87HIGHFLYER: beru z Alzy už hodně dlouho a poměrně často, platím si doručování zdarma a od té doby vlastně neřeším, kolik toho najednou objednám, klidně to je jedno balení tužkových baterek, na který si vzpomenu v sobotu večer. V Praze a kolem Prahy je/bylo doručování v pohodě, jen kolem vánoc se mi párkrát stalo, že doručili něco o pár dnů později, většinou proto, že byl plný alzabox, který jsem si vybral (kvituju s povděkem, že to nikdy nedělali jako Zásilkovna, která byla schopná v tu chvíli zásilku uložit v místním květinářství, co má otevřeno v úterý, v lednu a na den rovnodennosti).
Ale dál od Prahy to je výrazně horší. Bydlím skoro rok u České Kanady a zpozdí mi tak jednu zásilku z pěti, většinou o dva, tři dny. Párkrát se ale stalo, že mi skoro dva týdny chodily zprávy "omlouváme se, vaše zásilka se zpozdila, zítra ji už určitě doručíme". Pokaždé to v takovém případě byly věci, které neměla na skladě přímo Alza, ale byly skladem u dodavatele. V tu chvíli to totiž vozí do alzaboxu PPL nebo jiná doručovací společnost a vůbec to přes Alzu nejde.
Nicméně i s touhle zkušeností je tady Alza zdaleka nejspolehlivější a nejrychlejší, takže primárně pořád vybírám tam. Jinde to je jednak pomalejší samo o sobě (do druhého dne? to neumíme, druhý den to teprve předáme do skladu, další den to vyexpedují, pak to musí dojet na centrálu rozvozu a pak to jede k vám - takhle mi to vysvětloval jeden obchodník, že přece takhle to bylo vždycky a nikdo to rychleji nechtěl), jednak řidiči doručovacích společností tady na venkově jsou kapitola sama o sobě. Dohadovat se s řidičkou, která remcá, že to je k nám daleko a že jí to prostě nevyšlo v den, kdy PPL poslala SMS, že přijede, a že jsem si hned nemusel stěžovat, to byl fajn zážitek.