 je, ze nemusim matlat prstem po mobilu jak opice, ale vybiram moznosti klavesnici -- bud ciselne, nebo pocatecnima pismenama nabizenejch slov. Setri to tunu casu.

Nevyhoda je, ze z cely ty slavny gamifikace duolinga se me tyka jenom streak. Mozna by me bavil i zbytek, ale... 10 xp za lekci. Wtf?
    KUHL
    KUHL --- ---
    Zas a znova mi mizí bonusy, to je fakt strasny. Udělám truhlu, napíše to že mám 10/15 min navic, přičtěte se to, a když začnu dělat další lekce, žádný minuty tam nejsou? Fakt skoro pokazdy. Kurna
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELDE: Tak to souvisí s trávou!!! To je moje mnemotechnická pomůcka k zelené :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELDE: ochros je taky logický ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELDE: to musí dělat vtipný zacyklení v odborných popisech.
    Jako de třeba popisuje barva plamene hořáku a tím se přibližně určuje teplota. Oheň má ohnivou barvu...
    NELDE
    NELDE --- ---
    MAR_TINA: Ony ty barvy vznikly asi právě takto - pórková, ohnivá (pyros), trávníková (prasinos),...
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUANTI: A ještě erithro a ochros (-;
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Já bych brala chlóros, to bych si pro zelenou zapamatovala líp než prásinos.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELDE: ti Řekové měli barev jak bohů.
    Už si nikdy nestěžujme na banánovou a lososovou
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Omg. Konverzačně řecky se asi koukám nenaučím nikdy 🤣

QUANTI
    QUANTI --- ---
    Aha, Reddit ví všechno. Lefkó je starořecké (což odpovídá), áspro prý z latiny, méně formální, víc používané v denní konverzaci.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELDE: Díky, super tabulka. Na světle modrou už jsem tam narazila, ale kromě lefkó je tam bílá ještě jako áspro a zatím jsem nepochopila, jak se to liší.
    NELDE
    NELDE --- ---
    QUANTI: Ono to trochu souvisí s vývojem pojmenování barev. Třeba oranžová je velice mladá (ještě ve středověku to byl jen odstín červené), zatímco černá a bílá jsou nejstarší a po nich červená. Ty novější barvy mají převzaté názvy.
    Dej si pozor, že světle modrá (γαλάζιο) je stejně jako v italštině (azzurro) jiná barva a nikoli jen odstín modré.
    Starořečtina měla těch barev mnohem více.

QUANTI
    QUANTI --- ---
    (což mě dovedlo ke zjištění, že letovisko Kokkini Hani znamená červená hospoda. Hani jsem si teda musela najít, to je nejspíš z turečtiny)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    V řečtině jsem teď došla k barvám a nehorázně mě to baví.

Jsou tam výrazy pro barvy (většina), které se nepodobají ničemu, co znám. Z toho jsem si byla schopná zapamatovat zatím jen to, že červená zní trochu jako kokino.

Pak jsou tam výrazy podobné jiným jazykům, nejvíc francouzštině: roz (růžová), blé (modrá)a gri (šedá).

A pak je oranžová, která se řekne stejně jako pomeranč (portokáli)... a hnědá, která se řekne kafe.
    ❤️☕️
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VANEK: Ono na iPhone to sice funguje, ale mizerně, takže já si je většinou rovnou vyházím a vyberu znova :))
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som sa trochu netrafila :D

VANEK
    VANEK --- ---
    Do prkýnka, kdy už zavedou (na Androidu) click-and-drag přehazování slov ve větě, místo abych je musel vyhazovat a vracet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam