• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIPizza 🍕
    Jak správně udělat doma, kde si jí koupit.
    Fotky + diskuze
    rozbalit záhlaví
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    GREGI: Díky.
    Normálně přidávám až do finálního těsta a tady jsem právě zapomněl. Divný. :D
    GREGI
    GREGI --- ---
    KARLOSK: Nadhera je videt velkej pokrok!:*
    Jinak pokud se nepletu tak sul je schopna drozdi spis zabijet nez ze by kynuti pomahala... Proto se taky nedava do poolishe ale az potom... Ze to bylo dobry to docela cumim teda:D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Já to nechápu... Normálně jsem včera zapomněl do těsta přidat sůl tvl... a normálně to vylezlo a normálně je výborná. WTF?!

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Dělám to dobře, pane Lorenc? :)

GREGI
    GREGI --- ---
    Jinak mam overeny ze kdyz vytahnu z mrazaku a dam rovnou do lednice, staci pak druhej den hodku pred delanim vytahnout a muze to tak v klidu cekat dva dny v lednici a je furt super... Takze kdyz je chut na pizzu staci planovat hodinku dopredu:) Primo z mrazaku to trva aspon 3h na lince.

GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: dej pak vedet:)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: dik, zkusim a porovnam alespon :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: A jo 65% je za me minimum 70 ideal. Jen samozrejme je to lepivejsi a tekutejsi, ale nic co by trocha oleje na rukou nespravila
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: ja delam defaultne poolish: vsechno drozdi 300g mouky a 300g vody a pak akorat druhej den dodam zbytek:) Kdyz pak dohodim mouku a vodu do poolishe, nahrubo zamicham a pul hodky necham mouku nasat vodu a az pak hnetu... Proto je lepsi delat velke mnozstvi a na mrazak protoze je tam hodne casovejch prodlev takze moc nema cenu delat dve koule...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: jak to pls teda presne delas? Mam pouzit tabulku a https://www.stadlermade.com/pizza-calculator/ a drzet se mezi 65 a 70%? Jak pls poznas, kolik z toho je na poolish? Koukam, ze dle tabulky se dava i o dost min drozdi enz v tom videu :)

Diky.
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: Tvl husty to si nepamatuju ze tam dava med!:) Jako asi na urychleni proc ne:) Ale mam overeny ze ta delsi fermentace udela to testo mnohem chutnejsi takze si radsi pockam
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: tenhle recept jsi mi prave tenkrat poslal a ja to dle nej delam celou dobu, tak jsem myslel, ze je koser :D

How to Make Perfect Pizza Dough - For the House⎮NEW 2021
    https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE&ab_channel=VitoIacopelli

Jak to pls presne delas?

Dik.
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: hmmm polud to byl recept na neapolskou tak pochybuju. Bot pise
    Do pravé neapolské pizzy med nepatří.

Podle oficiálních pravidel stanovených organizací Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), která chrání tradiční recepturu neapolské pizzy, se do těsta používá pouze:

mouka typu 00

voda

sůl

droždí

Med (ani cukr) není součástí těsta. Někdy ho lidé přidávají při domácím pečení k urychlení kynutí nebo zlepšení barvy kůrky v troubách s nižší teplotou, ale v tradiční neapolské peci (okolo 450–500 °C) to není potřeba a považovalo by se to za neautentické.

Pokud chceš udělat pizzu s chutí blízkou neapolské, doporučuji se držet základního receptu bez medu. Ale pokud experimentuješ doma a chutná ti to, klidně si ho tam dej – jen tomu neříkej „verace pizza napoletana“ 😉.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: ja taky davam med a myslel jsem, ze ho tam dava i ten ital z puvodniho videa nebo se pletu? :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    ENDREW: Ja to tak delam a nikdy sem problem nemel:) Skoda medu hele davej tam aspon cukr. Vse dobre se tou teplotou stejne zabije/rozbije
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    GREGI: Koukam na tu kalkulacku a tady mi zas nesedi pomer soli.

Med napomaha procesu fermentace pollishe. Nevim zda tam patri nebo ne, ale me osobne tam nevadi. Pridavam med i do suga.

Stejne tak nemam problem s mnozstvim drozdi. Necitim ho v teste. Zkusim nekdy s tim microdavkovanim, ale budu to teda muset nechat zrat pri pokojove teplote. Protoze sebojim, ze mi to nevybehne.
    GREGI
    GREGI --- ---
    ENDREW: coze 5g?! Ani nahodou! Na neapolskou patri trosicka 0.25g je spravne na jeho hmotnost. Med tam rozhodne nepatri!:) Viz kalkulacka co sem posilal.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KAMZA: Mas malo drozdi.

Ja davam 300g voda/mouka 5g susenyho drozdovitých a 5g medu. Pokud bys chtel pouzit cerstvy drozdi davam 10g.
    GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: Hmm mouce bych moc neveril, urcite kup caputo to je jistota a ani to neni drahy https://allegro.cz/nabidka/mouka-italska-pizza-caputo-pizzeria-5-kg-na-pizzu-typ-00-17507404851?utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&gQT=1

Jinak to testo by se melo imho nechat fermentovat aspon den v lednici ja delam 2-3.... Je pak trochu kyselejsi a mnoooohem lepsi a poddajnejsi. Hydratace je proste kolik procent vody je na mouku. 100 hydratace je 1kg vody na 1kg mouky 70 hydratace je 700g vody na 1kg mouky. Kdyz si delal koule, mel si na kouli jednolitou lepkovou vrstvu kterou si cely testo uzavrel jako do balonku?
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    GREGI: Podle čeho vlastně poznás míru hydratace?

Večer (20:00) Smíchej poolish, nech 12–16 h kynout
    Ráno (8:00) Přidej mouku, sůl, olej → uhněť těsto
    8:30 Nech odpočívat 15–20 min, proveď sklady
    8:50 Nech kynout 2–3 h
    11:30 Rozděl na bochánky, nechej 2–4 h kynout
    15:30–17:30 Pizza ready k pečení

Hele teplota byla 24-25, Mouka Typo00 z Makra, pekl jsem to v G3ce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam