BANKABANATA: ověřím, ale v tuhle chvíli počítám, že tam nikdo takový není. Resp. nepočítám, že někdo z jednotky měl někdy v ruce dron. Ale Vláďa říkal, že se tam pořádají školení na ovládání dronu. Nebo možná přes nějaké volunteery, kteří by je vyškolili. On sám není úplně technický typ, to jsem doma spíš já, ale zase se rychle učí :) Jinak doufám, že postup je když tak v návodu. S čímž souvisí nutnost mít návod buď v češtině, ukrajinštině, nebo přinejhorším v ruštině. S angličtinou si tam nikdo moc neporadí.
Ještě jsem si dovolila zkopírovat text ze zbraneproukrajinu.cz, proč právě ten Mavic:
,Vybrané peníze investujeme do několika druhů dronů. Jednak jsou to komerční drony v různých cenových kategoriích, většinou z rodiny dronů DJI Mavic a vyšší specializované modely. Tyto drony většinou slouží jako průzkumné a pozorovací stroje. Ukrajinští vojáci je znají, umí je modifikovat pro své potřeby a ochránit před ruským rušením.
Takže pokud tyhle drony znají, určitě by se někde poblíž měl najít někdo, kdo jim poradí. Počítám, že školení boudou řešit s velitelstvím, neb stejně musí ten dron nahlásit, aby jim ho nesestřelili nějací bratři ve zbrani ze sousední zemljanky.
Ale určitě se večer zeptám, až se manžel vrátí z 24h hlídky