• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHNyx typing brigade
    IORETH
    IORETH --- ---
    Na straně příjmu už jsme překonali minulý rok. Jste super :-)

KUBZ
    KUBZ --- ---
    IORETH: DJI Mavic neznam, ale obecne to ma simulator, kde si to jde vyzkouset.

DJI Flight Simulator | Basic flight Training, First Flying Exercises, Stick Controls for Beginners
    https://www.youtube.com/watch?v=tjLyHsTGnKQ

DJI Flight Simulator - Download Center - DJI
    https://www.dji.com/cz/downloads/softwares/dji-flightsimulator-launcher
    IORETH
    IORETH --- ---
    Mám totálně amatérskou otázku. Nakolik mají drony obecně podobné ovládání? Pokud je tam aspoň nějaký přesah mezi jednotlivými typy, tak by možná bylo fajn, kdyby se základní ovládání naučili na nějakém levném typu, který se přitom rozbije... ?
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    IRA_PALMOVKA: V pořádku, mluvíš zřejmě v podstatě o tom, co bylo popsaný v tom vláknu, který jsem tu odkazoval. Taky tomu do detailů nerozumím, ale důležitý je, aby se to řešilo na tý armádní úrovni s někým, kdo tomu právě rozumí.
    Pikantérie je, že medvídek Pú oficiálně podporuje Puťku, ale DJI zároveň umožní (byť neoficiálně) modifikace svých dronů pro armádní využití UA stranou.
    Dej vědět, jestli zjistíš ještě nějaký podrobnosti.
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    IRA_PALMOVKA: a k tomu Care refresh... to je pro ně nejspíš zcela zbytečný. Oni stejně nemůžou opustit pozice a jen tak si dojít na poštu něco někam zasílat, nebo vyřizovat nějaké reklamace. Navíc i kdyby to firma uznala, jak by jim to pak bylo doručeno? Na adresu za touhle vesnicí 8 km na jih, u sedmého stromu doleva a za třetí zemljankou ten druhý zákop vpravo? Vláďa říkal, že tohle vůbec nemáme řešit
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    BANKABANATA: tak jsem s Vláďou mluvila, na hlídce je naštěstí nuda. Tohle určitě nezvládnou sami, ale jak jsem pochopila, ono to bez toho stejně nepůjde. Takže Vláďa zkusí ověřit, jak to bude probíhat, jestli k nim pošlou nějakého školitele, který tu modifikaci rovnou provede a zaškolí je, nebo jak. Jestli chápu správně, tak ty armádní drony mají přidělenou konkrétní frekvenci, která se zjevně řeší tou modifikací. Bez modifikace jim to tuhle konkrétní frekvenci totiž vůbec nenabídne, a na jiné jim ho okamžitě sundají dolů jako nepřátelský. Ale upřímně si moc nejsem jistá, jestli vím o čem mluvím :)
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    BANKABANATA: s tím jim podle mě bude muset někdo pomoct, přece jen jsou tam spíš starší ročníky, což počítám nebudou úplně fandové moderní techniky, ale třeba kluky podceňuju... večer snad zjistím, když bude signál.
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    IRA_PALMOVKA: Přesně o tu "modifikaci pro své potřeby a ochranu před ruským rušením" mi šlo. To v žádným návodu nebude.
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    BANKABANATA: ověřím, ale v tuhle chvíli počítám, že tam nikdo takový není. Resp. nepočítám, že někdo z jednotky měl někdy v ruce dron. Ale Vláďa říkal, že se tam pořádají školení na ovládání dronu. Nebo možná přes nějaké volunteery, kteří by je vyškolili. On sám není úplně technický typ, to jsem doma spíš já, ale zase se rychle učí :) Jinak doufám, že postup je když tak v návodu. S čímž souvisí nutnost mít návod buď v češtině, ukrajinštině, nebo přinejhorším v ruštině. S angličtinou si tam nikdo moc neporadí.

Ještě jsem si dovolila zkopírovat text ze zbraneproukrajinu.cz, proč právě ten Mavic:
    ,Vybrané peníze investujeme do několika druhů dronů. Jednak jsou to komerční drony v různých cenových kategoriích, většinou z rodiny dronů DJI Mavic a vyšší specializované modely. Tyto drony většinou slouží jako průzkumné a pozorovací stroje. Ukrajinští vojáci je znají, umí je modifikovat pro své potřeby a ochránit před ruským rušením.

Takže pokud tyhle drony znají, určitě by se někde poblíž měl najít někdo, kdo jim poradí. Počítám, že školení boudou řešit s velitelstvím, neb stejně musí ten dron nahlásit, aby jim ho nesestřelili nějací bratři ve zbrani ze sousední zemljanky.

Ale určitě se večer zeptám, až se manžel vrátí z 24h hlídky
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    Čistě jen pro jistotu, abychom nakonec nenadělali víc škody, než užitku - šlo by u někoho z Vláďovy jednotky ověřit, že si s tím dronem budou umět poradit z hlediska prvotního hackingu? Počítám, že jo, ale sichr je sichr. Navedla mě k tomu třeba diskuse na DJI fóru - https://forum.dji.com/thread-305069-1-1.html.
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    B3DA: špatně jsem pochopil, sorry. Ale asi nechme tuhle technickou diskusi, to už jsou fakt nuance.
    B3DA
    B3DA --- ---
    BANKABANATA: ano, mluvim o litani, ne o aktivaci ac, rc a care refresh
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    B3DA: Aktivace Care je podmíněná přihlášením k DJI account a propojením dronu s ovladačem.
    B3DA
    B3DA --- ---
    BANKABANATA: pristup do logu jim musis odsouhlasit. pokud by se to aktivovalo tady a refresh se resil zase z CR, mohlo by to fungovat. taky existovala moznost jak s tim litat bez prihlaseni k dji accountu, nevim zda to porad jde, ty hacky uz moc nesleduju.
    ale jo, tenhle radek v terms mi utekl a urcite bude dobry poptat info v telinku
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    B3DA: Troufám si tvrdit, že to tak jednoduchý nebude. 😀 Přečti si https://www.dji.com/cz/mobile/support/service/djicare-refresh/terms - 10) Damage caused by natural disasters, war, military action, riot, coup, rebellion, and terrorist activities;

Oni samozřejmě můžou z logů poměrně snadno zjistit, kde se dron pohyboval a pochybuju, že se nějaká služba jako DJI Care bude vztahovat na použití v oblasti válečného konfliktu. Jistý náznak třeba tady - https://forum.dji.com/forum.php?mod=viewthread&tid=320917&mobile=2. Já jsem Care řešil, proběhl v pohodě (jen tak teda byla 5000 spoluúčast), ale řekl bych, že ta pohoda byla způsobena tím, že k havárii došlo u Berouna, nikoli u Bachmutu.
    Právě na tohle se chci taky zeptat v Telinku.
    B3DA
    B3DA --- ---
    ROGERD: prave ze se vubec na nic neptaji, o tom ta sluzba cela je. to neni normalni zaruka
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    B3DA: Hele, a vztahuje se to na použití ve válce? :)
    B3DA
    B3DA --- ---
    BANKABANATA: care refresh se mi naopak zda pro tohle pouziti jako dobry napad. jen z UA zaplati postovne, coz je porad levnejsi nez 2x dalsi novy mavic kdyz neco rozbijou, nebo 1x pokud o nej prijdou uplne..
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    IRA_PALMOVKA: A udávaný payload je 900g, takže na granát by to mělo bejt ok.
    BANKABANATA
    BANKABANATA --- ---
    IRA_PALMOVKA: Jasný,v pondělí to zkusím protelefonovat. Úplně neručím za slevu, ale minimálně nějaký doporučení / instrukce by možná zaznít mohly. U Mavicu se uvádí standardní dosah signálu 15 km (ale to je za optimálních podmínek). Myslím si, že budou hlavně potřebovat aspoň 3 baterky navíc. Za optimálních podmínek vydrží Mavic ve vzduchu cca 35 minut, v zimě a za větru bych počítal spíš s 20 minutami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam