• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    F1GURK4Sport a cvičení - podpořme se navzájem
    Příspěvky a fotografie uživatelů při začátcích cvičení, a i samozřejmě všech dlouhodobě cvičících uživatelů, kteří chtějí třeba jen palcem podpořit úsilí začátečníků, udržení dobré mysli a hlavně to nevzdat.
    rozbalit záhlaví
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CHOSE_: To chce mit dobry sedlo, pak se to da. Spis teda citim kolena a mam vydrncany ruce.

    Vozim Shokz OpenRun PRO. Nejsou uplne vodeodolny, ale zatim to trosku deste vydrzelo. Ted pry maji novy model, ktery uz vic vodeodolny je a navic ma i USB-C. Navic je pouzivam i pri firemnich callech. Jedna z nejlepsi koupi, ktere jsem posledni dobou udelala.
    Jen treba v metru se nedaji pouzit, hluk metra je prehlusi. Nebo jizda z kopce, kdyz vitr sumi. Ale jinak super.
    KIA
    KIA --- ---
    CHOSE_: Shokz OpenSwim jsou sluchátka přes tu kost a na plavání.
    Já měla na běh a kolo ty normální od nich a teda bolela mě z nich bohužel hlava. :(
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    WEWERKA: Na takovou vzdálenost by mě bolel zadek i na motorce, natož na kole. Klobouček.
    Jakou značku těch sluchátek máš? Jeden trenér je taky používá a celkem si je chválí. Hlavně proto, že mají být voděodolne a on se dost potí. Tuším, že s nimi byl i plavat?

    Zajímavost mimo téma - Lence Armstrong má okolo 32 BPM v klidovém režimu. Tomu říkám 'srdce jako zvon' lol
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tady jezdim se sluchatky. Jsou to bone conduction, takze slysim provoz. Vypinam je pri sjezdu, to vitr prehlusi a pak na frekventovanych silnicich. Pripadne nekdy i v lese, kdy chci poslouchat zvuky lesa.

    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    Tak jsem byl ráno běhat. Odpoledne jsem byl s dětma na inlajnech a protože je to nebavilo a šli si hrát na dětské hřiště, tak jsem jezdil po okruhu pro inlajny sám. Po cca 20 minutách mě napadlo si pustit aplikaci kolik toho jako najezdím. Po dalších 23 minutách už jsem toho měl dost. Jezdil jsem cca 45 minut. Teď ležím v posteli a nejsem schopný jet do fitka, protože jsem unavený jak nikdy. Byla to docela makačka, nevěřil jsem tomu, ale fakt jsem z inlajnů unavený a bolí mě nohy. Ale moc mě to bavilo. Asi to bude moje zimní zábava.

    JARMIK
    JARMIK --- ---
    CHOSE_: Ještě k běhání se sluchátky: bez sluchátek jsem běhal cca rok od zimy 19. Může to být náhoda, ale koukám, že mám z té doby pár personal best.

    JARMIK
    JARMIK --- ---
    JOPS: Ve všech sportech je na úplném začátku hlavní průšvih, že člověk sám to přepaluje. Nemůžu dost vynachválit ty aplikace, co tě vedou from couch to 5k za 30 dnů. Tuhle svou první aplikaci mám dodnes nechanou v mobilu, protože má v sobě i pěknou krátkou rutinu protažení před a po.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    CHOSE_: Souhlas: ona i ta kniha je o běhu a meditaci, ale jen proto, že autor obě věci dělá. O běhu píše, ať si to nikdo neplete s meditací. Jak říkám, ke sluchátkám jsem se vrátil; jsem línej vyběhnout na trénink, tak si aspoň něco pouštím, abych se uplatil.

    Ale kdybych chtěl pracovat na technice a zlepšovat se, tak bych sluchátka odložil. Stejně když se trochu snažim, tak nic nevnímám. A mám zkušenost, že jsem zkoušel na dlouhé běhy si brát náročnější audioknihy a některé vůbec nejdou. Pamatuju, jak jsem si jednou pouštěl umělecký přednes Máchova Máje a musel jsem to vypnout, protože po každých 50 metrech jsem se samovolně vždycky zastavil, když jsem chtěl vnímat ten přednes:-)

    Při závodech si nedovedu představit mít sluchátka: bohužel neoplyvám bystrostí a vždycky mám pocit, že nestihnu na všechno myslet, co potřebuju: dodržovat plán, upravovat ho podle situace, hlídat si styl, očumovat ženský, co běží kolem...
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JOPS: Hele, jak píšu - Triexpert. Tenhle byl na Argentinský v Holešovicích. Třeba v Adidasu Na Příkopě ti dle změřeného došlapu udělají boty na míru.
    Jinak mé začátky byly s obyc Adidas za litr a měl jsem je x let:)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    JOPS: Mě by zajímaly nějaký data při silovym tríéninku. Vůbec nemám představu, kolik tak můžu spálit (a obecně přes den, odhaduju to úplně hrubě a vlastně to ani nedopočítávám k příjmu. Kalorickej deficit jsem si nastavila podle cílový váhy a uvidím, co to udělá). Jinak to zápěstí je pro mě neřešitelný - parkuju tam ktb na tlaky/cleany apod., tam nic být nesmí, ale pokud má ten hrudní pás smysl, pod triko ho nacpu :).
    JOPS
    JOPS --- ---
    F1GURK4: u tebe obdivuju, ze dokazes bezet tim tempem co bezis, ja proste kolem tech 7:00/km behat neumim.... :D proto to prepalim a pak chodim :)

    CHOSE_: hele, ja si koupil Dynafit Ultra 100 uplne, ale uplne na blind. Byly za super cenu a musim rict, ze jsem cumel, jak mi sedej :) fakt spokojenost a dalsi boty kupuju identicke :)
    ten screen co jsi dal, to je z neceho specializovaneho co? To v domacich podminkach nedas vid :)


    KUBAN88: presne, kilometr je takova ta vzdalenost co ubehnu, ale pak prichazi umrtvovaci a zadychavaci faze. Ja sport mam od malicka, ale atletice jsem se vzdycky vyhybal a rad na to koukam aspon v TV. A ja jedu kolektivni sporty, kde potrebujes spis vybusnost, reflex, okamzity start a nejakou techniku (primarne jedu volejbal, nohejbal)


    JARMIK: hmm, takze krize ctyricatniku jo? :D takze ja to mam 5km-lego-single a jsem happy :D :D :D



    EMAET: tak tempo mame dost podobne :D to by slo :) ale teda tepovku mam o trosicku lepsi :D :D


    KAIAFOX: hrudni pas jasny, ten je super, pokud mas rada cisla, doporucuju, viz screen. Uz jenom z toho screenu je treba i krasne poznat, kde bezim po asfaltu a kde bezim v terenu ci nerovnem povrchu :) a outdoorove ci sportovni hodinky jsou celkem dost odolne, toho se neboj. Ale ja jsem garminista, takze moje Fenix 5x, ktere doufam jeste letos vymenim za Fenix 8 drzi jak zidovska vira. Uz se mi i stalo, ze se mi zakoupeny cinsky pasek roztrhl na kole a hodinky letely v 30km/h na krasne betonove panely a skakaly po nich a nic. Hodil jsem je do kapsy, koupil poradnej reminek a drzi to jak zidovska vira :D

    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    KAIAFOX: Používal jsem od Garminu ten na triatlon. Výhoda byla, že jsem s ním mohl i plavat a údaje se zaznamenaly do interní paměti a pak se synchronizovaly s hodinkami. Joa taky byl vodotěsný:))
    Jinak přesněji měří tep, než optický snímač na hodinkách, a má další metriky (souhrně Dynamika běhu) jako je Doba kontaktu nohy se zemí/Vyvážení levé a pravé nohy, Vertikální oscilace, Kadence, Délka kroku. Některé metriky už umí nejnovější typy Garminů.
    Zde je hezký článek o hruďácích.
    EMAET
    EMAET --- ---
    KAIAFOX: oficiálně odolné určitě nejsou. Na druhou stranu už jsem s nima tolikrát někam narazila / upadly mi na dlaždičky, jsou poškrábáné a místy zprohybane a pořád fumgujou. Považuji je za nejodolnější věc od Applu :D
    CHOSE_
    CHOSE_ --- ---
    JARMIK: Přirovnání běhu a meditace bych nedával úplně do stejné roviny (klid, tep, soustředění a vjemy), ale asi nemám dostatečné cítění. Tobě to funguje? Měl si lepší výsledky?
    Samozřejmě při běhu náročným terénem (např. OCR) se musím maximálně soustředit, ale u (půl)maratonu - představa, že jsem (2)4 hodiny na trati fyzicky i mentálně (tady s teď) a vnímám každý metr je dost, řekněme, děsivá.
    Denně chodím na 1-2hod do gymu (kruhaky, trx, tabata, strečink, kickbox/thaibox) a někdy dokážou být ty dvouminutovky tak dlouhé, že raději přepnu hlavu na příjemnější pocity, než si uvědomovat, jak 'potím krev' :)
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    F1GURK4: Jo tak na běh to takhle asi stačí. Jsem neběžec - snažím se spíš víc chodit, běhám jenom příležitostně sprinty, když zachraňuju potomky *facepalm*
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    KAIAFOX: Já taky hodinky nemám, mám v plánu si je koupit, zatím mi stačí na telefonu GPS a hlášení na kterém jsem kilometru. Takže na konci vím, kde jsem běžel, jak dlouho a průměrnou rychlost. Což mi asi stačí. Jsem zvědavý co to se mnou udělá až budu mít taky hromadu informací 😁.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    EMAET: Hodinky nosím normálně taky (i když klasické), ale při cvičení by nedopadly dobře. Předpokládám, že nejsou odobné nárazu. Používáte někdo ty hrudní pásy?
    EMAET
    EMAET --- ---
    KAIAFOX: já třeba ty hodinky nemám primárně vůbec kvůli sportu :) nosím je prostě normálně každý den
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Obdivuju, jak to máte všechno spočítané.. já vím naprostou tužku, kolik jak spálím a jaký mám tep :D. Ať to vymýšlím, jak chci, hodinky mi na rukou překáží :(.
    EMAET
    EMAET --- ---
    CHOSE_: z Apple watch
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam