• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOGTORRRVojenská, válečná a military literatura
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DRABICZ: obecně: nemyslím teď revisionismus věnující se otázce holokaustu - mysím spíš literaturu věnující se čistě boji armád, frakcí či odboje.

    YOPIE: Od Irwinga jsem četl pouze Lišku Pouště, a nemůžu se dodnes zbavit dojmu, že o adoraci Romella opravdu nešlo, spíš naopak.
    Suvorov - tam jsme četl Specnaz a Všechno bylo jinak a musím říct, že s tím druhým parciálně souhlasím.
    Musím říct, že například Tažení v Rusku od Degrelleho bylo velmi poutavou knihou a protože některé podobné vzpomínky jsem měl zprostředkované od pamětníků, či potomků pamětníků z řad místního obyvatelstva musím dát zapravdu i této knize. Skvěla napsaná a řekl byh i dost objektivní je kniha Mé velitelské operace od Skorzenyho.

    Velmi kontroverzní, ale i "čtivá", je myslím Pravda o lži od Romana "Elmara" Skružného, která ale zase osahuje části dle mého velmi správně reflektující vztahy čechů a němců v rámci předchozích staletí, stojící na pohledu historika Pekaře (samozřejmě ústící v Skružného plápolající nadšení pro NS v 90. letech).

    Tak sem myslel spíš takovýhle věci
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    OPERAHYPNO: Jestli myslíš Irwinga, tak četl a nesouhlasím. Pokud myslíš Suvorova, tak četl a souhlasím.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    DOGTORRR: Od učebnic prvouky díky tématu hustiského revolučního hnutí k toulkám českou minulostí, následně populárně naučná literatura jako ecyklopedie hradů, mořeplavci světa, přes ně o poliču výše byla kniha Velké bitvy 2. světové války, ale zcela zásadí publikací pro mne byl Den D od brigádního generála Petera Younga. V ten moment dětské oddělení (bylo mi asi 11 let) zůstalo dětským a šel jsem o patro výše do vědecké části a už to jelo. Churhill, Eisenhover, Hubáček, pak se začaly objevovat různé vzpomínky jako Peřina, Fajtl, a s nima přicházely Ospreye. Jsem docela rád, že přešli na digitální průkazky, protože tu papírovou jsem měl brzy zaplněnou :D (dodnes si pamatuji, že byla zelená s červenou osmdesátkou coby číslem čtenáře). Pak ryze literatura faktu, přibývaly katalogy z výstav a paměti.
    OPERAHYPNO: Myslíš něco, jakože holocaust nebyl? Četl jsem Velkou vlasteneckou válku, autora si nepamatuji, ale by to strojový přepis asi o 220 stranách. Vojenské čistky a zábor Polska samozřejmě nebyly, rovnou z ničehož nic Hitler zaútočil. Pár fabulací na téma holocaustu jsem zaregistroval v beletrii, ale v odborné literatuře jsem se s tím nesetkal.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já dostal v desíti letech k Vánocům Pacifik v plamenech od Hubáčka, začátek s politikou mě moc nebavil, ale jak se to dostalo k pearl harboru, tak mě to vtáhlo a do konce roku jsem to měl přečtený. A pak mě zásobil děda, kterej měl slušnou sbírku toho mála, co za socialismu vycházelo o západní frontě a letcích v anglii.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    tak možná bych ještě (opatrně) vznesl další tématickou otázku - tentokrát se specifickým zaměřením (a samozřejmě bez jakéhokoliv náznaku názoru na to celé) - máte zkušenost s čtením literatury reflektující období WW2, která spadá do - řekněme oboru - "kontroverzních textů" či (někdy používané) "revisionismu"?
    WILL
    WILL --- ---
    DOGTORRR: Já jsem po přečtení dobrodružných knížek v knihovně přešel na válečnou literaturu, asi v páté třídě.
    Nejdřív letectvo, hlavně čechy v RAF, ale třeba i Sundejte Hartmanna!, a pak námořnictvo, právě Hubáček a spol.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    DOGTORRR: já si to teda uplně přesně nepamatuju tu posloupnost, ale když odmyslím věci jako "Obrázky z českých dějin a pověstí" tak asi největší vtažení military a podobné literatury byly knihy - Petr Kettner: Tři kontra gestapo a Rambousek: Jenom ne strach! (po letech pak obě k tématu doplněné souhrnou - Novák: Zatím dobrý). Následovalo období témata první republiky, druhé republiky pak jsem skočil po hlavě do WW2, středověku, starověku a vlastně uplně všeho :D
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    Abych posunul téma.
    Jak jste začínali?
    Jelikož jsme byl na základce v 80tých letech, tak u mě to byla zhruba v deseti četba typu Němá barikáda, Tři kroky do tmy a Příběh opravdového člověka ;o). Poté jsem velice rychle přešel na letce na západní frontě - Velký cirkus, Sestřelen, KX-B neodpovídá, Nebeští jezdci ... Následoval Hubáček a pak už se to tak nějak vezlo samo.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: Na tento klub jsem příliš povrchní.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    GIOMIKY: ano, ale tohle není klub na ty ilustrace ale na celé knihy. Nalinkuj sem link na ten konkrétní Osprey, když už chceš diskutovat křížové výpravy a ne jen jednu stránku.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: I taková literatura může mít ilustrace.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    ANARCHY: "Lev jako heraldické znamení byl mezi Přemyslovci poprvé použit roku 1213, kdy je doložen na pečeti moravského markraběte Vladislava Jindřicha. Jsou náznaky, že již šlo o dvouocasého lva"

