INDIAN: "kazda doba ma neco" je v tomhle kontextu prazdna fraze. Ja si nepamatuju dobu, co zrychluje cas a tok informaci a proudeni energie a zdroju tak jako tahle doba, a to mi pamet saha az nekam do staroveku. Technologie nasobi vliv lidskeho pusobeni, a v takovym stadiu jak jsme ted, vyzaduje precizni planovani a vysokej stupen odpovednosti, kterej se nikde zatim neodehrava ani naznakem. Lidstvo je pod tlakem nejhorsi mozek likvidujici, socialni vztahy nahlodavajici, mysl degradujici, dusi otupujici, informace znehodnocujici mega technologie, ve ktery je narvany tolik penez a investic, jako v nicem co dosud lidstvo udelalo.. a o vsem rozhoduji penize a nejnizsi pudy, to urcite dobre dopadne. Proc zmizel auto-stop? Ja furt vidim auta, i silnice. Ale nevidim lidi, co nemaji strach z realny interakce, nebo bublinu na hlave.
Nejvetsi ekonomickej projekt znamy historie lidstva, je zalozenej na automatizovane, vsema metodama sugesce podkourene monetizaci fragmentovane pozornosti vsech jednotlivcu vsude. Klidne si to precti jeste 3x. Kdysi "doba" znamenala jedna generace. Ted "doba" je co.. 3 roky? 5 let? Svet pred 2020 byl uplne jinej, nez ted. A lidi porad opakujou, jak kazda doba ma neco do sebe, hlavne ze mne je porad, zatim, snad, vice-mene dobre :). Ano, svet je vzdy v rovnovaze. Cela biosfera, cela slunecni soustava. Lidi jsou taky soucasti ty biosfery, a v nasem kmeni, ta rovnovaha vypada tak, ze nekde je nekomu hodne dobre ve virivce se sampusikem, a nekde padaji bomby na hladove deti. Technologie nam mela ukazat, jak vsechno souvisi se vsim, a mohli jsme se k tomu postavit odpovedne. Misto toho jsme si z ni udelali ruzovy brejle, destruktivni virus na tryskovej pohon. Ja uz nic rikat nebudu, pripoutejte se a koukejte, za par let bude zas nova doba a to bude neco :))