• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIPizza 🍕
    Jak správně udělat doma, kde si jí koupit.
    Fotky + diskuze
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: tenhle recept jsi mi prave tenkrat poslal a ja to dle nej delam celou dobu, tak jsem myslel, ze je koser :D

How to Make Perfect Pizza Dough - For the House⎮NEW 2021
    https://www.youtube.com/watch?v=G-jPoROGHGE&ab_channel=VitoIacopelli

Jak to pls presne delas?

Dik.
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: hmmm polud to byl recept na neapolskou tak pochybuju. Bot pise
    Do pravé neapolské pizzy med nepatří.

Podle oficiálních pravidel stanovených organizací Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), která chrání tradiční recepturu neapolské pizzy, se do těsta používá pouze:

mouka typu 00

voda

sůl

droždí

Med (ani cukr) není součástí těsta. Někdy ho lidé přidávají při domácím pečení k urychlení kynutí nebo zlepšení barvy kůrky v troubách s nižší teplotou, ale v tradiční neapolské peci (okolo 450–500 °C) to není potřeba a považovalo by se to za neautentické.

Pokud chceš udělat pizzu s chutí blízkou neapolské, doporučuji se držet základního receptu bez medu. Ale pokud experimentuješ doma a chutná ti to, klidně si ho tam dej – jen tomu neříkej „verace pizza napoletana“ 😉.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: ja taky davam med a myslel jsem, ze ho tam dava i ten ital z puvodniho videa nebo se pletu? :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    ENDREW: Ja to tak delam a nikdy sem problem nemel:) Skoda medu hele davej tam aspon cukr. Vse dobre se tou teplotou stejne zabije/rozbije
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    GREGI: Koukam na tu kalkulacku a tady mi zas nesedi pomer soli.

Med napomaha procesu fermentace pollishe. Nevim zda tam patri nebo ne, ale me osobne tam nevadi. Pridavam med i do suga.

Stejne tak nemam problem s mnozstvim drozdi. Necitim ho v teste. Zkusim nekdy s tim microdavkovanim, ale budu to teda muset nechat zrat pri pokojove teplote. Protoze sebojim, ze mi to nevybehne.
    GREGI
    GREGI --- ---
    ENDREW: coze 5g?! Ani nahodou! Na neapolskou patri trosicka 0.25g je spravne na jeho hmotnost. Med tam rozhodne nepatri!:) Viz kalkulacka co sem posilal.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KAMZA: Mas malo drozdi.

Ja davam 300g voda/mouka 5g susenyho drozdovitých a 5g medu. Pokud bys chtel pouzit cerstvy drozdi davam 10g.
    GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: Hmm mouce bych moc neveril, urcite kup caputo to je jistota a ani to neni drahy https://allegro.cz/nabidka/mouka-italska-pizza-caputo-pizzeria-5-kg-na-pizzu-typ-00-17507404851?utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&gQT=1

Jinak to testo by se melo imho nechat fermentovat aspon den v lednici ja delam 2-3.... Je pak trochu kyselejsi a mnoooohem lepsi a poddajnejsi. Hydratace je proste kolik procent vody je na mouku. 100 hydratace je 1kg vody na 1kg mouky 70 hydratace je 700g vody na 1kg mouky. Kdyz si delal koule, mel si na kouli jednolitou lepkovou vrstvu kterou si cely testo uzavrel jako do balonku?
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    GREGI: Podle čeho vlastně poznás míru hydratace?

Večer (20:00) Smíchej poolish, nech 12–16 h kynout
    Ráno (8:00) Přidej mouku, sůl, olej → uhněť těsto
    8:30 Nech odpočívat 15–20 min, proveď sklady
    8:50 Nech kynout 2–3 h
    11:30 Rozděl na bochánky, nechej 2–4 h kynout
    15:30–17:30 Pizza ready k pečení

Hele teplota byla 24-25, Mouka Typo00 z Makra, pekl jsem to v G3ce
    GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: jo 56% hydratace je strasne malo chce to zacit min 60 za mne ideal 65-70.... Jak dlouho si kynul venku, lednice, koule? Kdyz si to testo hnetl zahralo se aspon na 20°? V cem si pekl? Jaka mouka? Na recept nepotrebujes nic jineho nez https://www.stadlermade.com/pizza-calculator/
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    GREGI: Hele čekal jsem nafouknutý okraje asi. Mega bubliny a ne. Vlastně mi přislo, že v tý peci to můsí být ještě dýl, něž když to není polish. Ale třeba mám nějakej špatnej recept.

Poolish:
    250 g mouky
    250 g vody
    0,25 g sušeného droždí

Finální těsto:
    celý poolish
    250 g mouky
    10 g soli
    cca 30 ml vody
    1 lžíce olivového oleje
    GREGI
    GREGI --- ---
    KAMZA: Co te zklamalo? Jaka hydratace? Vypada to docela suse to testo
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    KAMZA: Mam zrovna v lednici. Zalozil jsem vcera, a po hod. dal do lednice. Dnes vecer svalim testo a sup do lednice. Zitra budu pripravovat pizzu k obedu.

Cos od toho ocekaval? Ja jsem s poolishem asi nejspokojenejsi. Biga mi nechutna kdyz je pizza studena.
    KAMZA
    KAMZA --- ---
    Tak jsem zkousel polish pizzu a asi jsem od toho cekal zazraky :)

KAMZA
    KAMZA --- ---
    GREGI: G3Ferrari :)
    ACIDLUMIX
    ACIDLUMIX --- ---
    GREGI: v cem to peces, at si to muzu dat do To Do listu? Diky
    GREGI
    GREGI --- ---
    CUNESK8: Ja si tam kupoval podobne vypadajici na peletyk a ani nebyla zateplena takze abych ji zahral nad 250 musel sem ji rozebrat a vylozit izolaci na pece. GREGI:
    Nebylo to extra slozity a po zaizolovani sem ji dostal na 450 ale ten spodek se mi nepovedlo dostatecne zahrat tak aby byl krupavej i spodek.... Tohle mozna bude fungovat lip protoze pelety musis docela casto prikladat a je jich tam imho malo, plyn prece jen jede nonstop. Ale hadam ze taky nebude zateplena... Plus u plynu ztratis tu vuni koure takze ve vysledku za 2k za me lepsi elektrika:)
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    Dnesni krasavice:) Delal sem jich 7 stejne testo a suroviny ale kazda jina... :)

PLECH
    PLECH --- ---
    GREGI: Já bych nejdřív dělal na kameni v troubě - kámen mám. Jde mi hlavně o to, vychytat to těsto a sugo a tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam