• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIPizza 🍕
    GREGI
    GREGI --- ---

Ananas na pizzu

35 hlasy od 35 respondentů

GREGI
    GREGI --- ---
    Tak jo, chvíle na kterou jste netrpělivě čekali. Všichni nepochybně milují pizzu - křupavé těsto, spoustu sýra a trochu pikantností, leč je zde jistá přísada, která rozděluje přátele, rodiny, země a dokonce i politické vůdce: ANANAS.
    Možná vás to překvapí, ale pizza Havaj nevznikla na ostrovním státě a nemá s ním vlastně ani nic společného. Vymyslel ji jistý Sam Panopoulos (1934-2017), původem řecký migrant, který se v roce 1954 přestěhoval do Kanady a v Chathamu si otevřel restauraci Satellite. Samova restaurace se zaměřila hlavně na tradiční americké jídlo, jako jsou hamburgery a hranolky, ale nakonec začal experimentovat i s čínskou kuchyní a pizzou. Tradiční přísady mu však přišly nudné a tak roku 1962 na pizzové těsto nasázel ovoce z konzervy. A právě podle značky konzervovaného ananasu získala nová pizza svůj název - Havaj. V roce 2017 v rozhovoru pro BBC Panopoulos řekl, že on a jeho bratři si užívali kontrast mezi sladkostí ananasu a slanou chutí slaniny. "Byli jsme mladí, bavilo nás experimentovat a byli jsme zvědaví jak to bude chutnat." Pizzu nabídl svým zákazníkům a po několika měsících se ujala - zákazníci ji začali vyžadovat.
    Propukla doslova "válka" mezi zastánci ananasu a jeho kritiky. Spor dosáhl vrcholu, když v roce 2017 Gudni Thorlacius Johannesson, prezident Islandu, způsobil menší mezinárodní incident, když žertoval se školními žáky, že by zakázal dávat ananas na pizzu. To se rovnalo vyhlášení války a obratem byla na islandské velvyslanectví v Londýně poslána pizza Havaj! Kolik lidí tehdy zemřelo se již bohužel asi nedovíme, musely to být ale miliony. Nenávistně se o pizze Havaj vyjádřil rovněž slavný šéfkuchař Gordon Ramsay. Ale ani jeho autorita nedokázala zákaz prosadit. Na druhé straně fronty stálo nemálo slavných lidí. Kupříkladu bývalý kanadský premiér Justin Trudeau nebo osvalený americký herec Dwayne "The Rock" Johnson - "mějte na paměti, jsem ten chlap, který rád dává tequilu a hnědý cukr do ovesných vloček, a dává ananas na pizzu. Takže pamatujte, pokud milujete ananas na pizze, nejste sami!" Bohužel neuvedl, zda právě ananasové pizze vděčí za svou nebývalou muskulaturu, ale vědci se domnívají, že je to více než jisté!

GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Uz tu dlouho nic nebylo. Nerikejte, ze nemate vytazeny pece!

Vcerejsi poolish 12h+ mix 12h + 10h cold ferment. Mix na 12h mel byt puvodne cold ferment, ale zapomnel sem na to a usnul. A nastesti to vyslo.

GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    MICTECH: No tak ona i ta bez nalevu v sobe ma furt dost vody... Rekl bych ne o moc min nez tu co sem posilal:) Ma podobnou tvrdost, nektery ty v nalevu sou vylozene mekky a jak houba
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    GREGI: Ten rozdil mezi "s nalevem" a "bez nalevu" je fakt obrovsky.

Ted jsme nakupovali tady: https://allegro.cz/nabidka/mozzarella-fiordilatte-ghidetti-1kg-originalni-italsky-syr-na-pizzu-16514120061?
    GREGI
    GREGI --- ---
    WHIRGL: to je za kilo? Jestli jo tak slusna palka... V lidlu meli kg za nejakejch 160,-. Jinak kauf doporucuju zkusit tohle sice je v nalevu ale oproti tem "kaufland/lidl" znackam v nalevu je mnohem min porezni a nema v sobe moc vody, a kdyz se necha hodku venku roztrhla tak jeste nejakou vodu pusti. V akci je kolem 160-180kg. A je fakt chutna:)

WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Já tvrdou mozzarelu kupoval dřív v Globusu - aktuálně mají:

CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    KAMZA: tez jsem ji vcera u nas hledal a nikde nic. :(
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KAMZA: ještě že jich mám 15ks v mrazáku. Investiční mozzarella :D
    POOWL
    POOWL --- ---
    KAMZA: Naposledy jsem zkusil bloček z makra a spokojenost. Není v nálevu a má takovou strukturu, že se jakoby rozpadá na podélné "nitě" nebo jak to popsat
    aro Mozzarella 45% chlaz. 1 kg - Na pizzu, Mozzarella, Sýry, tvarohy, Mléčné výrobky, vejce, tuky a výrobky rostl. původu, Čerstvé, chlazené
    https://sortiment.makro.cz/cs/aro-mozzarella-1kg/134046p/
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    Tak Italský týden v Lidlu je zpět, ale mozzarella na pizzu nikde. Prý jí už nebudou mít v nabídce (říkal týpek co tam pracuje)
    Tak a teď kde jí koupit ? :)) Máte nějaký tipy ?
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    ENDREW: To bude burrata)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ENDREW: burrata
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    POHODAVOLE: To je posirovany vejce, bo co je to za bíly utvar?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GREGI: Trochu opožděný díky za odpověď, tak já tomu dám šanci a uvidím :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Foto nic moc, ale byla dobra :)

MAJKA
    MAJKA --- ---
    A sepsal bys prosim bodově svůj postup, co se ti nejvíc osvědčil? Ten tip s povrchem koupě zní dobře, klidně dávej další triky z rukávu, budu ráda :-) diky
    GREGI
    GREGI --- ---
    MAJKA: Ja jedu jednu fermentaci, driv sem delal poolish ale krok navic pokud nechces testo rychleji hotove, teda aspon co sem vypozoroval a pochopil treba me nekdo opravi... Takhle to mam proste 3-5 dni v lednici a je to to same a min prace:) A zase takova veda to neni jen si to chce vymakat co funguje a dodrzovat par postupu. Ja treba zezacatku delal chybu v tom ze sem podcenoval neporusenej jednolitej glutenovej povrch na koulich a divil sem se proc mi to nedela obri bubliny. Kdyz sem to napravil tak na to prvni otevreni poklopu pece nikdy nezapomenu:))
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    GREGI: aha :-O. Tyjo tak mrazit to takhle na konci by mě asi nenapadlo. Já mrskla do mrazáku několik koulí hnedka po druhé fermentaci. Tak to budu muset šoupnout do ledničky večer před nedělní konzumací a vytáhnout hned ráno, díky za varování! Tyjo, to je věda.

Ale tak vzhledem k tomu, že jsem byla docela pryč i z první várky, která absolvovala jen jednu fermentaci - resp. tvorbu poolishe - tak to bude snad cajk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam