• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIPizza 🍕
    GREGI
    GREGI --- ---
    Koule ready na mrazak 16ks z 3.4kg testa 70% hydratace, den poolish dva dny fermentace v lednici 3 hodky na lince kynuti kouli:) Vzdycky delam min dve varky za sebou takze mam ted na mrazaku min 32 kouli ready for action 💪💪💪

GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: Vypadaj skvele! V cem peces?
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    Jdu s kuzi na trh :)

SMOKY
    SMOKY --- ---
    obecne syry do sebe natahujou smrady z lednice, takze je lepsi je mit vzduchotesne uzavreny, treba nejaka doza
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Navzdory vsem radam ho davam do igelitovyho sacku v lednici a vydrzi mi klidne tydny. Kdyz mam vetsi kus, zbytek zavakuuju a v lednici vydrzi mesice. Pokud nekde chytne plisen u tvrdejch syru je uplne ok ji odriznout (rika ze cca 2.5cm kolem).
    MUXX
    MUXX --- ---
    Ja davam do folie do lednice aby nevyschnul
    GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: nesahat neumytejma rukama, vsechno ceho se dotkne musi byt ciste, pak plisen nechytne. Jinak je fajn balit do peciciho papiru, trochu vyschne ale ne moc rychle a hlavne dejcha. Jinak ja kupuju vzdycky kilovej v makru, nasekam na male kousky, do folie a na mrazak a mam pak zasobu:) Na strukture mrazak neni poznat ma v sobe minimum vody.
    Kazdopadne je divny ze po tydnu chutnal divne, nemas starou a vlhkou lednici? Ja nekdy najdu zapomenutej kousek treba i po mesici dvou a je ok jen trochu oschlej a tvrdej ale furt v pohode...
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    Dotaz! Jak nejlepe skladovat parmezan. Koupil jsem v Lidlu parmezan. Kousek odskrabal na nejaky testoviny. Zandal do lednice a cca po tydnu na nem byla plisen a nevonel hezky. Docela me to mrzelo protoze ho bylo jeste opravdu dost. Mate nejakej figl?
    GREGI
    GREGI --- ---
    Zbylo mi nejaky testo na lince a prekynulo tak sem ho rychle zkoulovatel hodil na to parmazan olej a trochu cesneku a prekvapive se i tak kraje krasne nadejchaly:) Jinak jak to trochu vystydne tak je to fakt dobry... :)

GREGI
    GREGI --- ---
    Bolonska s mletym:)

GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Doma jsem zkousel variantu olivac, kakao a cukr. No, bylo to spis pejsek a kocicka a dost hruza. Nicmene deti to snedli. 🤷
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    GREGI: videl sem nutellu a banan. Bohuzel sem nejedl. Jak se znam, tak bych to urcite sezral. 🤣
    DANII_DP
    DANII_DP --- ---
    GREGI: nutella na smetanu yes
    GREGI
    GREGI --- ---
    GARFIELD: A co nutella?:D
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    GREGI: pizza ma tolik ruznejch variant a stylu, ze rikat, co na ni patri a nepatri mi prijde trochu ujete.

Jedine, co mi trochu vadi je, kdyz mam chut na urcitej styl (treba neapolskou) a jdu do restaurace, kde tvrdi, ze maji neapolskou pizzu a dostanu bbq swirl na pochybnem teste.
    ALARICA
    ALARICA --- ---
    Já osobně si jinou než Havaj dávám jen málokdy.
    ALARICA
    ALARICA --- ---
    GREGI: překvapilo mě, že zrovna Gordonovi to vadí, když na tom jejich výletu s Ginem a Fredem vymyslel tu lemon desert pizzu.
    GREGI
    GREGI --- ---

Ananas na pizzu

35 hlasy od 35 respondentů

GREGI
    GREGI --- ---
    Tak jo, chvíle na kterou jste netrpělivě čekali. Všichni nepochybně milují pizzu - křupavé těsto, spoustu sýra a trochu pikantností, leč je zde jistá přísada, která rozděluje přátele, rodiny, země a dokonce i politické vůdce: ANANAS.
    Možná vás to překvapí, ale pizza Havaj nevznikla na ostrovním státě a nemá s ním vlastně ani nic společného. Vymyslel ji jistý Sam Panopoulos (1934-2017), původem řecký migrant, který se v roce 1954 přestěhoval do Kanady a v Chathamu si otevřel restauraci Satellite. Samova restaurace se zaměřila hlavně na tradiční americké jídlo, jako jsou hamburgery a hranolky, ale nakonec začal experimentovat i s čínskou kuchyní a pizzou. Tradiční přísady mu však přišly nudné a tak roku 1962 na pizzové těsto nasázel ovoce z konzervy. A právě podle značky konzervovaného ananasu získala nová pizza svůj název - Havaj. V roce 2017 v rozhovoru pro BBC Panopoulos řekl, že on a jeho bratři si užívali kontrast mezi sladkostí ananasu a slanou chutí slaniny. "Byli jsme mladí, bavilo nás experimentovat a byli jsme zvědaví jak to bude chutnat." Pizzu nabídl svým zákazníkům a po několika měsících se ujala - zákazníci ji začali vyžadovat.
    Propukla doslova "válka" mezi zastánci ananasu a jeho kritiky. Spor dosáhl vrcholu, když v roce 2017 Gudni Thorlacius Johannesson, prezident Islandu, způsobil menší mezinárodní incident, když žertoval se školními žáky, že by zakázal dávat ananas na pizzu. To se rovnalo vyhlášení války a obratem byla na islandské velvyslanectví v Londýně poslána pizza Havaj! Kolik lidí tehdy zemřelo se již bohužel asi nedovíme, musely to být ale miliony. Nenávistně se o pizze Havaj vyjádřil rovněž slavný šéfkuchař Gordon Ramsay. Ale ani jeho autorita nedokázala zákaz prosadit. Na druhé straně fronty stálo nemálo slavných lidí. Kupříkladu bývalý kanadský premiér Justin Trudeau nebo osvalený americký herec Dwayne "The Rock" Johnson - "mějte na paměti, jsem ten chlap, který rád dává tequilu a hnědý cukr do ovesných vloček, a dává ananas na pizzu. Takže pamatujte, pokud milujete ananas na pizze, nejste sami!" Bohužel neuvedl, zda právě ananasové pizze vděčí za svou nebývalou muskulaturu, ale vědci se domnívají, že je to více než jisté!

GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Uz tu dlouho nic nebylo. Nerikejte, ze nemate vytazeny pece!

Vcerejsi poolish 12h+ mix 12h + 10h cold ferment. Mix na 12h mel byt puvodne cold ferment, ale zapomnel sem na to a usnul. A nastesti to vyslo.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam