• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    s_v_e_t_y_l_k_o - PetuleKudrata
    genevieve - AnnaGenevieve17
    sharkie - Sharkie (Trusttuli)
    durdin - durdin
    rozbalit záhlaví
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Pro mě to bylo taky trochu překvapení, ale mělo to formu pohrdavého komentáře mého syna, že to je snad jasný, jak se to vyslovuje, vždyť se to přece učej ve škole. :-]

Ale teda zmáknutý to nemám a asi nikdy mít nebudu. Navíc si myslim, že i kdybych si zrovna výslovnost někdy osvojil (vzhledem k tomu, že ve svém pokročilém věku nedokážu řadu těch zvuků ani reprodukovat, to moc nevidim), odkud ten jazyk odvozuje rody podstatných jmen nepochopím asi nikdy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: já jsem doteď nevidělá žádnou souvislost mezi tím, jak se to píše, a jak se to vyslovuje. prostě se učíš obojí nezávisle :-)
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: Já sem takhle po dvou letech neudělala friends quest. A ono se nic zvláštního nestalo :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Problémem francouzštiny není nedostatek pravidel, nýbrž přebytek výjimek z nich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: já už jsem si nějakou dobu říkala, že mě to nebaví, ale dobrovolně jsem to vzdát nechtěla :-)
    ale jazyky mě baví furt, teď pokrokávám (slovy pana Kaplana) ve francouzštině, a poprvé v životě (měla jsem ji rok na základce a čtyři roky na střední) zjišťuju, že možná má něco jako pravidla čtení/zápisu, a není to jen náhodný zápis co největšího počtu samohlásek a neznělých souhlásek na jeden řádek :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: To je podobný jako první šrám z parkoviště na novým autě. Člověk zjistí, že tim život nekončí. :-]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak včera jsem to o sto expů nedohnala na udržení se v diamantové (bo jsem v neděli měla jako prioritu rodinu) a kleklo mi to při pokusu dokoupit diamanty, takže jsem po víc než dvou letech klesla do obsidiánové.

a přiznávám se, že se mi teda vlastně docela ulevilo. už v tom fakt nebyla radost, jen nějaká povinnost a "když už jsem to vydržela takhle dlouho, tak přeci nemůžu..." - ale můžu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Tak dik, duolingo, za zhodnocení meho zivota! :-)

E42
    E42 --- ---
    IKSIK: Funguje to na "Euro"?
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Mám docela vtipnou historku, jak pokořit některý mluvící úlohy v Němčině. Mají v tom chybu a musí se to vyslovovat jakoby anglicky.

Takže U-bahn-station ne jako 'úbánštación' ale 'júbénstejšn' a vzalo mi to hned. :⁠-⁠)
    CROSS
    CROSS --- ---
    MOIRAIN: Tak on byl nenáročnej, a když sova vydírá příslib 3x bonusu „dokončením“ současné sekce, kterou jsem akorát načal…
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Lucy byla vždycky divná.

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som vcera zaspala pred vecerou a zobudila sa az po polnoci, tak som zas pokazila cisty mesiac sove. Sa mi to asi nikdy nepodari. Ale teraz chybalo uz fakt malo. :D
    VIDA
    VIDA --- ---
    MOIRAIN: Lavinu nezastavíš :D
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Cross mi zase spáchal celý friend quest sám, ani jsem nestihla zaznamenat, že ten quest je. :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Mně teď vyskočila notifikace, že mám hotový quest, ale po kliknutí mi vyskočil ten rozdělaný. Koukám, že tobě z toho vylezl šnek.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: muhehe, tak mi zustal ve schrodingerovskem stavu - sice 30min bonus v obchode, ale chybejicich 10xp, tak jsem je udelala a pripsalo mi to dalsich 100 diamantu.
    Maj to rozbity!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Nebývá to obvykle 100? Každopádně mi tenhle líhnoucí quest zmizel a naskočil normální s někým jiným.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: taky jsem to tak mela, quest od pondeli do ctvrtka, a za splnění jen 15 diamantu misto obvyklych 50!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUANTI: Ted mi tam skočil normální quest. Zase mi nefungoval celý triple a bez toho jsem neměla trpělivost zkoušet všechny požadované body za jeden večer.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NELLAS: To jsem neměla!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam