K těm olejům :
- sleduju fb skupinu k mému Aurisu a člověk se nestačí divit a žasnout..
Toyota výslovně pro můj motor zmiňuje jako optimální olej s viskozitou 0W20 a patřičnými speckami. Tj. např tenhle :

- systém VALVEMATIC je prej docela citlivej na správnej olej a obecně do tohohle posledního zástupce toyotích atmosfér prostě patří nízkoviskozní oleje.
.. a co čtvrt roku se tam s železnou pravidelností objevují příspěvky, jestli nějakej QUARTZ, MILLERS OIL se specifikací 5W30! tam můžou nalejt, na což jim obratem někteří jiní aurisáci odpoví, že jestli to má API specku shodnou s Toyotou, tak ať tam klidně lejou i 5W40.. Že oni to tak maj a bez problémů..
No .. já sem asi divnej, ale když mi Toyota řekne - lej tam 0W20, tyhle motory jsou na něj dělaný a hlavně se dá koupit v ČR jen o malinko dráž než nějak TOTAL (já v PEMA autodíly, 5L za 1100,-, měním jednou ročně, pár stovek navíc skutečně nemá smysl řešit), tak nějak nechápu proč tam lejt oleje s vyšší viskozitou 5W20, 5W30 nebo dokonce 5W40
Ptal sem se na to AI a ta mi řekla, že vyšší viskozita má smysl max. při častým dálničním nasazení nebo jízdě s velkým zatížením.. Což s Aurisem nemá smysl řešit - je to rodinnej kombík na běžný použití; to auto se nejlíp cítí na okreskách (i když dálničních povolených 150 kmh z Budějovic do Tábora umí jet kupodivu pořád celkem v komfortu) a koule na něj nemá moc cenu, to auto nemá na tahání těžkých věcí potřebnej krouťák..