• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONDRATModerní architektura v Praze, Čr a střední Evropě
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Řeč bude hlavně o tzv. Pragerových kostkách Na Slovanech na Karlově náměstí, ale začal bych se široka, zde jsou dvě stavby, kterých si v Praze cením nejvíce, také vysvětlím proč.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Protože mě vyzval id Diver k diskuzi o stavbách pozdní moderny, pojďme se na to podívat trochu zevrubněji. Pokud vás téma zajímá, nahoďte nějaké stavby z 60./70/80.let v Praze, já také něco nasdílím a pojďme diskutovat o jejich smyslu, pozici v moderním městě a budoucnosti jejich využití.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARIHAI: Hmm nostalgie jede. Na tom místě byl, co si pamatuju, takový malý nízký domek-ruina. "Bydlel" jsem tam několik nocí na konci milenia, když jsem nedostal na ZČU kolej.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Ok.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    FRENNET: Treba to neni zkolaudovany jako dum k bydleni, co ja vim.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRAT: Prd tomu rozumim, ale rada koukam na hrzke domy.
    Ale v tom článku psali, ze “Na obytnou úroveň domu se tak lze dostat pouze výtahem, který vede i do technické místnosti v mezipatře. “
    To jako prošlo pres BOZP? Nebo?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Tak trochu jsem si projel ten dům a myslím si o tom následující - je to akademický koncept, tvarově jednoznačný a docela silný, z exteriéru jasně patrný, tam bych dal za 1 a vlastně se mi to líbí. Ale ten dům nekomunikuje to samé co ven i dovnitř. Obývací prostor je nezaříditelný a zážitek zevnitř je poměrně slabý k tomu jak silně působí dům z venku. Konstrukčně je samozřejmě zvláštní, když se nosníky "schází v jednom bodě" a tam je schodiště a kamna, což je taky velmi akademické a bohužel esteticky neuspokojivé. Jednoduše ten dům mně zevnitř nepřijde moc dobrý, tedy jako celek to nemůžu hodnotit nijak skvěle.
    NOIK
    NOIK --- ---
    ONDRAT: tak ti co s ním dělali, tak tu jeho buldozeří povahu buď obdivovali a přizpůsobili se tomu šílenýmu tempu co v tom ateliéru vládlo nebo jim nesedla a zanedlouho šli pryč no ..a je to i dost generační záležitost, legendární akce Zlatých orlů (Koucký, Kohout, Zima ad.) jak někdy v 89 přinesli Pragerovi pohřební věnec na rozloučenou je především pro lidi co dělali školu v 80. letech a modernistickou architekturu neměli rádi obecně dost typická
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Prager byl extrémně neoblíbený architekt/manažer. Docela často se proti jeho návrhům protestovalo ze strany odborné veřejnosti/architektů, no a pak ho někdo chtěl nominovat na Pritzkerovu cenu a to byla už pro některé konečná.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    NOIK: Nedivím se ,)
    NOIK
    NOIK --- ---
    ..ještě poznámka k té černošické vile, oba architekty jsem dneska dopoledne potkal, tak jsem využil poťouchle příležitosti a tedy srovnání s Pragerem je pobavilo, Stempel k tomu ještě zahlaholil, že Pragera fakt nesnášel:)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Jejich rukopisem určitě není "originalita". Myslím,že ty odkazy jsou docela čitelné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONDRAT: Na tohle jsem skoro zapomněl: https://www.stempel-tesar.com/cs/portfolio/rekonstrukce-mlyna-stredni-cechy

Ale taky už jsem tento postup viděl jinde. Ono je asi těžký se nijak neinspirovat. Někdy dojde k průniku ani o tom nevíš.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Začínal jako spolumajitel kanceláře A.D.N.S. (akad. arch. Václav Alda (1957), Ing. arch. Petr Dvořák (1964), akad. arch. Martin Němec (1957) a Ing. arch. Ján Stempel (1959) tam se dá najít základ jeho přístupu, který aplikuje s Tesařem povětšinou na měnší měřítka staveb.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Jejich rukopisem totiž není udělat každý dům podobně, nemají určený "styl". Jejich rukopis se projevuje jinde a jinak
    Portfolio - Stempel & Tesař architekti
    https://www.stempel-tesar.com/cs/portfolio?loadMore=1&page=2&filter&openMenu
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Já jo. Ale to bys musel jejich tvorbu sledovat dlouhodobě.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    CUKI: Tu první větu sis mohl odpustit, na tvoji otázku z druhé věty si čas najdu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam