1MALALISTICKA: co se týká maturity, tam nepotřebuju noční můry v noci, teprve asi před rokem jsem zjistila, že mám úřední potvrzení na to, že maturitu mám, do té doby jsem se pořád bála, že se jednou přijde na to, že maturitu nemám :-)
ono to bylo komplikovaný tím, že jsem na čtvrťák odjela studovat do USA, ale odjížděla jsem domů v půlce posledního čtvrtletí (takže mám známky za 3 čtvrtletí a z posledního nic). Jenže k tomu jsem dělala už v lednu část závěrečných zkoušek (protože v USA děláš předmětové maturity průběžně, standardně na konci školního roku, ale v lednu je opakovací termín, tak jsem si tam vypsala angličtinu, matiku, chemii a dějepis), a navíc jsem si v ČR pak dobrovolně udělala maturitu jen z češtiny (což, jak jsem ex post zjistila, jsem teoreticky nemusela). No bordel maximální, včetně apostil, překladů a různých potvrzení z českých úřadů to má skoro 40 stránek, a vždycky se v tom všichni ztratí.
ale před rokem jsem něco hledala v šanonu a zjistila jsem, že na potvrzení školského úřadu se výslovně píše "potvrzuje, že předložený doklad na jméno Trissie X-ová dokládá, že ukončila studium na střední škole v Horních Prdelákovicích, USA, složila závěrečné zkoušky, a studium na střední škole Horní Prdelákovice je rovnocenné se studiem na střední škole a s maturitním vysvědčením vydaném na gymnáziu v České republice".
Takže bez ohledu na to, co na tom papíře bylo, ho české úřady uznaly :-)