POHODAVOLE: hmmm polud to byl recept na neapolskou tak pochybuju. Bot pise
Do pravé neapolské pizzy med nepatří.
Podle oficiálních pravidel stanovených organizací Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), která chrání tradiční recepturu neapolské pizzy, se do těsta používá pouze:
mouka typu 00
voda
sůl
droždí
Med (ani cukr) není součástí těsta. Někdy ho lidé přidávají při domácím pečení k urychlení kynutí nebo zlepšení barvy kůrky v troubách s nižší teplotou, ale v tradiční neapolské peci (okolo 450–500 °C) to není potřeba a považovalo by se to za neautentické.
Pokud chceš udělat pizzu s chutí blízkou neapolské, doporučuji se držet základního receptu bez medu. Ale pokud experimentuješ doma a chutná ti to, klidně si ho tam dej – jen tomu neříkej „verace pizza napoletana“ 😉.