• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Ha, uplne jsem se zastydela, pul roku jsem necvicila! Uz mi sova ani nepise emaily... :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    Prostě to tak vyšlo, no :-]
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: A dyk já vim, rozumem si to uvědomuju. To je prostě jen moje morbidní nátura.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: A ono jen vyrostlo :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TUILE: Jo ták. Já nevim proč musim mít vždycky pocit, že když dává někdo na tržiště dětský věci, tak je to proto, že miminko umřelo.
    TUILE
    TUILE --- ---
    SALVATOR: sou to lemry liny!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TUILE: Panebože, co se komu stalo?
    TUILE
    TUILE --- ---
    uvolnuje se mi jedno misto v rodine.
    chce nekdo?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ATOMINATOR: Mně to nešlo vůbec, tak aspoň nejsem zklamaný.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Nedávno jsem byl na Androidu nadšen, že už mi funguje drag&drop a mohu přetahovat slova, abych teď zjistil, že už to zase nejde.
    SKORZENY
    SKORZENY --- ---
    To ja som si otvoril Duolingo kvoli francuzstine. Tiez sa cudujem kolko roznych zvukov sa da vydavat - takych co som mal doteraz v krabicke “jemne ma natahuje na bliti” je v skutocnosti tucet. Vacsinou nemam problem vyslovit plus minus dobre nieco napisane, perfect sessions vacsinou stratim ked mam prepisat hovorenu rec :D
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    CROSS: Já mám obavu, že pro jakýkoliv jazyk výrazy jako "odvozuje" (nebo nedejbože "logika") si nehledají úplně snadno cestu do stejné věty s výrazem "rody podstatných jmen". (Rád se případně nechám vyvést z omylu...)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Hmm, to znamená, že si mě zase někdo vybral :D
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Pro mě to bylo taky trochu překvapení, ale mělo to formu pohrdavého komentáře mého syna, že to je snad jasný, jak se to vyslovuje, vždyť se to přece učej ve škole. :-]

Ale teda zmáknutý to nemám a asi nikdy mít nebudu. Navíc si myslim, že i kdybych si zrovna výslovnost někdy osvojil (vzhledem k tomu, že ve svém pokročilém věku nedokážu řadu těch zvuků ani reprodukovat, to moc nevidim), odkud ten jazyk odvozuje rody podstatných jmen nepochopím asi nikdy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: já jsem doteď nevidělá žádnou souvislost mezi tím, jak se to píše, a jak se to vyslovuje. prostě se učíš obojí nezávisle :-)
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: Já sem takhle po dvou letech neudělala friends quest. A ono se nic zvláštního nestalo :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Problémem francouzštiny není nedostatek pravidel, nýbrž přebytek výjimek z nich.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: já už jsem si nějakou dobu říkala, že mě to nebaví, ale dobrovolně jsem to vzdát nechtěla :-)
    ale jazyky mě baví furt, teď pokrokávám (slovy pana Kaplana) ve francouzštině, a poprvé v životě (měla jsem ji rok na základce a čtyři roky na střední) zjišťuju, že možná má něco jako pravidla čtení/zápisu, a není to jen náhodný zápis co největšího počtu samohlásek a neznělých souhlásek na jeden řádek :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: To je podobný jako první šrám z parkoviště na novým autě. Člověk zjistí, že tim život nekončí. :-]
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak včera jsem to o sto expů nedohnala na udržení se v diamantové (bo jsem v neděli měla jako prioritu rodinu) a kleklo mi to při pokusu dokoupit diamanty, takže jsem po víc než dvou letech klesla do obsidiánové.

a přiznávám se, že se mi teda vlastně docela ulevilo. už v tom fakt nebyla radost, jen nějaká povinnost a "když už jsem to vydržela takhle dlouho, tak přeci nemůžu..." - ale můžu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam