LISKAAUDREY: tjo. Me tohle schema driv taky nebylo jasny, ale od ty doby co to vis najednou vsude kolem sebe vidis jenom pripady ktery to potvrzujou, je to skoro neuveritelny. Clovek skoro ma pocit ze by nekde mel bejt disclaimer "levicove ideologie mohou mit negativni vliv na vase dusevni zdravi".
Aby mi bylo porozumeno: ze existujou opravdovy diagnozy mi je jasny a preju kazdymu koho se to tyka aby nasel tu pomoc, kterou potrebuje. Coz je presne duvod myho puvodniho postu: cim vic pseudodiagnoz system vyrobi, tim tezsi to bude pro ty kdo tu pomoc opravdu potrebujou. Muj pocit ziskanej dojmama z myho okoli a treba taky spolupraci s nekolika vyznamnejma psychiatrama pri navrhu jedny kliniky ale je, ze velka vetsina si pomoci nejakyho temer dozivotne prisatyho parazita kultivuje nejaky svoje pofiderni psychicky bolistky jako omluvu pred sebou samym proc neni potreba se k problemum postavit celem. Me je jasny, ze nekdo kdo k ty resilienci nebyl vychovanej si asi sam tezko tu cestu muze najit, ale to co vidim co s nima ten system dela je spis ze se je v tom stavu snazi udrzet co nejdyl, aby je mohl donekonecna dojit.
AXTHEB: OK. A na cem podle tebe zavisi? Me by tvuj nazor opravdu zajimal. Moje teorie zohlednuje krome ty inteligence i schopnost celkovy resilience, a ta se na rozdil od ty inteligence da naucit. Je to tak trochu jako v tom pokusu s tema psama a elektrosokama: kdo je vychovanej ve stylu "osud se proti tobe spiknul a ty s tim nic nenadelas, pokud te nekdo zvenci nezachrani", ten u sebemensi prekazky jenom sedi na zemi a breci, i kdyz by stacilo udelat krok a prekrocit ji.
Duvod, proc na zapis do KiTa my pritelkyne jsou na rozdil od vsech ostatnich ve meste dlouhy cekaci seznamy je mimo jinej ten, ze tam dusledne praktikuje individualni pristup k rozvijeni talentu kazdyho jednotlivyho prcka, kterej se individualne dokumentuje a jeho cilem je prave vybudovani resilience. Ty deti tam pristavaj casto z naprosto hruzostrasnejch rodinnejch pomeru, ale diky tomu programu se naucej, ze kazdej clovek ma svoje jedinecny talenty, kazda prekazka se da prekonat, a ze maji schopnosti ktery jim pomuzou se k tomu postavit. Ten rozdil "pred a po" je naprosto neskutecnej. Kdyz ted o tom premejslim, bylo by mozna zajimavy zjistit, z jaky casti tech deti se nakonec stanou levicaci.