SAMOUT: tak já taky řeším, že z Dobřichovic do Radotína je to sice jen 1 pásmo a minimální jízdenka je na 2, zbytečně... ale platí 15 minut a to se stěží stíhá a rozhodně se to musí aktivovat až ve vlaku (stihnout se dají i sousední Řevnice, ale tam to vychází doslova na minuty těsně). Debata o pásmech by byla nadlouho, včetně nesmyslnosti bezplatné dopravy kol uvnitř PID, kde je vlak nejvíc narvaný, ale placené ve vnějších pásmech, kde jezdí prázdný.... tady potřeba vyždímat z cestujících jízdné evidentně převažuje nad nějakou mikroekonomickou rozvahou o vzácnosti daného zdroje v daný moment...
Můj hlavní nápad k PID je, že by vlastně v libovolné vzdálenosti od centra mělo být k P+R parkování PID jizdné zdarma: to je jediná varianta, která by motivovala lidi odstavit auta a nebrat si je s sebou do města. Středočechy a Pražáky je podle mě potřeba řešit zásadně odlišně, protože Středočeši v zásadě často jinou možnost než auto minimálně na své straně nemají, Pražáci pokud ji nemají, tak je to chyba, ale otázka vlastnictví a parkování auta uvnitř Prahy je zásadně jiná otázka, než u těch Středních Čech (politicky Pražáci mají právo hájit svůj zájem na úkor spádové předměstské oblasti, akorát si to moc neuvědomují a ani si neuvědomují dramatickou protichůdnost těch zájmů, že ano...)
(Rozdíl mezi "motivací" a "manipulací" mi v tomhle případě přijde zásadní)