    každopádně ty Giomikovi obrázky jsou z Osprey "Knights of Outremer", tahle konkrétní figura je pro bojovníka v sousedství muslimksých států 1285 a tam přemyslovci ani nebyli. Takže souvislost s cz lvem je žádná, krom toho že to je lev.


    GIOMIKY: ne, nemůžeš motat vymyšlený věci a věci co se nepoužívaly s historií a nemůžeš motat druhou světovou válku do vietnamu. Přešti si nejprve ty knihy co ti tu lidé doporučují, at se v tom trochu vyznáš, ted působíš jak robot, co sem náhodně hází obrázky z google. To není potřeba, my tu všichni google umíme používat, navíc zde je to o LITERATUŘE a ne o obrázcích
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CYBERKOTLIK: Shnrňme si to jako dochované druhy poprav, trestů a morálních úrovní. Dovedeš si představit ochranku v supermarketu s mečem a když ukradneš rohlík, tak přijdeš o ruku? Myslím, že by to bylo přenesení morální úrovně středověku do dnešní doby.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CYBERKOTLIK: IMHO je to na hraně - Dvouocasého lva začal používat na začátku 13. století Přemysl Otakar I., a tohle na obrázku je IMHO skutečně konec 13. století, takže možná se to ještě překrývalo...
    Nebo to podle Tebe není český lev ještě i kvůli něčemu jinému čeho jsem si nevšiml?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    GIOMIKY: problém je, že spousta těch věci se u nás a v Evropě vůbec nedělala a že motáš dohromady světské právo a církevní právo, různá historická období a romantické představy.
    Popisuje to mj kniha "trestní právo ve středověku" případně je na to na internetu spousta prací.




    GIOMIKY: to samozřejmě není český lev, prosimtě nepiš k tomu aspon ty lživý popisky, když už tu náhodně mícháš hrušky s rohlíkama
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DOGTORRR: Díky, to si určitě zapamatuju.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    YOPIE: Protože.
    DOGTORRR
    DOGTORRR --- ---
    GIOMIKY: Hele zkus to asi spíš tady: [Středověk..speculum stultorum]
    Sem jen ty knihy.
    YOPIE
    YOPIE --- ---
    GIOMIKY: Brachu, můžeš nám prosím vysvětlit, proč sem dáváš věci co nejsou military literatura? To tě ty mínuska netrknou?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Zbroj Svatého Václava, podle XVI. století.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam