• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    Nikdy nekončící diskuze o (ne)regulaci dopravy v Praze.
    rozbalit záhlaví
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    XCHAOS: Brusel je kopcivitej jak debil a nikdo s tim tam problem nema
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: Praha je kopcovitá. Řešej to elektrokola, ale s těma se dá vcelku jezdit i po ulicích, což o to. Takže problém je počasí. Věřím, že poměrně dost lidí by si užilo elektrokola za dobrého počasí, ale většina lidí prostě dělá to, co dělá většina a nechce se odlišovat. V Pařiži (která je ale placatá) se stal zázrak a došlo k masovému přijetí cyklistiky, takže za exota je spíš ten, kdo na kole nejede. V Praze to potrvá, odhaduju třeba 10 let, ale nakonec výhody převážej: člověk je fakt všude hned a je to i sranda.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BESH: s detma na chodniku nemam problem. to je pripad, kterej chapu. navic s tema detma nejedes jak zavodnik..
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BESH: Rozhodne souhlas chtelo by to bydlet ve meste, ktere je pratelstejsi k cyklistum. Drzim palce, abys sebral odvahu!
    BESH
    BESH --- ---
    VYHULENY_UFO: No kdyz jedu se svym osmiletym deckem na kole na cyklokrouzek, tak to taky davame po chodniku. Do tramvaje uz nesmime, auto nemame, na silnici se jet neda. Takze strpim par nechapavych pohledu, vyhnu se par autum, co taky zabloudily na chodnik a v duchu proklinam tohle mesto.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    SAMOUT: Snowflake se tomu říká.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    SAMOUT: zrovna podél rokytky jsem letos jezdil každej den a problém jsem žádnej neměl. Prostě počítám s tim, že to je trasa, kterou sdílej i chodci, děti a maminy a chovám se podle toho. Úplně to samý očekávám od řidičů na silnici vůči cyklistům.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SAMOUT: tak to cenim, ze o sobe davas vedet, ja treba jako chodec jsem zoufalej z cyklistu, ktery se musej nasrat na chodnik a proste je neslysis, i kdyz zasadne sluchatka nenosim. to samy elektrokolobezky, to me vzdycky vytoci, kdyz kolem me zezadu projede kolobezkar rychlosti expresu a nevis vubec o nem...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SAMOUT: to máš z toho, že si pleteš městskou cyklostezku se závodním okruhem. Já jezdím na pohodu, a žádný střety s chodcema nemám, kromě občasnýho dementního psa na vodítku na druhý straně cesty než páníček.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    VYHULENY_UFO: Doprava v Praze je vymakana, pokud chces jet do centra. Pokud chces jet z jedny periferie na jinou, tak je naopak velmi nevymakana, zoufale tu chybi okruzni trasa metra. Jinak ad cyklostezky - tam je zase problem v chodcich. Tuhle jsem jel na kole cosi vyridit z Cimic do Hlubocep. Tolik krizovych situaci, co jsem na tech cca. 30 km musel resit, to se hned tak nevidi. I kdyz lidi objizdis s minimalne puldruhametrovym odstupem, a davas o sobe nahlas vedet, tak ti stejne slepka posle kocarek primo pred predni kolo, protoze ma na usich sluchatka, cumi do mobilu, a okolni svet naprosto nevnima. A podobny situace je treba resit nejmin kazdych 500 metru. Tresinkou je pak cesta po neosvetlenym useku od zoo k Zamkum, kde chodce ani nenapadne, ze by meli mit reflexni prvky, nebo aspon svitit mobilem (nerku-li nechodit tri vedle sebe), tam to chce mit fakt hodne kvalitni svetlo. Popravde, kdysi jsem byl, diky spatnymu odboceni v Odolene Vode, nucen v patecni odpoledne prejet na kole tenhle most, na a z kteryho vedou sjezdy a najezdy na D8, a citil jsem se tam mezi kamionama a autama pomalu bezpecneji nez na cyklostezce podel Rokytky plny tupych lumiku. Infrastruktura je krasna vec, ale taky se ji pak jeji necyklisticti uzivatele musi naucit pouzivat.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ONDRAT:
    CHOBOT: Souhlas, možná to píšu moc afektovaně. Já se třeba nikdy neodvážil na magistrálu mezi Vinohradama a Holešovicema, i když to tu cestu zkrátí tak cca na třetinu. Ale všímám si, že se tam čím dál častěji někdo vyskytuje, nejčastěji právě poslíčci, a ty auta tam možná přestanou na 50 jezdit 70.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    GHOSTDOGG: Už to neni tak hrozný, za posledních 5 let se to dost zlepšilo. Před osmi lety do mě najížděl nějakej blb tak obden, dneska tak jednou za sezonu.

Každopádně spoustu lidí do provozu s kolem nechce prostě proto, že se bojej, a divit se tomu nedá. Ale že to je sebevražda bych už dneska neřekl.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: vzpominam, ze jako notoricky cerny pasazer v prazsky mhd, kde byvala pokuta za cernocha 800kc, jsem proste obcas zaplatil. asi tak pred patnacti lety jsem chtel jezdit nacerno ve verejny doprave na kanarech, ale mistnaci mi rekli, at si rozmyslim, jestli chci dat 400e za pokutu. no tak sem si radeji koupil celodenni listek za par ecek
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GHOSTDOGG: Já si myslím, že ten mindset se dá do jisté míry ovlivnit politikou města. Řidiči tady mají celkem oprávněný pocit, že jim to tady patří. Takže se podle toho chovají.

Pokud by MP důsledně vymáhala přestupky, pokud by se měnily silnice při rekonstrukcích tak, aby auto nehrálo prim, tak se začně měniti i mindset lidí za volantem.

To si ale nejdřív musíme zvolit jinej magistrát.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    GHOSTDOGG: Ono to většinou není tak hustý na tom kole jak to vypadá. Co je ale průser, jsou řidiči bílých dodávek a Bolt auta, to je reálně nebezpečný je na kole potkat, jinak většina řidičů je ok, ale bohužel pořád je to v rovině, že by byli radši kdyby cyklisti na silnicích nejezdili.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GHOSTDOGG: v nemecku jsou taky pokuty jako prase. vzpominam na prvni nemeckou pokutu, kterou bejvalka dostala. 1500e jen to hvizdlo a jen proto, ze nechala auto stat tak jako v praze kdesi v centru duseldorfu na chodniku. jako v nemecku uz trochu normalni clovek musi premejslet, co si dovoli.

cesky pokuty jsou vysmech, v cesku jsou pokuty opravdu laciny (nejen ohledne vozu), takze kdyz nejsi uplna chodoba, tech par stovek proste v nejhorsim pripade das...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FRK_R23: Ano, taky říkám, že infrastruktura by to pochopitelně řešila. Ale vidím velkej rozdíl mezi samotným mindsetem řidičů např. v Německu, kteří před přechodem zastaví s nadsázkou, když jsi tři metry od něj a čekají, jestli přejdeš, a řidičem tady, kterej je schopnej tě objet myškou, když už na tom přechodu reálně stojíš. Obdobné je to na kole. Pak se není co divit, že na to nikdo nechce vlézt. Na silnicích kola jezdit mohou a jsou úplně stejně účastník dopravy jako auto, ale v Praze je to tak trochu sebevražda. Každopádně v tomhle ohledu hodně fandím všem poslíčkům bez pudu záchovy, kteří se to nebojí posílat ať už Žitnou anebo po magistrále. Imho si na to ty řidiči prostě budou muset zvyknout.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ONDRAT: to mas proste tezky, lidi neradi meni svy zvyky a nedokazou si predstavit zmenu. to je spis otazka do diskuse psychologu. z myho pohledu jsou prazsky ulice nejlevnejsimi komercnimi parkovisti a odkladisti vozu v cesku.

a to nejen ze vynecham neschopnost prahy resit naprosto zjevny hulvatstvi v podobe parkovani na travnicich ci zakazech,ale taky vynecham to, ze nejsou vzacnosti autovraky v ulicich, casto bez espezetek, ktery je z nejakyho zahadnyho duvodu nemozny odtahnout a nechat sesrotovat. chodis treba rok dva venci cokla kolem takovyho vozu, kterymu nejdriv zmizi jedna spz, pak druha, najednou zjistis, ze nejsou okynka a mizi vnitrni vybaveni...
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    VYHULENY_UFO: To si myslíš, ale cca třetina lidí si tady myslí něco jinýho.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ONDRAT: a pricemz auto v praze je zbytecny, protoze verejna doprava je fakt vymakana. auto v praze ma smysl jen pro lidi, ktery ho pouzivaji k zivnosti, rozvozy zbozi, remeslnici a tak. kdyz se projdes hlavne na podzim a v zime ulicemi, vidis podle snehu a napadanyho listi na aute a kolem kol, kolik aut vlastne jen stoji a zbytecne zabira misto.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KUHL: Cyklostezka je pozemní komunikace nebo její jízdní pás (nikoliv jen jízdní pruh) - to je definice.

Vysvětlím - já používám kolo, protože je to nejrychlejší, tedy volím tu nejrychlejší a ideálně i nejkratší cestu, přes pláň samozřejmě jezdím taky, ale pouze když jedu od nábřeží a pak Kostelní. Navíc Veletržní má příjemnej sklon a nemusím tolik podřazovat a je tam ten pruh. Ty přece taky autem nebo pěšky nepojedeš zbytečně delší trasu, no ne?

Jinak díky, že si můžu jezdit kudy chci, to cením!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam